Je leest vaak dat bij langdurige stress de hoeveelheid stresshormonen toeneemt. Wat wordt hiermee precies bedoeld? Hoe meet je stresshormonen? In je brein? In het Bloed? En op welke manier kun je de hoeveelheid stresshormonen verlagen?
Rosalinda
Kemal Inci (psycholoog):
Stress is een alledaags verschijnsel. We hebben last van stress wanneer we een onprettige en ongewenste mate van spanning ervaren. We hebben stress door tijdsdruk. We moeten op tijd de kinderen naar school brengen, op tijd de trein halen, ons werk afhebben, et cetera. We hebben ook stress wanneer we aan de door onszelf of anderen opgelegde eisen moeten of willen voldoen, maar niet kunnen of mogen.
Bij stress worden de hormonen adrenaline, noradrenaline en cortisol vrijgemaakt. Deze zorgen dat hartslag, bloeddruk en suikerspiegel stijgen. We worden alert en gefocust.
In de natuur zijn deze stresshormonen noodzakelijk om in een levensbedreigende situatie de nodige inspanning te kunnen leveren om door vluchten of vechten te overleven. Wanneer de rust en veiligheid terugkeert, dalen de stress en de bijbehorende hormoonspiegels weer.
In de natuur houdt de stress zelden langdurig aan. In ons dagelijkse bestaan komt het wel voor dat we te maken krijgen met langdurige stress en dus een langdurige aanwezigheid van stresshormonen in ons lichaam.
Hormoonspiegels zijn vast te stellen middels bloedonderzoek en speekselonderzoek. Op langere termijn kan een verhoogde stresshormoonspiegel onder meer leiden tot hartklachten, hoge bloeddruk, diabetes, depressie, slaapstoornissen en burn-out.
Vanwege de gezondheidsrisico’s is het van groot belang om langdurige stress te voorkomen. Hierbij helpen ontspanningsoefeningen, voldoende slapen, sporten, muziek, sociale contacten en een gezonde leefstijl. Het kan ook noodzakelijk zijn om structurele veranderingen in gedrag, loopbaan, relatie of leefomstandigheden te bewerkstelligen. Hiervoor is vaak professionele begeleiding nodig.