Mijn aardappels krijgen zo snel van die uitlopers. We eten niet elke dag aardappels, dus ik koop ze in kleine hoeveelheden en bewaar ze in een aardappelbak in de schuur (koel) en toch hebben ze al na een paar dagen van die uitlopers. Ik eet altijd ongeschilde aardappels, boen ze schoon en haal de uitlopers eraf. Of kun je die toch gewoon meekoken?
Henny van Leeuwen
Henny de Lint, diëtist en natuurvoedingsdeskundige
Zelf ben ik altijd blij dat aardappelen uitlopers krijgen! Het geeft de kiemkracht aan en dat laat zien dat ze niet behandeld zijn met anti-spruitmiddelen. Biologisch geteelde aardappelen krijgen daarom ook veel sneller uitlopers en zijn geschikt om met schil te eten. Ik vermoed dan ook dat u biologisch geteelde aardappelen koopt.
Aardappelen kunnen het best bewaard worden op een donkere, koele (maar niet kouder dan 8°C en niet in de koelkast) en droge plaats. Dit voorkomt de vorming van uitlopers, maar ook van groene plekken. Daar zit namelijk de natuurlijke gifstof solanine in. Daarom is het advies om groene delen en uitlopers eerst ruim weg te snijden.
Wilt u de aardappelen in de resterende schil koken, dan adviseer ik u om ook alle kleine beschadigde plekjes goed weg te snijden. Solanine is zeer hittebestendig en wordt door koken niet afgebroken. Wel lost een deel in het kookvocht op, vooral bij geschilde aardappelen. Dit kookvocht kunt u beter dus niet gebruiken.
Solanine kan een branderig en scherp gevoel in de keel, diarree, misselijkheid, versuftheid, angstgevoelens, uitbreken van zweet, ademnood, bewusteloosheid en krampen veroorzaken. Realiseer u wel dat vergiftigingsverschijnselen zich meestal pas voordoen bij 2,5 mg solanine per kg lichaamsgewicht per dag. Dit komt bij iemand van 60 kg neer op 150 mg. Aardappelen mogen maximaal 200 mg solanine per kg bevatten, maar door slecht bewaren kan dit gehalte natuurlijk wel toenemen.
Er is weinig bekend over de langdurige effecten van kleine hoeveelheden. Aangezien u niet zo vaak aardappelen eet, zou ik mij hier echter geen zorgen over maken. Snij wel de uitlopers en groene plekken ruim weg! Variatie is de basis van een gezonde voeding.
Tot slot:
Waarom moet u aardappelen niet onder de 8°C bewaren? Als u aardappelen onder de 8°C bewaart, neemt het suikergehalte van aardappelen sterk toe. Dit zorgt ervoor dat acrylamide (mogelijk kankerverwekkend) eerder ontstaat als de aardappelen worden gebakken of gefrituurd.
Om de vorming van acrylamide te beperken, gelden de volgende tips:
- Bak aardappelen en aardappelproducten niet bruin, maar goudgeel.
- Volg de aanwijzingen op de verpakking van aardappelproducten en friet en bak ze in kleine porties.
- Frituur op 175°C en niet langer dan nodig.
- Bewaar aardappelen donker en koel, maar niet in de koelkast of in een kelder die kouder is dan 8°C.