Patrick Stoffer, een 28-jarige woonstudent, brengt in verzorgingstehuis Humanitas in Deventer heel wat leven in de brouwerij. Niet alleen door zijn jonge geest, maar ook door de vijfhonderd kroppen sla die hij elke week oogst in de container in de achtertuin voor hem en zijn medebewoners.
Met duurzaamheid en technologie hoog in het vaandel heeft ‘luie boer’ Patrick – zoals zijn oudere medebewoners hem ook wel noemen – een groentefabriek gerealiseerd die de woongemeenschap veel energie geeft. Het is een uit de kluiten gewassen schoolopdracht die resulteerde in een utopisch-achtig geheel van wonen, werken en leven op één plek. “Het is prachtig om te zien hoe vanuit een zaadje bijvoorbeeld een hele boerenkool tot leven komt. Via een app op mijn telefoon kan ik de plantjes verzorgen met extra water of voedingsstoffen. Dat kan dus allemaal vanuit mijn bed!”, aldus Patrick. Uiteraard is Patrick ook in zijn container te vinden om de plantjes te verplaatsen van een waterbad naar de ‘groeimuur’. “De bewoners hier vinden het maar wat leuk om mij daarbij te helpen. Dankzij de groente-container kunnen we hier elke week onze eigen sla, boerenkool of radijsjes eten. Dat wordt ook door de bewoners erg gewaardeerd. Vroeger kwamen de groentes bij hen van het land, nu is dat op een moderne manier ook zo. Lokaler en verser kan niet!” De groentes van Patrick zien geen spatje daglicht en staan ook niet met hun wortels in het zand. Daarom rijst de vraag: in hoeverre zijn deze groentes nog echt en gezond? “Dat is een vraag die ik geregeld hoor, maar een reageerbuisbaby is toch ook geen nepbaby? De plantjes worden met paarsachtig licht gevoed. Dat licht is het meest geschikt voor fotosynthese. Daarnaast zijn de pluggen waarin de plantjes groeien aangesloten op een systeem dat de planten voorziet van de juiste hoeveelheid mineralen. Zo groeit er een volwaardig plantje. De gezondheidswaarde van bijvoorbeeld een krop sla of boerenkool is naast de manier van tuinbouw ook afhankelijk van de tijd tussen het oogsten en opeten. Hier kunnen de kroppen sla die geoogst worden direct opgegeten worden. Daardoor gaan er zo min mogelijk voedingsstoffen verloren.”
Veel geïnteresseerden
Het lokale aspect van de container is voor Patrick een pré: “Zo’n container kun je redelijk gemakkelijk ergens neerzetten. Er is maar een klein stukje grond voor nodig. Voor de 7500 planten die ik verbouw zou in de traditionele landbouw een flinke lap grond nodig zijn.” Patricks container is de eerste in Nederland, waardoor hij veel geïnteresseerden over de vloer krijgt. “Ik hoop dat deze container een eerste stap is in een toekomstige voedselvoorziening die lokaal is georiënteerd en zo bewust mogelijk met het milieu omgaat. Dat probeer ik zo veel mogelijk naar de buitenwereld over te brengen. Door gebruik te maken van lokale producten vermindert de milieuvervuiling alleen al doordat er minder transport nodig is. Verbouw je groentes ook nog eens in een container zoals deze, dan scheelt dat negentig procent in het verbruik van water. Het stroomverbruik is vergelijkbaar met de gewone landbouw. Het grote voordeel zit hem daarnaast ook in het lage gebruik van bijvoorbeeld nutriënten. Je kunt optimaal zorgen voor het product met een zo minimale verspilling van grondstoffen.”
De container-sla roept misschien afkeer op, maar Patrick vindt dit een stap in de richting van de toekomst: “We zijn met zijn allen volop in ontwikkeling en de huidige vraag naar voedsel vraagt om een nieuwe manier om daarop in te spelen.” Patrick ziet het helemaal zitten dat iedereen in de toekomst een groentecontainer in zijn buurt heeft staan. “Daarnaast klinkt het mij natuurlijk helemaal als muziek in de oren als we een zelfvoorzienende container kunnen ontwikkelen die naast groentes ook fruit, graan en bijvoorbeeld aardappels kan produceren.”