Bij een tuinfeest hoort al snel een glas koele witte wijn en op een terras smaakt een koude cola extra lekker. Ongemerkt krijgen we zo behoorlijk wat calorieën binnen. Maar hoeveel eigenlijk? En hoe kies je zonder (veel) moeite een slank drankje?
Welke koffie kan ik het beste drinken?
Nederlanders zijn echte koffieleuten. We drinken gemiddeld 2,4 koppen koffie per dag en zijn daarmee de grootste koffiedrinkers van Europa*. De Finnen staan met 1,5 kopje per dag op nummer twee. Wanneer je aan de lijn denkt, zijn gewone koffie, decafé, espresso en oploskoffie de slankste keuzes; deze pure koffievarianten bevatten geen tot bijna geen calorieën. Pas wanneer je aan koffie iets toevoegt, van suiker tot melk, lopen de calorieën op. Zo veel calorieën bevatten de volgende koffievarianten:
- Latte macchiato met volle melk: 116 kcal (per 250 ml)
- Latte macchiato met sojamelk: 90 kcal (per 250 ml)
- Koffie met twee eetlepels slagroom: 106 kcal (per 250 ml)
- Cappuccino: 77 kcal (per 250 ml)
- IJskoffie: 73 kcal (per 250 ml)
- Café mocha: 180 kcal (per 250 ml)
*Onderzoek digitaal nieuwsmedium Quartz (qz.com)
Top 5 suikerbommen
Klontjes suiker per glas van 250 ml*:
- Extran Energy: 7 klontjes
- Druivensap: 8 klontjes
- Appelsap: 6 klontjes
- Smoothie met banaan: 6,5 klontjes
- Cola, Fanta, Cassis: 5,5 klontjes
*Bron: Sugarchallenge suikerteller-app
Top 5 onverwachte dikmakers (zomerdrankjes!)
- Latte macchiato met volle melk: 116 kcal, per 250 ml
- Witte wijn, 121 kcal, per glas (150 ml)
- Bier, 148 kcal per flesje (330 ml)
- Aardbeienmilkshake van Burger King, 495 kcal (330 ml)
- Cocktail Margarita, 153 kcal (100 ml)
Troebel of helder sap?
In veel supermarkten en natuurvoedingswinkels kun je kiezen uit helder sap of de troebele variant. Mede door het etiket ziet troebele appelsap er een stuk natuurlijker uit, maar is het ook een gezondere keuze? Een hele appel zit boordevol voedingsvezels, vitamines en mineralen, maar als je de kern en de schil verwijdert, halveer je de gezonde waardes. En als je dan ook nog alleen het sap drinkt, krijg je hier bijna niets meer van mee. Toch zit in troebel appelsap vaak nog wel een beetje appelpulp, inclusief voedingsvezels, vitamines en mineralen. Dit maakt het tot een gezondere keuze. Let er wel op dat het versgeperst troebel sap is, troebel kun je namelijk namaken.
Smoothie extra gezond
Wil je wel een smoothie maken, maar liever met wat minder calorieën? Pas de ingrediënten dan iets aan.
Als basis:
Vervang vruchtensap uit een pak door versgeperst sap, water of kokosnootwater zonder toegevoegde suikers. Of kies voor magere yoghurt, melk of kwark.
Vulling:
Vul je smoothie met caloriearme groenten en fruit, zoals komkommer, bleekselderij en sla en voeg sinaasappels, grapefruits en citroen toe. Vind je je smoothie niet zoet genoeg? Voeg dan een banaan of verse dadels of vijgen toe.
Extra bite:
Door havermout en noten toe te voegen, wordt je smoothie voedzamer. Zo heb je langer een verzadigd gevoel, wat snacken en snaaien tegengaat.
Onderzoek wijst uit dat we gemiddeld twee tot drie glazen vruchtensap per week drinken. De meeste mensen kiezen voor sinaasappelsap (ruim 37 procent). Bron: 100% suikervrij drinken
Blenden & juicen
Er is toch niets lekkerder en gezonder dan je zelfgemaakte groente- of vruchtensap? Voedings- en lifestylecoach Carola van Bemmelen denkt daar anders over: “Met je zelfgeperste sap heb je natuurlijk niet de toevoegingen die wel in pakken sap zitten. Maar eigenlijk pers je uit fruit en groenten vooral suikerwater. Omdat er geen vezels in dit sap zitten, drink je er zo een aantal glazen van. Ongemerkt krijg je dan veel suikers binnen. Ik denk altijd: als groente gedronken moest worden, dan was het wel vloeibaar verkrijgbaar in de natuur. En als komkommer sap had moeten zijn, dan hadden we het wel in de natuur gevonden als komkommersap. Af en toe is het lekker, maar dan wel maar één of twee keer in de week.”
