Brood, pasta en aardappelen bevatten veel koolhydraten. En die zijn sinds een paar jaar verdacht. Koolhydraten zouden een dikmaker zijn en zelfs ongezond. Is die angst voor koolhydraten terecht?
Moet je koolhydraten uit je menu schrappen?
Nee. Ons lichaam heeft koolhydraten nodig. Ze vormen namelijk een belangrijke bron van energie. Vooral onze hersenen en spieren kunnen ze goed gebruiken! Zo heb je koolhydraten nodig voor het zuurstoftransport naar weefsels en hersenen. Bij gebrek aan energie gaat je lichaam spierweefsel verbranden. Je voelt je dan slap en je verbranding vertraagt.
Wat hebben koolhydraten te maken met je bloedsuikergehalte?
Koolhydraten worden in je lichaam omgezet in glucose, dat vervolgens via het bloed in onze cellen terechtkomt. Alle koolhydraten verhogen het bloedsuikergehalte, maar dat doen ze niet allemaal even snel. Er zijn dus snelle en langzame koolhydraten. Hoe langzamer de bloedsuiker stijgt, hoe beter. Want als je bloedsuiker snel stijgt en daarna weer snel daalt, krijg je veel pieken in je suikerspiegel. En dat is minder goed.
Zijn koolhydraten dikmakers?
De kilo’s vliegen eraan als je koolhydraten zou eten eet, toch? Fabel! Alleen als je dagelijks meer koolhydraten eet dan je verbruikt, klopt dit. Koolhydraten worden afgebroken tot glucose en dat dient als brandstof. Als je er dus niet te veel van eet en wel genoeg beweegt, hoeft dat geen invloed te hebben op je gewicht. Het gaat om het vinden van de juiste balans!
Wat doen langzame koolhydraten?
Langzame koolhydraten, ook wel meervoudig of complex genoemd, vertragen de opname van glucose en zorgen voor een stabiele bloedsuikerspiegel. Een constante bloedsuikerspiegel geeft een goed en fit gevoel. Voedingsmiddelen met langzame koolhydraten zijn groente, havermout, peulvruchten en brood van volkorenmeel. Deze voeding bevat vaak ook veel voedingsvezels en dat is nog eens extra gezond. Vezels verminderen de bloedsuikerpieken en geven snel en lang een verzadigd gevoel. Gevolg: minder snacken tussendoor!
Wat doen snelle koolhydraten?
Het tegenovergestelde van langzame koolhydraten zijn de snelle koolhydraten. Deze verhogen het bloedsuikergehalte in een flink tempo. Je lichaam reageert daarop door snel insuline aan te maken, waardoor de bloedsuikerspiegel weer daalt. Er ontstaat dus een jojo-effect. Voedingsmiddelen met snelle koolhydraten zijn suiker, maïs, aardappel, witte pasta en witbrood.
Zoek de balans
Let bij het vullen van je winkelmandje er dus op dat je snelle koolhydraten vermijdt. Maar voedingsmiddelen met langzame koolhydraten? Die verdienen heus een mooi plekje in je keuken.