December is een kralenketting van feestdagen. Gezellig! Maar jammer van die naweeën in januari. Door te veel eten, slecht slapen en gezellig dicht tegen elkaar aan kruipen, kamp je begin 2016 met oververmoeidheid, een slechte weerstand en extra kilo’s. Dat kan slimmer! Als je tussen de feestdagen goed voor je lijf te zorgt, straal je tijdens én na het feestgeweld.
Lik het zout van je lippen
De wind laat je haar wapperen en het geluid van de golven zorgt voor rust in je hoofd. Een strandwandeling met het winterzonnetje op je wangen is een goed begin (of eind!) van de dag. Achteraf lik je het zout van je lippen en neem je een warme douche om het zand uit je haar te spoelen.
Niesdruppels vliegen niet zomaar alle kanten op. Je produceert een gaswolk waarin de kleinste deeltjes opvallend lang blijven hangen en grote afstanden kunnen afleggen. En zo raakt op kantoor niet alleen je buurman besmet, maar ook de secretaresse die een verdieping lager zit.
– Onderzoek van het Massachusetts Institute of Technology (2014)
Kliekjes recyclen
Bijna niemand kookt precies genoeg tijdens de feestdagen. Vaak is het veel te veel. Dat is niet erg; veel gerechten lenen zich perfect voor kliekjes. Denk aan burgers, soep, quiche of muffin. Een paar ideetjes:
– Slappe koekjes + mixer = taartbodem
– Kaas + groente = kaasfondue
– Gekookte aardappelen + olijfolie = zelfgemaakte chips uit de oven
Decemberstress
Tijdens de feestdagen is het een hoop geregel en heen en weer gevlieg. De stress die dat oplevert is slecht voor de weerstand, waardoor je sneller ziek kunt worden. De helft van de Nederlanders is vaker ziek in tijden van stress en drukte. De decemberstress komt vooral door geld, stelt onderzoeksbureau Panelwizard. Het tevredenstellen van de mensen om je heen, het bezoeken van drukke winkels en de verplichte gezelligheid geven ook extra druk tijdens de feestdagen.
Twee kusjes voor je huid
Tijdens de feestdagen staan we net wat langer voor de spiegel dan op een doordeweekse werkdag. Een extra poedertje, wat oogschaduw en een mooie lippenstift. Je huid verdient daarna wel een oppepper. Twee recepten voor een gezonde huid:
Recept 1: tegen een huid in disbalans: gezichtsmaskers zijn altijd fijn en een masker met honing is het ook nog eens heel simpel. Breng een theelepel honing aan als masker en laat het ongeveer 15 minuten zitten. De honing pakt onzuiverheden aan, maar laat je gezicht ook zacht aanvoelen.
Recept 2: tegen opgezwollen ogen: snijd een paar plakjes komkommer af en leg deze onder je ogen. Hierdoor vermindert de zwelling. Laat de schijfjes ongeveer tien minuten liggen en je kunt er weer tegenaan.
Weinig slaap, meer gesnotter
Slaap je minder dan zes uur per etmaal? Dan is je kans om verkouden te worden bijna twee keer zo groot als wanneer je zeven uur slaapt. 94 mannen en zeventig vrouwen hielden een week lang hun slaapduur bij in een dagboek en droegen ook een polsbandje om hun slaapgedrag objectief te kunnen meten. Daarna kregen ze een dosis verkoudheidsvirus in hun neus gedruppeld en moesten ze vijf dagen in een hotelkamer blijven liggen, in hun eentje. Het gevolg: van de mensen die de gewoonte hadden kort te slapen (minder dan vijf uur per nacht) liep 45 procent een verkoudheid op. En de mensen die meer dan zeven uur per nacht sliepen? Slechts twintig procent begon te snotteren en niezen.
– Bron: tijdschrift Sleep, september 2015
6x slapen als Doornroosje
1. Probeer minder te drinken vlak voordat je naar bed gaat. Dat verkleint de kans dat je midden in de nacht eruit moet om naar de wc te gaan.
2. Mediteer! Doe kort voordat je wilt slapen een paar ontspannings-, yoga- of ademhalingsoefeningen.
3. Neem een warme douche of massage met lavendel- of rozemarijnolie.
4. Slaap in het pikkedonker. Wel behoefte aan een nachtlampje? Kies voor zachtrood licht, dit onderdrukt de aanmaak van melatonine meestal niet.
5. Hoed je voor koude voeten. Bij een slechte circulatie worden de uitstekende lichaamsdelen koud, wat leidt tot slapeloosheid.
