Iedereen is dol op zitten. Tegen beter weten in, want we weten best dat bewegen beter is. Maar hoe ongezond is dat zitten nu echt? Wat levert bewegen ons op? En kan dat ook op een simpele manier? Gebruik dit stappenplan om in actie te komen.
Op de bank voor de tv. Aan tafel achter de computer. En in de auto natuurlijk. We zitten graag. Zo haalt vier van de tien Nederlanders niet de norm die geldt voor gezond bewegen; op een normale dag lukt het ons niet minstens een halfuurtje te wandelen of fietsen.
Zo zit een kind al gemiddeld zes uur per dag voor de tv of computer. Vijftigplussers bewegen zelfs nog minder dan het gemiddelde; van hen haalt bijna de helft de norm niet. Is dat erg? Ja, eigenlijk wel. Een halfuurtje wandelen per dag helpt veertig chronische aandoeningen te voorkomen.Om die reden: actie! Moeilijk? Gebruik dit stappenplan om te starten.
1. Grootste effect met kleine stappen
Het goede nieuws: het grootste effect voor onze gezondheid bereiken we door kleine, alledaagse stappen.
Hoe?
- Plan elke dag een moment om lekker te wandelen. Voor de een is dat na het ontbijt, voor de ander na het avondeten.
- Wie te vroeg is voor een afspraak, kan nog best een blokje om.
- Stop met e-mailen naar collega’s. Loop naar ze toe!
- Pak thuis de fiets voor de boodschappen.
2. Maak van de spieren calorievreters
Wie meer beweegt, wordt minder dik. Dat is niet alleen fijn voor ons spiegelbeeld, het is vooral heel heilzaam voor onze bloedvaten en organen.
Wat veel mensen niet weten is dat getrainde spieren ons ongemerkt laten afvallen. Meer spiermassa verhoogt namelijk de stofwisseling van het lichaam in ruststand. Iedereen verbrandt energie in de slaap, dat is ons basismetabolisme. Maar hoe meer spieren we hebben, hoe meer we verbranden. Simpel gezegd: spieren vreten calorieën.
Het maakt daarvoor niet uit hoe ‘dik’ je spieren zijn. Ook een wandelaar heeft stevige spieren die calorieën opslurpt als hij ligt te dutten.
Hoe?
- Wandelen, zwemmen, gymmen of volleyballen; elk soort beweging kweekt krachtige spieren.
- Doe twee keer per week spierversterkende oefeningen. Dat kan in de sportschool, maar ook thuis (kniebuigingen en sit-ups). Doe dit nooit twee dagen achter elkaar. Las altijd een dag rust in.
- Serieus sporten? Bouw een training geleidelijk op. Zorg voor rustdagen zodat de spieren kunnen herstellen.
3. Tot slot: word fit
In beweging komen, is één. Kracht kweken, is twee. Maar wie beweging echt serieus wil aanpakken, zal moeten zweten. We zijn pas echt fit als we drie keer per week minstens twintig minuten flink zweten.
Hoe?
- Flink zweten lukt de meesten van ons alleen in clubverband – een hardloopclub of een afspraak bij de sportschool.
- Wie niet lid wil worden van een team of sportschool, kan ook thuis aan de slag door te roeien of te fietsen op de hometrainer.
- Echte duursporten zijn hardlopen, wielrennen, skeeleren, schaatsen of cardiofitness.
Slanke inspiratie! 9x Daarom is bewegen gezond
- Botten worden sterker en dichter van structuur, botontkalking slaat minder snel toe.
- Spieren worden krachtiger.
- Getrainde spieren verbruiken in rust meer energie, waardoor we meer calorieën verbruiken (ook als we niets doen!).
- Bij een hogere verbranding slaan we minder vet op. Vet zie je niet alleen op de buik en heupen. Ook de organen vervetten, waardoor ze minder goed werken.
- Bloedvaten blijven schoon en soepel, waardoor de kans op verstoppingen en scheurtjes afneemt.
- De bloeddruk en het cholesterolgehalte worden beter. Soms kunnen mensen als ze gaan sporten toe met minder medicijnen voor hun bloeddruk of cholesterol.
- De inhoud van de longen wordt groter, waardoor je beter en dieper kunt ademen. Door meer zuurstoftoevoer voel je je energieker. Ook zorgt een diepe ademhaling voor ontspanning.
- Ons hart is een spier die we trainen door te sporten. Als de slagkracht van het hart beter wordt, verbetert de doorbloeding ook en daardoor kunnen voedingsstoffen en zuurstof zich beter verspreiden.
- De opname van suikers verbetert. Als we sporen, ruimt het lichaam een eventueel overschot aan bloedsuikers op. Daardoor vermindert het risico op diabetes. Wie al suikerziekte heeft, kan door te sporten soms toe met minder (of geen) medicijnen.