Bijna een derde van de Nederlandse bevolking rookt. Daarvan deed 65 procent ooit één, soms meerdere, stoppogingen. Toch lukt het maar acht procent van de rokers te stoppen bij een stoppoging.
Het is geen wonder dat er zoveel pogingen mislukken, want er is bijna niets dat zo verslavend is als roken.
Dit komt allereerst door de stof nicotine; binnen zeven seconden is het effect van nicotine in het lichaam al voelbaar. Nicotine zorgt onder meer voor een afgifte van dopamine in de hersenen, wat een fijn en ontspannend gevoel geeft.
Maar roken is meer dan dit lichamelijke effect. Roken is ook sterk verbonden aan rituelen, emoties en dagindelingen. Het is éérst de sigaret, dan het telefoontje. Eerst de kinderen naar school, dan het ‘moment voor jezelf’. Het is eerst die sigaret, dan het belangrijke gesprek. Bovendien ervaren mensen roken als een deel van hun mens-zijn: ‘Het is mijn enige pleziertje’. Of: ‘Het hoort bij mij’.
De nadelen van roken zijn enorm. Per jaar overlijden er in Nederland bijna twintigduizend mensen door een ziekte die een aan roken is gerelateerd, zoals astma, COPD, hart- en vaatziekten, longkanker en andere soorten kanker. Dat stoppen met roken, ondanks die nadelen die iedereen kent, zo veel mensen niet lukt, toont al aan hoe venijnig de verslaving is.
Per jaar doet ongeveer een kwart van de rokers een poging om te stoppen met roken. Veruit de meeste mensen doen dat zonder hulp van bijvoorbeeld de huisarts of een coach. De kans dat een stoppoging slaagt, is echter twee tot drie keer hoger als er een hulpmiddel wordt gebruikt. Veel advies en ondersteuning is gratis, of wordt vergoed via de verzekeraar.
Voedingsadvies
Ook voedingsgewoonten kunnen het stoppen met roken ondersteunen. Verminder tijdelijk het gebruik van alcohol en koffie; deze stimuleren de behoefte aan tabak en zijn vaak verbonden aan het moment dat er wordt gerookt. Gebruik ook sterk gekruide voedingsmiddelen met mate. Die producten roepen het verlangen op naar een sigaret.
Drink wel veel water, ten minste anderhalve liter per dag (liefst mineraalarm bronwater). Gebruik ook veel verse groente, fruit en zuivel (bij voorkeur zure melkproducten). Deze producten bevatten namelijk relatief veel kalium, kalk en magnesium; stoffen die de ontwenning van nicotine vergemakkelijken.
Mager vlees, vis, ei, halfvolle of magere melk, groene bladgroenten en tarwekiemen bevatten vitamine B; deze vitamine vermindert de spanning die ontstaat als u met roken stopt.
Kauwen op stukjes kalmoeswortel helpt de afkeer tegen tabak vergroten.
Minder nerveus
Wie stopt met roken, is gedurende de eerste dagen gespannen, nerveus en onrustig. Hoewel de nicotine na twee à drie dagen uit het lichaam is, is de psychische behoefte langer aanwezig. Die sigaret ‘hoort’ bij bepaalde momenten, en nu hij er niet meer is, geeft dat een zenuwachtig, gejaagd gevoel.
Filtersigaretten
Wat filteren filtersigaretten? Weinig, eigenlijk. Ten eerste passeren koolmonoxide en ammoniak het filter ongehinderd. Teer en nicotine worden weliswaar voor een deel door het filter tegengehouden, maar slechts tot op zekere hoogte: tot ongeveer de helft van de sigaret is opgerookt. Wie voor de hele sigaret gaat en tot vlak voor het filter doorrookt, krijgt de teer en de nicotine toch binnen omdat het filter verzadigd is geraakt.
Niet-rokers roken mee
Als enkele rokers de hele dag in één vertrek zijn – bijvoorbeeld een werkruimte – vervuilen zij het binnenmilieu behoorlijk. Niet-rokers die de hele dag in diezelfde ruimte verblijven, roken als het ware ook een paar sigaretten per dag. De longen van niet-rokers krijgen in zo’n geval dezelfde slechte conditie als die van een lichte roker.
Ook rokersziekten zoals hart- en vaatziekten en andere ziekten van luchtwegen en longen blijven passieve rokers niet bespaard.
Voordelen stoppen
Korte termijn:
- Minder last van typische rokersklachten, zoals een rokershoest
- Een betere conditie
- Betere smaak en reuk
- Een frisse huidskleur
- Minder last van koude handen en voeten
- Geen gele tanden of vingers meer
- Frissere adem
- Makkelijker ademen
Lange termijn:
- Minder kans op hart- en vaatziekten, kanker, longziektes of beroertes
- Betere vruchtbaarheid (van zowel mannen als vrouwen)