Het aantal allergieën bij kleine kinderen in Europa is de afgelopen tien jaar verdubbeld. In totaal zijn er in Europa 17 miljoen mensen een voedselallergie, waarvan er 3,5 miljoen jonger zijn dan 25 jaar.
De meest voorkomende voedselallergieën zijn de allergieën voor melk, eieren, noten, pinda, schaaldieren en vis. “Allergische reacties blijken toe te nemen, waarschijnlijk door veranderingen in onze voeding, leefstijl en andere omgevingsfactoren zoals sigarettenrook”, zegt professor Maria Antonella Muraro (European Academy of Allergy and Clinical Immunology). Ook ziet zij een link met de hygiënehypothese; we worden allergischer omdat we steeds schoner worden. “Het gebrek aan blootstelling aan allergenen van kindsbeen af, blijkt de kansen te verkleinen dat ons immuniteitssysteem herkent wat al dan niet veilig is. Daardoor ontketent het zelfs reacties tegen proteïnen die zich in voedingsmiddelen bevinden en die het lichaam normaal goed verdraagt.”
Tekst: José Leeuwenkamp