Moeten vrouwen andere medicijnen voor een verhoogde bloeddruk en een verhoogd cholesterol krijgen dan mannen?
Dr. Janneke Wittekoek, cardioloog & gezondheidswetenschapper:
Ja, om te beginnen zijn vrouwen veel gevoeliger voor medicatie dan mannen. Uit cijfers van Bijwerkingencentrum Lareb blijkt dat vrouwen vijftig procent meer bijwerkingen melden dan mannen. Dit verschil kan komen door bijvoorbeeld een gemiddeld hogere leeftijd, een lager lichaamsgewicht of het feit dat vrouwen meer medicijnen slikken.
Vrouwen zijn geen kleine mannen zoals we in de wetenschap graag willen geloven. Er zijn veel verschillen die een rol spelen bij de (ver)werking van medicijnen. Ik noem er een paar: medicijnen blijven bij vrouwen langer in de maag zitten, hun vetpercentage is hoger waardoor sommige medicijnen zich over een groot oppervlak verdelen, er is een verschil in ontgiftingsprocessen in de lever en in de uitscheidingsprocessen in de nieren. De vrouwelijke hormoonhuishouding speelt hierbij een belangrijke rol. Vaak krijgen mannen en vrouwen nu dezelfde medicijnen, met alleen een aangepaste dosering. En daar gaat het soms mis; een te hoge dosering kan leiden tot bijwerkingen. Voor statines (cholesterolverlagers) zijn er een aantal die vrouwen beter verdragen. Zo kent rosuvastatine de minste bijwerkingen voor vrouwen. Tot slot leert de ervaring dat je bij vrouwen beter een paar verschillende medicijnen in lage doseringen kunt combineren dan één type medicament maar blijven ophogen.
Het behandelen van een verhoogde bloeddruk en een verhoogd cholesterol bij vrouwen is echt maatwerk en dient op een persoonlijke manier te geschieden en dat is bijna nooit het ‘protocol’. Het protocol past het beste bij de ‘gemiddelde’ man en is natuurlijk ook nog eens zo goedkoop mogelijk opgesteld. Met mijn vrouwenpraktijk wijk ik daar bijna altijd van af. Bovendien zet ik het liefst in op leefstijl om risicofactoren te behandelen. Maar met een serieus hartprobleem kan dat niet altijd.
Zie Heartlife.nl