Slecht slapen, is ondermijnend. Al na een paar nachten slecht slapen, voel je niet fit, slap en chagrijnig. Je bent minder alert en hebt sneller een verkoudheid te pakken. Door te slapen maak je ook de hormonen ghreline en leptine aan, hormonen die het verzadigingsgevoel aansturen. Als je te weinig slaapt, wordt het verzadigingsgevoel verstoord. Je krijgt meer honger, waardoor je meer eet en dikker kan worden. Genoeg redenen om slapeloosheid te bestrijden!
Ondanks het belang van slaap, kampen steeds meer mensen met slaapproblemen en slapen we met z’n allen steeds minder. De schatting is dat we gemiddeld een à twee uur minder slapen dan vijftig jaar geleden.
Slapeloosheid is geen makkelijk probleem omdat het zo veel oorzaken heeft. Je kunt wakker liggen door kleine dingen; het snurken van je partner of door te veel koffie drinken. Maar ook omdat je in financiële moeilijkheden zit, werkstress ervaart of relatieproblemen hebt.
Slapeloosheid overkomt ons echter niet alleen, we lokken het ook zelf uit. Simpelweg omdat we te laat naar bed gaan. We hechten sterk aan de uren waarin we wakker zijn en draaien daarmee feitelijk onze biologische klok in de soep. Als je tot in de late uren werk of sport, zijn je hersenen nog actief als je in bed stapt. Je kunt je niet meer ontspannen, wat een voorwaarde is om goed te slapen.
Wie slapeloosheid wil oplossen, zal eerst moeten starten met de basis. Overdag veel bewegen en sporten, zorgt voor een betere nachtrust. Onderdruk ook de neiging om lang op te blijven en permanent alert te zijn; liever geen tv’s in je slaapkamer of telefoons en tablets op je nachtkastje!
Slimme oplossingen uit je keuken
Amandelen: in amandelen zit tryptofaan. Dit aminozuur brengt je brein tot rust. Daarnaast helpt magnesium uit amandelen je spieren te ontspannen.
Kies het liefst voor ongebrande of lichtgeroosterde, ongezouten amandelen.
Lijnzaad: de omega-3-vetzuren uit lijnzaad zijn goed om psychisch in balans te blijven en het piekeren aan te pakken.
Melk en zuivel: in zuivel – en dus ook in het bekendste slaapmutsje: het glaasje melk – zit de droomcombinatie van tryptofaan en calcium. De een versterkt de ander, om zo je brein in slaap te sussen. Een beetje honing in je warme melk zorgt er bovendien voor dat tryptofaan makkelijker in je hersenen terechtkomt.
Bananen: bananen zijn misschien wel het slaapverwekkends van allemaal. Naast magnesium en tryptofaan zitten er ook nog de hormonen melatonine en serotonine in, die helpen bij slaap. Ze dirigeren je biologische klok en brengen je lichaam in de slaapstand.
Havermout: in havermout zit melatonine. Combineer je het met warme melk en honing, dan heb je een prima slaapmiddel te pakken.
Kamillethee: kamille bevat een stofje dat angst vermindert en je zenuwen kalmeert. Je wordt er rustig van en dat vergroot dat kans dat je lekker in slaap valt.