• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

MixCom ContentMixCom Content

Creatieve specialisten in Design, Content en Digital

Slapeloosheid

Slecht slapen, is ondermijnend. Al na een paar nachten slecht slapen, voel je niet fit, slap en chagrijnig. Je bent minder alert en hebt sneller een verkoudheid te pakken. Door te slapen maak je ook de hormonen ghreline en leptine aan, hormonen die het verzadigingsgevoel aansturen. Als je te weinig slaapt, wordt het verzadigingsgevoel verstoord. Je krijgt meer honger, waardoor je meer eet en dikker kan worden. Genoeg redenen om slapeloosheid te bestrijden!

Ondanks het belang van slaap, kampen steeds meer mensen met slaapproblemen en slapen we met z’n allen steeds minder. De schatting is dat we gemiddeld een à twee uur minder slapen dan vijftig jaar geleden.

Slapeloosheid is geen makkelijk probleem omdat het zo veel oorzaken heeft. Je kunt wakker liggen door kleine dingen; het snurken van je partner of door te veel koffie drinken. Maar ook omdat je in financiële moeilijkheden zit, werkstress ervaart of  relatieproblemen hebt.

Slapeloosheid overkomt ons echter niet alleen, we lokken het ook zelf uit. Simpelweg omdat we te laat naar bed gaan. We hechten sterk aan de uren waarin we wakker zijn en draaien daarmee feitelijk onze biologische klok in de soep. Als je tot in de late uren werk of sport, zijn je hersenen nog actief als je in bed stapt. Je kunt je niet meer ontspannen, wat een voorwaarde is om goed te slapen.

Wie slapeloosheid wil oplossen, zal eerst moeten starten met de basis. Overdag veel bewegen en sporten, zorgt voor een betere nachtrust. Onderdruk ook de neiging om lang op te blijven en permanent alert te zijn;  liever geen tv’s in je slaapkamer of telefoons en tablets op je nachtkastje!

Slimme oplossingen uit je keuken

Amandelen: in amandelen zit tryptofaan. Dit aminozuur brengt je brein tot rust. Daarnaast helpt magnesium uit amandelen je spieren te ontspannen.
Kies het liefst voor ongebrande of lichtgeroosterde, ongezouten amandelen.

Lijnzaad: de omega-3-vetzuren uit lijnzaad zijn goed om psychisch in balans  te blijven en het piekeren aan te pakken.

Melk en zuivel: in zuivel – en dus ook in het bekendste slaapmutsje: het glaasje melk – zit de droomcombinatie van tryptofaan en calcium. De een versterkt de ander, om zo je brein in slaap te sussen. Een beetje honing in je warme melk zorgt er bovendien voor dat tryptofaan makkelijker in je hersenen terechtkomt.

Bananen: bananen zijn misschien wel het slaapverwekkends van allemaal. Naast magnesium en tryptofaan zitten er ook nog de hormonen melatonine en serotonine in, die helpen bij slaap. Ze dirigeren je biologische klok en brengen je lichaam in de slaapstand.

Havermout: in havermout zit melatonine. Combineer je het met warme melk en honing, dan heb je een prima slaapmiddel te pakken.

Kamillethee: kamille bevat een stofje dat angst vermindert en je zenuwen kalmeert. Je wordt er rustig van en dat vergroot dat kans dat je lekker in slaap valt.

Vorige bericht Voeding van toekomst? Trend: doe gewoon gezond
Volgende bericht Tandvleesonsteking

Slapeloosheid

Slaap is een periode waarin het bewustzijn tijdelijk verlaagd is. Hoewel de hersenactiviteit in die periode verandert, wordt ze niet geheel stopgezet. Tijdens de slaap komen zelfs perioden voor van verhoogde elektrische activiteit in dat gebied van de hersenen dat verband houdt met bewuste, verstandelijke activiteiten. Deze perioden worden REM-slaap genoemd (REM = Rapid Eye Movement, snelle beweging van de ogen). Een zogenaamde Non-REM-slaap is een diepe slaap; in deze fase worden de lichaamsbatterijen als het ware opgeladen en worden nieuwe cellen aangemaakt. Voor het psychisch welbevinden is een zekere afwisseling van REM en Non-REM-perioden noodzakelijk. Per nacht maakt iemand zo'n vier tot vijf van deze slaapcycli door.

De hoeveelheid slaap die iemand nodig heeft, verschilt per persoon. Sommigen moeten echt de klok rond slapen om zich goed te voelen, anderen hebben aan vier tot vijf uur slaap voldoende. Ook de leeftijd speelt een rol. Zo heeft een pasgeborene gemiddeld zo'n zestien tot eenentwintig uur slaap nodig, een scholier circa tien uur, een volwassen man circa acht uur en een oudere circa zes uur.

Slaap is een kostbaar geschenk. Niet alleen wordt uw lichaam in staat gesteld uit te rusten en nieuwe energie op te doen, ook uw geest komt tot rust en u wordt voor een tijdje verlost van de zorgen die u kwellen. Er is niets aangenamers dan goed uitgerust en verkwikt de dag te beginnen. Slapeloosheid zorgt er echter voor dat u zich geradbraakt voelt en als een berg tegen de komende dagtaak opziet.

In de loop der tijd zijn er heel wat nuttige ervaringen opgedaan die u helpen in te slapen en een goede nachtrust te genieten:

  1. Zorg voor een goed bed, een goede matras en een goed geventileerde slaapkamer.
  2. Gebruik na 18.00 uur geen zware maaltijd meer en drink 's avonds geen koffie, thee of cola.
  3. Maak voor het naar bed gaan een korte wandeling, neem een warm bad (een douche stimuleert juist!) en zorg voor warme voeten.
  4. Drink eens een glas warme melk met honing of een (1) glaasje wijn.
  5. Ga niet liggen piekeren, kijk niet tot laat in de avond naar spannende TV-programma's; lees liever wat ontspannende lectuur, probeer in gedachten een brief te schrijven of een lang gedicht op te zeggen.
  6. Doe geen middagdutje.
  7. Stuur kinderen niet voor straf naar bed; de kans is groot dat zij het naar bed gaan met straf gaan associëren, waardoor ze er een hekel aan krijgen.

Wanneer dit alles onverhoopt niet mocht helpen, kunt u het eens proberen met het volgende, volkomen ongevaarlijke, natuurlijke slaapmiddel.

Dormeasan
(3x 20 druppels: 1½ uur, 1 uur en een ½ uur voor het naar bed gaan) helpt bij in- en doorslaapproblemen; het middel onderdrukt de REM-fasen niet, waardoor de natuurlijke slaap intact blijft en men helder en fris ontwaakt.

Vorige bericht Schimmelinfecties
Volgende bericht Slijtage van de gewrichten

Bron

NaamDe 100 beste tips van Dr. Vogel
Datum©1996 Uitgeverij Mix Media B.V.
URLhttp://www.mixmedia.nl
ISBN9075690010

Primaire Sidebar