Welk voedingstype ben jij?
Ik heb jaren met eetstoornissen gekampt. Het heeft ervoor gezorgd dat ik holistisch therapeut ben geworden met flink wat kennis over voeding en afvallen. Dankzij die kennis pas ik inmiddels al zestien jaar in hetzelfde maatje 36. Mijn tips als professional, maar vooral als ervaringsdeskundige zijn:
- Check je gehalte aan zink, vitamine B3 (niacine), vitamine B6 en tryptofaan. Tekorten van deze stoffen kunnen eetproblemen veroorzaken.
- Ga niet diëten. Probeer erachter te komen waarom je te veel eet en probeer ongezond voedsel te vervangen door gezond voedsel. Forceer het niet.
- Leer omgaan met gevoelens en emoties. Houd eventueel een eetdagboek bij om te kijken waarom je gaat eten.
- Beweeg. Zoek iets wat je leuk vindt om te doen. Door meer te bewegen en gezond te eten gaat je metabolisme omhoog.
- Eet genoeg! Veel mensen worden dik omdat ze te weinig eten.
- Geraffineerd voedsel en vooral suikers hebben een grote invloed op je gevoelsleven; je wordt er duf en depressief van. Verder is suiker ontzettend slecht voor je lichaam. Het bevordert kanker, hart- en vaatziekten, diabetes en je huid wordt er oud van (en mannen: het is slecht voor de erectie!).
- De laatste tip die mij ontzettend goed geholpen heeft: kijk wat voor een type je bent in de Ayurveda. Deze eeuwenoude leefwijze onderscheidt drie constitutietypes: Vata, Pitta en Kapha. In de tijd dat ik aankwam van sla, heb ik ontdekt dat ik een Vatatype ben. Dan is rauwkost helemaal niet goed voor je en heb je zwaarder, nat en olieachtig voedsel nodig. Ik ging aan de pannenkoeken en (bio)moussaka en viel eindelijk af.
Tot slot dit: wees niet te streng, geniet van eten en hou van jezelf!
Margo Nuijts