Drinkdagboek
Wil je afvallen? Dan is het bijhouden van een eetdagboek de eerste logische stap. Daarnaast is het ook nuttig om bij te houden wat je drinkt. Eindig je de maaltijd altijd met een latte macchiato? Drink je voor het slapen minimaal twee wijntjes? Of drink je eigenlijk te weinig? Een dag of week bijhouden wat je drinkt, werkt als eyeopener.
De kleine lettertjes
Eibertje van Halteren, diëtist gespecialiseerd in de levensmiddelenindustrie: “Vergeet in de supermarkt niet om altijd het etiket te lezen en lees juist de kleine lettertjes. Vermijd de schreeuwerige etiketten. Hoe groter iets op de verpakking staat, hoe onzinniger het vaak is. En als je gezond eet, dan heb je voldoende energie en geen drankjes nodig.”
Vrouw: 52%, man: 63%
Het lichaam van de gemiddelde vrouw bestaat voor ongeveer 52 procent uit vocht, bij de gemiddelde man is dit 63 procent. Bij vrouwen ligt dit percentage lager omdat zij over het algemeen meer vet hebben. Water of vocht is essentieel bij de opname van voedingsstoffen in de darm, het transport van voedings- en afvalstoffen in het lichaam en het regelen van de lichaamstemperatuur. Over hoeveel water je als volwassen mens precies nodig hebt, zijn de meningen verdeeld. Het hangt namelijk af van je leeftijd, inspanning, de temperatuur en je gezondheid. Daarom is het advies 1,5 tot 2 liter vocht per dag.
Hoe kick ik af?
Eibertje van Halteren, diëtist gespecialiseerd in de levensmiddelenindustrie: “De één kan abrupt stoppen met het drinken van calorierijke dranken, de ander moet het echt afbouwen. Drink thee (zonder suiker!) en zo veel mogelijk water. Vind je het saai? Voeg er dan citroen of munt aan toe. Fruitsappen en frisdranken kun je aanlengen met water, zodat je vanzelf went aan de minder zoete smaak.
5x je water opleuken:
Water saai? Niet als je het een beetje opleukt met:
- Schijfjes citroen, komkommer en muntblaadjes
- Schijfjes limoen en muntblaadjes
- Stukjes meloen en schijfjes citroen
- Blauwe bessen en schijfjes sinaasappel
- Stukjes ananas en muntblaadjes
- IJsklontjes met bessen, kruiden of een beetje versgeperst sap
Je eigen theetuin
Een kale strook in je tuin tover je zo om in een theetuin. Plant bijvoorbeeld pepermunt, lavendel en kamille voor een rustgevende thee. Of pluk ergens brandnetels (met handschoenen!) en laat ze drogen. Geen tuin, balkon of groene vingers? Bij veel natuurwinkels kun je ook losse kruiden kopen. Deze mix je in een handomdraai tot een eigen gezonde kruidenthee, zonder suiker.
Vergeet-je-water-niet-app
Wanneer je meer water wilt drinken, dan is het handig om een geheugensteuntje te hebben. Bijvoorbeeld op je telefoon met deze apps:
- Waterlogged (iPhone): elke keer als je drinkt, vul je deze app in. Ook kun je een tijdstip instellen waarvoor je een bepaalde hoeveelheid water moeten hebben gedronken. Hoeveel je hebt gedronken, kun je zien aan de hand van een steeds verder vol lopende waterfles.
- Plant Nanny (iPhone en Android): door water te drinken, geef je een grappige plant water. Met elk glas bloeit de plant iets meer op. Ideaal om kinderen spelenderwijs meer te laten drinken. Of gewoon voor jezelf!
Er zijn fabrikanten die een plaats in het koelvak van de supermarkt inkopen, terwijl hun vruchtensappen eigenlijk helemaal geen koeling nodig hebben. Zo wekken ze de suggestie dat hun product vers is, omdat vers beter verkoopt.
Bron: 100% suikervrij drinken
Deskundigen:
- Carola van Bemmelen is voeding- en leefstijlcoach en schreef de serie boeken 100% suikervrij.
- Eibertje van Halteren studeerde Voeding en Diëtetiek in Amsterdam en specialiseerde zich in de levensmiddelenindustrie. Ze schreef de boekenserie Eibertje kiest.