Omdat het mooi weer is, wil ik mijn dochter van vier insmeren met een zonnebrandcrème. Ze krijgt echter altijd uitslag van crème. Ik probeerde verschillende dure en hypo-allergene producten. Ze veroorzaken allemaal een huidreactie (opgezette huid, zoals bij heel lichte schaafwonden, jeuk op sommige plekken, vlekkerig). Hoe kan dat? En hoe kan ik mijn dochter wél beschermen?
– Michelle
Alexandra Alons, natuurarts:
Het beste is vanaf het voorjaar je kind langzaam bloot te stellen aan zonlicht. Je moet nooit verbranden in de zon, maar zonlicht op de huid zorgt voor de aanmaak van vitamine D3. Deze vitamine D3 beschermt tegen onder andere auto-immuunziekten, botontkalking, hart- en vaatziekten en kanker. Ook inwendig kun je je kind beschermen met gezonde voeding die rijk is aan caroteen (gekleurde groente), groene thee en vitamine B3, in de vorm van niacinamide en astaxanthine, en OPC. Bij zonneallergie zijn kersen en bessen aan te raden.
Denk bij uitwendig bescherming aan kleding. Zo is er kleding (ook badkleding) die UV-licht tegenhoudt.
Ik gebruik zelf weinig zonnebrandcrème voor mijn kinderen, maar als we het gebruiken (bijvoorbeeld, als ik weet dat ze anders te veel zon op de huid krijgen) smeer ik vaak met een crème met zo min mogelijk nadelige stoffen. Op de site van dr. Jetske Ultee (jetskeultee.nl) kun je een overzicht vinden van allerlei zonnebrandcrèmes die weinig irriterende stoffen bevatten. Maar, zoals je zelf ook hebt ervaren, zelfs dan kan het zijn dat je dochter deze niet verdraagt.