Wat doe ik tegen zonnebrand, zweten, teken en ander zomerleed?
Is die zomer wel zo goed voor ons? Je zou haast denken dat je binnen moet blijven om te schuilen tegen de zonnestralen, tekenbeten en darmproblemen. Onzin: de zomer is goed voor ons! Het is het seizoen waarin bloemen groeien en bloeien en wij als mensen eigenlijk ook. Vooral psychisch kun je veel meer aan. Groente en fruit komen van de volle grond, zijn zongerijpt en barsten van de voedingsstoffen … Laat maar komen, die zomer. En die kwaaltjes? Die tackel je zo!
1. Bril op!
Iedereen smeert zich in als de zon schijnt, maar onze ogen vergeten we. Toch kan uv-straling ook je zicht beschadigen. Helaas hebben onze ogen een beperkt vermogen om door middel van celvernieuwing schade ongedaan te maken (wat de huid wel kan). Op den duur levert dit slijtage op, waardoor staar of maculadegeneratie ontstaat. Een zonnebril voorkomt beschadigingen. Op een nieuw montuur zit altijd een sticker met de vermelding CE en UV-400. Als die erop zit, zou het goed moeten zijn.
Overigens moet die zonnebril niet alleen op tijdens zonovergoten dagen. Uv-straling dringt ook door een wolkendek (en glas!) heen en al is ze dan minder heftig, een zonnebril blijft verstandig.
2. Eet ook nu gezond
Het is logisch dat je in de zomer anders eet. Helemaal als je op vakantie bent. Barbecue hier, barbecue daar, een pizzapunt op het strand en een vriezer vol ijsjes. Probeer toch je gezonde eetgewoontes niet te laten varen in de zomermaanden. Eet gezond, gevarieerd en regelmatig. Focus je op het eten van minder koolhydraten en meer op eiwitten en vetten. Als je minder koolhydraten eet, blijft je bloedsuikerspiegel veel stabieler.
3. Pas op voor de barbecue
De piek van brandwonden ligt in de zomer. De reden: de barbecue. Kinderen zijn extra vatbaar voor brandwonden; de barbecue staat precies op de hoogte van het gezicht van een kind. Voorkom gevaarlijke situaties en plaats de barbecue op een stevige en vlakke ondergrond. Neem de tijd om de barbecue aan te steken en zet een emmer water klaar om te kunnen blussen of brandwonden te koelen. Gaat het toch mis? Koel de brandwond met lauwwarm water.
4. Zweet, maar stink niet
Aan zweten kun je niets doen. Aan stinken wel! Zweet stinkt als het in aanraking komt met bacteriën. Als bacteriën groeien door warmte en vocht, dan maken ze vieze geuren aan. Goed douchen en wassen voorkomt niet dat we zweten, wel dat we gaan stinken. Hoe schoner je lichaam, hoe minder geurtjes dus.
5. Mijd de teek
Hij zal het heus niet kwaad bedoelen, maar de teek is echt een vervelend dier. Een vijfde van de teken draagt de Borreliabacterie bij zich, die de ziekte van Lyme kan veroorzaken. Teken zitten in dichte begroeiingen en struiken. Door je huid te bedekken voorkom je een tekenbeet; draag, als het niet te warm is, dichte schoenen, lange mouwen en een lange broek (en stop de pijpen in je sokken).
Uitgewandeld? Controleer jezelf op teken. Ze zitten vaak in de warme holtes van je lijf: oksels, bilspleet, onder de randen van ondergoed, achter de oren en rond de haargrens in de nek. Vraag of je partner even meekijkt. En als je een teek vindt, moet je hem zo snel mogelijk verwijderen, zo wordt de kans op overdracht van de bacterie kleiner. Ontsmet het wondje daarna met alcohol. Noteer de datum waarop je bent gebeten en blijf het wondje drie maanden in de gaten houden. Krijg je op je lichaam alsnog een rode plek, bel een arts. Die plek kan ook op een andere plek verschijnen dan waar je bent gebeten.
6. Bescherm je voeten
Door de warmte kunnen je voeten opzwellen. Helaas groeien je schoenen niet mee en gaan ze flink knellen. Een oplossing is meer bewegen door vaak te wandelen. Door te bewegen krijg je een betere vochthuishouding en stofwisseling en een goede bloedcirculatie.
7. Water is je favoriete dorstlesser
Het is een open deur, maar het is belangrijk om genoeg water te drinken. Drink ongeveer 1,5 tot 2 liter per dag. Naast dat water gezond is, werkt ook insuline minder goed als je uitdroogt. Neem daarom standaard een waterflesje mee en voeg eventueel schijfjes komkommer, citroen en blauwe bessen toe aan je water voor een lekker smaakje.
8. Vreemde wc’s zijn oké
Dat bij veel mensen de stoelgang in de zomer hapert, heeft te maken met stress, een veranderde leefstijl en ‘buitenlandse’ wc’s. Je brein bemoeit zich op vakantie dus eigenlijk met je darmen, waardoor ze minder goed hun werk doen. Tegenover je geest staat je lichaam; je eet vaak minder gezond, meer wit stokbrood, minder groentes. En de hele dag in de auto zitten is ook een reden voor je darmen om het de eerste vakantiedagen af te laten weten. Eet dus zo veel mogelijk vezelrijk en denk aan de ‘zachte’ vezels in fruit en groente.