Ze worden dikker, of juist slapper. Ze verzuren, zijn sterker dan ooit of hard toe aan een lekkere massage. Lees en leer alles over spieren in deze quiz.
Vragen
1. Al onze spieren in het lichaam bij elkaar wegen …
A Twee kilo
B Bijna de helft van ons totale gewicht
C Bijna driekwart van ons totale gewicht
2. Bij griep of koorts hebben we vaak pijnlijke spieren. Hoe komt dat?
A Doordat het lichaam de antistof stikstofmonoxide aanmaakt
B Doordat we dan weinig bewegen en de spieren weinig gebruiken
C Doordat we de spieren door de koorts onbewust zeer aanspannen
3. Spierpijn is feitelijk …
A Pijn door oprekking
B Pijn door inkorting
C Pijn door kleine scheurtjes in het spierweefsel
4. In onze voeding zitten eiwitten. Waarom hebben spieren deze eiwitten nodig?
A Eiwitten gaan overbelasting tegen
B Eiwitten breken melkzuur af
C Eiwitten zorgen voor spieropbouw
D Eiwitten zorgen voor herstel van de spieren
5. Mijn spieren zijn verzuurd! Wat betekent dat eigenlijk?
A Er is een verhoogde PH-waarde van het spierweefsel
B Je hebt teveel gesport
C In de spieren zit teveel melkzuur
D Je bent slecht getraind
6. De grootste spieren zitten in de benen, billen en armen? Waarom?
A Omdat we met die lichaamsdelen de meeste kracht verzetten
B Omdat die lichaamsdelen het meeste vet bevatten
C Omdat in die lichaamsdelen de zwaarste botten moeten worden bewogen
D Omdat we die spieren het meest moeten bewegen
7. Welke kruiden en planten werken ontspannend voor overbelaste spieren?
A Smeerwortel en sparrennaalden
B Gember en kaneel
C Salie en kastanje
8. Wat is de langste spier?
A Bilspier
B Kleermakersspier
C Rugspier
D Armspier
9 Veel gesport – au! Wat is nu allerbelangrijkste voor je overbelaste spieren?
A Rust
B Masseren
C Genoeg drinken
D Fruit eten
10. Hoeveel spieren gebruiken we om te lopen?
A Ongeveer 45
B Meer dan 200
C 24
11. Waarin verschillen de spieren bij sprinters en duurlopers?
A Sprinters hebben dikkere spieren
B Sprinters hebben spieren met meer witte vezels
C Sprinters hebben langere spieren
12 Een hele koude avond – onze spieren beginnen te rillen. Waarom?
A De spieren koelen te sterk af
B De spieren jagen de stofwisseling aan
C De spieren slaan alarm tegen de kou
D De spieren verzuren
13. Welk hormoon bepaalt het verschil in spierkracht en spiermassa tussen mannen en vrouwen?
A Leptine
B Oestrogeen
C Testosteron
14 Spieren bestaan uit …
A Bundels dunne vezels
B Bindweefsel
C Kleine pezen
15. Spieren kunnen verzuren, dat is bekend. Maar kan er ook elders in het lichaam verzuring optreden?
A. Nee
B. Ja
Antwoorden
1. B Bijna de helft van ons totale gewicht
B. Onze spieren wegen bijna de helft van ons totale gewicht. Wie zijn spieren traint, krijgt zwaardere spieren. Zware botten zijn een fabel, maar zware spieren dus niet!
2. A Het lichaam maakt de antistof stikstofmonoxide aan
Als we grieperig zijn of koorts hebben, maakt het lichaam onder andere de antistof stikstofmonoxide aan. Die stof maakt bacteriën kapot, maar bemoeilijkt ook de celademhaling. Dat zorgt voor stijve en pijnlijke spieren.
3. C Pijn door kleine scheurtjes in het spierweefsel
Door overbelasting van de spieren ontstaan kleine haarscheurtjes in het spierweefsel. Dat zorgt voor een pijnlijk en branderig gevoel. Spierpijn klinkt slecht, maar dat is het niet altijd. Voor sterkere spieren hoort een beetje pijn lijden erbij. Het lichaam maakt de beschadigde spiervezels namelijk altijd sterker dan ze waren. Het herstelt niet alleen de beschadigde vezels, maar maakt ook extra vezels aan ter voorbereiding op een volgende zware belasting. Daarnaast zorgt het lichaam ervoor dat er meer brandstof in de vezels kan worden opgeslagen. Door al die aanpassingen kan de spier de volgende keer een langere en intensievere inspanning aan.
4. C, D Eiwitten zorgen voor spieropbouw en herstel
Met eiwitten voeden we onze spieren. Via de stofwisseling wordt in het lichaam de eiwitten in de voeding afgebroken tot aminozuren. Die stof heeft het lichaam nodig om nieuw spierweefsel te maken.
Als we rennen, sporten of zwaar werk doen, raken de spieren beschadigd. Er ontstaan scheurtjes in het spierweefsel. De aminozuren uit eiwitten zorgen in dat geval voor het herstel van die scheurtjes. Het lichaam probeert een nieuwe beschadiging te voorkomen door extra spierweefsel aan te maken. Het lichaam zal dan bij een volgende zware inspanning beter tegen de zware belasting kunnen. Bodybuilders slikken vaak eiwitpreparaten om hun spieren maximaal te voeden. Bij normale beweging is dat niet nodig; in de dagelijkse voeding zitten voldoende eiwitten.
