Een tijdje geleden had ik spit, waarbij het advies luidde: pijnstillers slikken en bewegen. Is dit het juiste advies?
– Ilse
Manuel van Tintelen, osteopaat:
Wanneer uit het vraaggesprek bij de huisarts blijkt dat er geen alarmsymptomen zijn, dus dat het erop lijkt dat er geen onderliggende specifieke (lichamelijke) oorzaken zijn, wordt de diagnose aspecifieke lage rugpijn gesteld. Volgens de richtlijnen die de huisartsen in Nederland volgen, is het niet zinvol om de eerste drie weken lichamelijk onderzoek, beeldvormend onderzoek (röntgen) of laboratoriumonderzoek (bloed of urine) uit te laten voeren. De huisarts zal de patiënt inlichten over de aard en ernst van de klachten die in de volksmond spit worden genoemd. In de visie van de huisartsen is er geen precieze oorzaak aan te geven en gaat het om onschuldige rugpijn. De heftigste pijn duurt slechts enkele dagen en neemt dan af. Bewegen bevordert het herstel en bewegen met pijn veroorzaakt geen schade. Huisartsen schrijven zo nodig pijnstillers voor en adviseren de patiënt zo veel mogelijk in beweging te blijven en zijn dagelijkse dingen te blijven doen.
Hoe anders zijn de richtlijnen in Amerika en in verschillende Europese landen. Daar wordt wel geadviseerd om manipulaties toe te passen bij acute lage rugklachten (spit). Zowel de Nederlandse richtlijnen als de richtlijnen in deze landen zijn gebaseerd op wetenschappelijk onderzoek. De cultuur in de verschillende landen bepaalt vaak echter hoe de resultaten uit wetenschappelijk onderzoek worden geïnterpreteerd. In Nederland is er op dit moment een lichte tendens waar te nemen om de effecten van manuele therapie te onderkennen. Het begint nu met de erkenning van het effect van manuele behandeling bij acute nekklachten en ik verwacht dat dit in de toekomst ook zal gelden voor lage rugklachten. Mijn ervaring met manuele behandeling van spit is positief en wij hebben als osteopaten wel het idee dat er een oorzaak en verklaring te geven zijn voor het ontstaan van deze klachten.
Bij een acute rugklacht (spit) ‘ontspoort’ het heiligbeen of een rugwervel. Om dat ontsporen tegen te gaan, spannen de rugspieren zich aan ter bescherming van de wervelkolom en de zenuwen in en rond de wervels. Dit gaat meestal goed, totdat kou (tocht), stress, een tekort aan nachtrust of een slechte (slaap)houding de spieren een verkeerde (voor)spanning bezorgen. De rugspieren kunnen zo weleens te laat aanspannen om de rug bij een plotselinge beweging te controleren. De wervelkolom beweegt ongecontroleerd en het schiet in de rug: spit. De spieren spanden dus te laat aan, ze waren niet te zwak.
Na enige tijd herstelt de rug zich en ontspannen de spieren weer. Zo’n spitaanval duurt daarom meestal een tot zes weken, maar sommige mensen blijven chronische rugklachten houden. Als osteopaat willen we door de klachten zo snel mogelijk te verhelpen voorkomen dat er blijvende klachten ontstaan.
Wervels en spieren moeten soepel zijn en de zenuwen moeten bewegingsinformatie goed kunnen doorgeven. Beknelde zenuwen of gespannen bindweefsels rond de gewrichten kunnen voor een verminderde besturing zorgen rond de wervelkolom, met chronisch terugkerende rugklachten tot gevolg. Een osteopaat kan hulp bieden bij zowel acute als chronisch terugkerende rugklachten. Door het corrigeren van een wervel of het heiligbeen staat u snel weer rechtop en duurt een spitaanval eerder een weekje dan zes weken of meer. Door het behandelen van fixaties in en rond de rug kunnen spieren weer optimaal functioneren en hun controlerende taken weer naar behoren uitvoeren.
Meer informatie vindt u op osteopathie.nl.