6. Weer tablet, telefoon en laptop uit je slaapkamer. Kies liever voor een ontspannend boek.
Waarom ziek in januari?
Ons afweersysteem werkt minder goed bij kou. Virussen zouden zich ook sneller vermenigvuldigen en langer overleven bij lagere temperaturen. Bovendien kruipt iedereen in de winter knus tegen elkaar aan, waardoor de bacteriën en virussen makkelijker worden overgedragen.
‘Morning after’-ontbijt
Een goed begin is het halve werk … Juist als je vermoeid bent en misschien ietsepietsie te diep in het glaasje hebt gekeken, kan een ontbijt veel voor je betekenen. Zorg voor voldoende voedingsstoffen: eiwitten, koolhydraten en vezels. Vergeet ook niet een glas versgeperst sinaasappelsap (vitamine C!) en een glas water. Hét ontbijt na een korte nacht is een omelet met bijvoorbeeld paddenstoelen, ui, spinazie en paprika. Maar ook een bakje kwark met walnoten, banaan (deze bevatten kalium) en pure chocolade doet het goed.
Niet fluisteren met keelpijn
Bij keelpijn lijkt het goed om te gaan fluisteren. Niets is minder waar: bij fluisteren sluiten de stembanden niet, maar is er wel hard contact tussen de stembanden. De stembanden raken hierdoor geïrriteerd en gezwollen. Zacht praten is beter dan fluisteren, omdat je strottenhoofd tijdens het fluisteren harder moet werken.
Een uur stilte
Tijdens de feestdagen is het weinig stil, terwijl stilte heel fijn kan zijn. Plan tussen de feestdagen door een meditatie aan huis. Laat mensen bij elkaar komen om een uur stil te zijn. Samen stil zijn zou een positief effect hebben op jou en de omgeving. Op de website www.stadsverlichting.nu kun je zien welke huiskamers zich hiervoor openstellen. En je kunt ook je eigen huiskamer toevoegen!
Duik de keuken in
– Citroen voor je weerstand >> Kalium en vitamine C zijn de belangrijkste wapens van de citroen en maken dat deze vrucht zo’n goede uitwerking heeft op je weerstand. Drink in de ochtend een glas lauw water met citroen via een rietje of sprenkel citroensap over een gerecht.
– Honing voor een fluwelen keel >> Keelpijn en infecties worden om zeep geholpen dankzij de antioxidanten in honing. Van alle soorten honing zou boekweithoning de meeste antioxidanten bevatten. Let op: bij een te hoge temperatuur gaan deze gezonde stofjes verloren. Dus liever zuigen op een schepje honing zo uit de pot, dan een schepje in je thee doen.
– Pompoen voor een soepele huid >> Pompoenen bevatten betacaroteen, vitamine C en foliumzuur. Combineer het met pasta, ricotta, Spaanse peper, verse peterselie en knoflook.
– Kastanjes voor je weerstand >> In Zuid-Europese landen kunnen ze er geen genoeg van krijgen. In Portugal worden kastanjes bijvoorbeeld vaak gepoft gegeten. Ze bevatten veel vitamine B6 en hebben een heerlijke nootachtige smaak.
– Mierikswortel voor je luchtwegen > Hoest of verkoudheid? Eet een stukje mierikswortel en het verdwijnt als sneeuw voor de zon. Mierikswortel is heel scherp en puur ook niet heel lekker – maar wel goed!
Koude rillingen
Griep begint vaak met koude rillingen, koorts en spierpijn. Koude rillingen ontstaan door de koorts. Doordat de koorts niet op alle momenten even hevig is, schommelt de temperatuur van het lichaam.
Verkoudheid begint juist vaak met keelpijn. Bij verkoudheid is meestal alleen het slijmvlies in de neus, keel en bijholten ontstoken.
December = gember
Keelpijn? Gember is het antwoord. Deze wortelknol heeft een antibacteriële werking en bestrijdt virale infecties. Het lost slijm op en stimuleert het immuunsysteem. Goed bij keelpijn, maar ook bij griep!
Geef jezelf een boost met deze ‘thee’: kokend water met stukjes gember, scheutje vlierbesextract en honing.
Nachtwandelen
Denk jij dat je ’s nachts geen hand voor ogen ziet? Ga dan eens op pad in de nacht. Stippel een route uit via de website van Natuurmonumenten. In de nacht zijn er andere geluiden, kleuren en geuren. Geef je over aan de natuur, verlaag je wandeltempo en laat je zintuigen het werk doen. Verrassend!