5. C In de spieren zit teveel melkzuur
Iedereen kan verzuren, de luie sporter maar ook een voetbalprofessional. Het proces van verzuren verloopt als volgt: Als we ons inspannen, verbranden we glucose. Bij die verbranding ontstaat de afvalstof glucose. Normaal wordt die afvalstof afgevoerd. Maar als er meer melkzuur vrijkomt dan dat er wordt afgevoerd, ga je over een ‘melkzuurdrempel’. Het melkzuur hoopt zich op in de spier. Als de zenuwuiteinden daarmee in aanraking komen, geeft dat een branderig, pijnlijk gevoel. De melkzuurdrempel is voor iedereen verschillend. Hoe beter getraind je bent, hoe hoger de melkzuurdrempel is.
6. C De grootste spieren zitten in de benen, billen en armen, omdat ze daar de zwaarste botten moeten bewegen
7. A Smeerwortel en sparrennaalden
Al in de oudheid werd smeerwortel gebruikt bij overbelaste spieren. Smeerwortel is rijk aan allantoïne en dat zorgt voor een betere doorbloeding en regeneratie van de spiercellen. Ook bevat het choline, een stof die de spieren laat ontspannen. Smeerwortel is verwerkt in verschillende crèmes.
Ook sparrennaalden helpen tegen overbelasting. Sparrennaalden zijn rijk aan terpentijnolie, een stof die de doorbloeding van het bindweefsel bevordert. Verschillende massageoliën zijn daarom gebaseerd op sparren- of dennennaalden. Bij spierpijn is ook een bad met sparrennaalden erg heilzaam. Wikkel twee handen verse naalden in een doek en hang deze in een warm bad. Blijf lekker een halfuur liggen.
8. A De kleermakersspier
De spier (de musculus sartorius) is de langste spier in ons lichaam. Hij loopt aan de voorkant van het bovenbeen, helemaal vanaf het voorste heupbotje (het botje dat uitsteekt) tot aan de binnenkant van het been net onder de knie. (En dat is de reden dat het de kleermakersspier wordt genoemd).
9. A Bij overbelaste spieren is rust het allerbelangrijkste
In rust kunnen spieren de verbruikte voedingsstoffen en voorraden weer aanvullen en kunnen de spiervezels zich herstellen van de schade die is opgelopen. Dat herstel kost meestal zo’n 24 tot 48 uur. Hoe intensiever de spanning, hoe langer je moet rusten. Wie die tijd niet neemt, kan de spiervezels zo beschadigen dat een spier scheurt. Zonder rust belemmer je ook het mechanisme van je lichaam dat de spier sterker wordt gemaakt dan hij was.
Rust betekent niet dat je geen vin meer mag verroeren. Blijf normaal in beweging. Dat stimuleert de bloedsomloop, zorgt dat voedingsstoffen de spieren sneller bereiken en houdt de spieren soepel waardoor je minder last hebt van spierpijn en verstijving.
10. B Als we lopen gebruiken we meer dan 200 spieren. In totaal hebben we zo’n 600 spieren in ons lichaam.
11. B Sprinters hebben spieren met meer vezels
Spieren bestaan uit vezels. Er zijn twee soorten vezels: rode en witte vezels (ook wel slow twitch en fast twitch genoemd). Mensen die een sport doen met korte en snelle spierspanningen (zoals sprinters en tennissers) hebben meer witte vezels. Wie aan duursport doet, zoals (hardlopen) heeft meer rode vezels. Bij kinderen en ongetrainde mensen is de verhouding half-om-half.
12. B De spieren trekken samen om de stofwisseling aan te jagen.
Het rillen zorgt er zo voor dat de lichaamstemperatuur hoger wordt. Ook bij koorts hebben we vaak last van rillen. Ook dan zorgt het rillen ervoor dat de temperatuur in het lichaam wordt opgevoerd zodat virussen of bacteriën uit het lichaam worden gewerkt.
13 C. Het mannelijke geslachtshormoon testosteron speelt een belangrijke rol bij het verschil in spiermassa en absolute kracht tussen mannen en vrouwen.
Voor de puberteit verschillen jongens en meisjes bijna niets in spiermassa en spierkracht. Pas na die periode, als bij jongens de testosteronproductie fors toeneemt, ontstaan de verschillen. Dat geldt ook voor de mogelijkheid om spieren te trainen. Mannen gaan in spierkracht en spiermassa sneller vooruit dan vrouwen.
14 A. Spieren bestaan uit bundels dunne vezels.
Sommige spieren zitten direct aan een bot vast en anderen zitten via pezen vast aan een bot. In het lichaam zijn er drie soorten spieren: hartspieren, gladde spieren en skeletspieren. Hartspieren zitten alleen in het hart; gladde spieren pompen bloed door de slagaders en voedsel door het spijsverteringsstelsel; skeletspieren zitten vast aan de botten. Hiermee bewegen we bijvoorbeeld onze armen en benen.
15. Ja, ons hele lichaam en ook ons bloed kan verzuren.
Dat gebeurt vooral door eenzijdige, verschraalde voeding, veel vlees, weinig beweging en veel stress. Het verzuren zit als volgt: na de stofwisseling blijft er in het lichaam een zure rest over of een basische rest. Het lichaam scheidt die zuren uit via nieren, huid en longen. Als het lichaam de zuren niét goed kan afvoeren, worden ze afgestoten naar de spieren of de gewrichten. Ook gebruikt het lichaam mineralenbuffers om het evenwicht te herstellen. Het lichaam berooft zichzelf zo van mineralen zodat het zuur-basenevenwicht op peil blijft. Dit kan allerlei aandoeningen en klachten tot gevolg hebben (gewrichtspijn, osteoporose, spijsverteringsklachten en zelfs chronische ontstekingen). Natuurgeneeskundigen onderstrepen het belang van een basenoverschot in de voeding. Dit is ondermeer te bereiken door het eten van veel groente en fruit.