Van fanatiek sporten tot verhuizen, het kan allemaal zorgen voor flinke spierpijn. Maak ook het overspannen van spieren, een valpartij, een ongewone beweging, een beschadiging van een spier, een afwijkende houding of een onderliggende ziekte, kan spierpijn veroorzaken. De achterliggende oorzaak is melkzuur, de afvalstoffen die vrij komen bij het verbanden van zuurstof.
Sporters hebben het nooit over spierpijn, maar over ‘verzuring’. Een goede naam, want dit is precies wat er aan de hand is bij spierpijn. Bij een forse lichamelijke prestatie hebben de spieren namelijk veel zuurstof nodig. Met de zuurstof kunnen de spieren in de cel de aanwezige voedingsstoffen verbranden zodat er energie vrijkomt waarmee de prestatie geleverd kan worden (zoals fietsen, hardlopen of fitnessen). Bij het verbranden van de zuurstof komen afvalstoffen vrij; melkzuur. Dit melkzuur prikkelt de zenuwreceptoren en dat ervaren we als spierpijn.
Een goede warming-up en cooling-down voorkomt veel spierpijn. Dit is de beste manier om je spieren voor te bereiden op een forse inspanning. Als je toch last heb van spierpijn, heeft het zin om de doorbloeding te verbeteren op de plek waar je spierpijn hebt. Hierdoor wordt de zuurstofvoorziening bevorderd en gaat ook de afvoer van melkzuur sneller. Een betere doorbloeding krijg je door een warme douche en sauna of een massage. Vermijd bij spierpijn koude en vochtige ruimtes. Raadpleeg een arts als het lichaamsdeel opgezet is, rood is of als de pijn langer dan een week duurt.
Slimme oplossingen uit je keuken
- Magnesium. Peulvruchten, zaden, noten, groene groenten (vooral bladgroenten), grapefruit en abrikozen zijn bekende voedingsmiddelen met veel magnesium.
- Calcium. Voor de juiste werking moet magnesium in balans zijn met calcium, fosfor en kalium. Calcium vind je onder andere in zuivel.
- Kalium, zit onder andere in aardappelen, melkproducten, groente- en fruit en noten.
- Fosfor, vind je in vlees, vis en ei.