Helpen gezonde vetten je hart beschermen als je al een hartinfarct hebt gehad?
Ineke van Dis, voedingsdeskundige en beleidsmedewerker Hartstichting
Het is ook belangrijk om gezonde voeding met onverzadigd vetten te gebruiken als je al een hartinfarct hebt gehad. Uit een onderzoek onder ruim vierduizend Nederlandse hartpatiënten bleek dat degenen die olie en (zachte) margarine uit een kuipje, veel groenten en fruit, magere zuivel en mager vlees en volkoren producten gebruikten een dertig procent lagere kans hadden om opnieuw een hart- of vaatziekte te krijgen ten opzichte van de patiënten die minder gezond aten.
Verder zijn op de lange termijn gunstige effecten waargenomen van de oorspronkelijke, sobere mediterrane voeding, noten (een handje per dag), olijfolie (extra vierge) en vis. Door meer onverzadigde vetten te gebruiken in plaats van verzadigde vetten daalt het cholesterolgehalte. Verzadigd vet zit vooral in margarines in een pakje en roomboter, vet vlees, vette vleeswaren en worst, volle zuivel, 48+-kaas, snacks, maar ook in kokosolie en palmolie. Een ezelsbruggetje: verzadigd vet = verkeerd, onverzadigd vet = oké. Meer informatie over een gezonde voeding tref je aan op www.hartstichting.nl/gezond-leven.