Ik ben mantelzorger van mijn vader, maar ik zit er bijna doorheen. Wat kan ik doen om ook voor mezelf te blijven zorgen zonder dat ik me schuldig voel?
Jean-Pierre van de Ven, psycholoog bij MIND en MIND Korrelatie:
Mantelzorgers verrichten heldendaden. Ze trekken soms dag en nacht op met een dementerende partner, ouder of grootouder. Ze verschonen het bed, wassen de patiënt, helpen met de financiën en gaan mee naar het ziekenhuis. Zo’n dagtaak vergt veel van mantelzorgers. Hun professionele en sociale leven kan ernstig lijden onder het zorgen. Vaak doen ze ook te zwaar lichamelijk werk. Daarnaast is het ook emotioneel belastend om voor iemand te zorgen die ziek is, zeker als dat iemand is waar je om geeft.
Uit schuldgevoel zorgen mantelzorgers vaak slecht voor zichzelf. Meestal denken ze dat ‘hun’ patiënt snel verslechtert als ze zo ‘egoïstisch’ zijn om even op adem te willen komen. Ze vergeten dat de patiënt er juist slechter aan toe is als ze zichzelf vergeten.
Voor jezelf zorgen betekent in het geval van mantelzorgers grenzen stellen en stress en piekeren aanpakken. Grenzen stellen is nodig als je merkt dat je snel boos, geïrriteerd of verdrietig bent. Het komt neer op ‘nee’ zeggen tegen wensen of gedrag van degene die je verzorgt. Kies daarvoor het juiste moment, als het wat rustiger is. Ga ervoor zitten en zeg wat jou dwarszit, niet wat er mis zou zijn met de patiënt. Stress en piekeren pak je aan door je eigen mantelzorger te zijn. Slaap goed, eet en drink verstandig en blijf sporten of bewegen. Ontspan regelmatig. Mantelzorgers doen er goed aan om delen van de zorg uit te besteden. Juist als je denkt dat je onmisbaar bent, is het daar tijd voor.
Meer tips voor mantelzorgers en over grenzen stellen: wijzijnmind.nl/psychipedia/mantelzorg.
Wil je meer advies of hulp? Bel, chat, app of mail dan met MIND Korrelatie via mindkorrelatie.nl.