Een steenpuist (furunkel) is een door bacteriën veroorzaakte, etterige ontsteking van een haarzakje. Er is een rode plek te zien met een gele etterprop in het midden. Meestal zitten steenpuisten in de nek, op de borst, in het gezicht of op de billen. Soms zitten er enkele steenpuisten bij elkaar, dat wordt een negenoog genoemd.
Een steenpuist kan flink pijn doen, vooral rond de oren, op de vingers of bij de neus.
De Staphylococcus aureus bacterie is de boosdoener. Er is meer kans op een infectie als de weerstand laag is, bijvoorbeeld bij langdurige ziekte, stress of ondervoeding. Ook mensen met diabetes of bloedarmoede, lopen een groter risico.
Zelf doen tegen een steenpuist
Een goede conditie, met een optimale weerstand is het belangrijkste middel tegen een steenpuist. Een warm kompres kan de pijn verzachten. Deze bestaat uit bijvoorbeeld een zachte doek gedrenkt in heet, zout water. Zo’n kompres versnelt ook het rijpen en ‘doorbreken’ van de puist.
Ga de puist nooit zelf uitdrukken. Er kunnen gevaarlijke complicaties ontstaan als de bacterie in de bloedbaan terechtkomt. Laat er een arts naar kijken. Meestal breekt de puist na één tot twee weken vanzelf open. Daarna is de pijn een stuk minder. Als de steenpuist niet wil doorbreken, kan de arts besluiten tot insnijden.
Een steenpuist is niet geschikt voor zelfmedicatie. Raadpleeg altijd een arts.