Je droomt ergens van, maar toch begin je er niet aan. Overal zie je beren op de weg: ‘Dat lukt me toch nooit.’ ‘Dat kunnen anderen veel beter.’ ‘Past dat wel binnen mijn huidige werk?’ Herkenbaar? Laat je inspireren door alle dromenvangers in dit artikel. Ook zij zijn ooit stapje voor stapje begonnen met het realiseren van hun droom. Het zette iets in werking. Soms lokaal, soms globaal, soms zelfs kosmisch. Volg hun voorbeeld en zet vandaag het eerste stapje richting jouw droomleven.
Dromen hebben we allemaal. Vaak zijn het enorme luchtkastelen waarvan je de eerste steen maar niet gelegd krijgt. Waar moet je beginnen? Hoe maak je van je dromen werkelijkheid?
Jij staat aan het roer
Om je even wakker te schudden: dromen worden alleen gerealiseerd als jij er zelf mee aan de slag gaat. Anderen doen dat niet voor je. Als je op de bank blijft zitten, gebeurt er immers niks. “Je moet letterlijk gaan doen in plaats van dromen”, aldus Jelle Hermus, oprichter van het online platform SoChicken.
Diana en Steven van Wonderlijk Werken (zie kader): “Er is maar één iemand die jouw voorwaarden en jouw ideale dagen kan bepalen. Dat ben jijzelf. Als jij niet bepaalt hoe je wilt leven, dan doet iemand anders dat voor jou.” Probeer daarbij goed naar je eigen dromen te kijken en niet te veel naar anderen. Wat vind jij nu echt belangrijk?
Wat is jouw droom of droomleven?
De eerste stap in het waarmaken van dromen is dan ook om er goed achter te komen wat precies jouw droom is. Wil je een eigen bedrijf beginnen? Wil je afvallen of een fitter lichaam? Of wil je in het buitenland wonen en werken? Word bewust van jouw eigen dromen, groot of klein.
Een droom hoeft namelijk niet altijd extreem te zijn. Je kunt ook werken aan het realiseren van jouw ideale droomleven. Hermus schetst dit als volgt: “Als je nu eens heel klein denkt: hoe ziet jouw ideale dag eruit? Je rekt je uit, drinkt rustig een kop koffie, neemt de tijd om te mediteren, eet gezond, werkt tot 16.00 uur, gaat gezellig borrelen met vrienden of sporten en op tijd naar bed. Als je niet weet wat je wilt najagen, weet je wel hoe je je wilt voelen. Door gewoontes aan te leren kun je heel dicht bij je droomleven komen.”
Ook kun je onderzoeken of de droom die je in gedachten hebt wel daadwerkelijk de onderliggende behoefte vervult. Stel, jouw droom is om miljonair te zijn. Waar komt die behoefte vandaan? Is dat om geen geldzorgen te hebben? Dan kun je ook kijken of je deze behoefte kunt vervullen door bijvoorbeeld goedkoper te leven. Zo kun je op een relatief makkelijke manier je dromen waarmaken.
Focus: boterham met pindakaas
De volgende stap in het waarmaken van je droom is focussen en prioriteren. Daarbij moet je volgens Hermus denken aan een boterham met pindakaas. Hermus: “Die boterham is namelijk het allerlekkerst als hij dik en smeuïg besmeerd is. Heb je te veel boterhammen, dan heb je slechts een dun laagje pindakaas op iedere boterham. De pindakaas is de aandacht die je schenkt en de boterhammen de dromen die je najaagt.” Kies de droom die je wilt realiseren, waarbij andere dromen even op pauze komen te staan.
Stapje voor stapje
Nu heb je goed voor ogen welke droom je wilt realiseren en welke behoefte je daarmee gaat vervullen. En dan? Beginnen! Diana en Steven: “Begin gewoon met het waarmaken van je droom. Je gaat dan de confrontatie aan met de realiteit en komt erachter dat het niet zo eng en moeilijk is als je in eerste instantie dacht.”
Het hoeft niet meteen perfect, werk stapje voor stapje aan je droom. Begin en pak er steeds meer dingen bij. In kleine stukjes werk je toe naar het grotere doel. “Zo behoud je je motivatie; kleinere doelen zijn makkelijker te realiseren. Het moet geen strijd worden”, aldus Sven en Jennifer van Voedzaam & Snel (zie kader). Je zult ongetwijfeld obstakels tegenkomen bij het waarmaken van je droom. Leer hiervan en heb vertrouwen in jezelf.
Plantje is gezaaid
Zodra je bent gestart met het waarmaken van je droom heb je geduld nodig. Hermus beschrijft deze fase als een zaadje dat je zorgvuldig in de grond hebt gepland. Je verzorgt de grond, geeft het plantje water, maar er gebeurt maar niks. Stel je voor: je geeft op, ploegt de grond om en ziet dat het plantje bijna boven de grond uit was gekomen. Dan is het voor niks geweest. Het waarmaken van je droom moet op gang komen, daar moet je veel energie in steken.
Volgens Sven en Jennifer is het hierbij het allerbelangrijkst dat je iets doet wat je echt heel leuk vindt. Als je namelijk iedere dag tijd en energie moet steken in het waarmaken van je droom, dan kun je dat alleen maar volhouden als je iets doet wat daadwerkelijk je passie is.
Je droom is bereikt!
En dan is je droom bereikt. Meteen op naar nieuwe dromen? Vergeet niet stil te staan bij wat je al hebt bereikt. Sven en Jennifer merkten dat ze hun succes normaal begonnen te vinden. Ze realiseerden zich dat ze niet moesten vergeten om stil te staan bij wat ze hadden bereikt en daarvan te genieten. Dus kijk terug, geniet en op naar een nieuwe droomreis!
Deskundige:
Jelle Hermus, oprichter van SoChicken, helpt mensen ‘broeden’ op een leuker leven – www.SoChicken.nl
Dromenvangers – Vroeger & nu
Kleine dromen, grote dromen. Voor jezelf, een ander of de hele wereld. Ze hebben één ding gemeen: ze beginnen met het zetten van een eerste stap. Wat inspiratie nodig? Doe je voordeel met deze mooie, moedige, lieve en inspirerende dromenvangers.
2004 – Zij begonnen een succesvol blog
Sven en Jennifer zijn de oprichters van de blog Voedzaam & Snel (voedzaamensnel.nl). Inmiddels ligt hun vierde kookboek, 50 saladerecepten om te lunchen, in de boekwinkel.
Sven en Jennifer: “We hadden allebei de droom om ‘iets’ te doen wat we allebei echt heel leuk vonden. Op een gegeven moment zijn we gestart met de blog Voedzaam & Snel. Dat ontstond vanuit onze passie om anderen te inspireren om gezond te eten en te leven. De blog sloeg ontzettend goed aan. We zijn niet bewust gestart met de blog om er onze droom mee waar te maken, pas later realiseerden we ons dat dat wel was gebeurd.”
“Het lijkt nu net alsof onze droom ons is overkomen, maar dat is niet waar. We hebben ontzettend veel tijd en energie gestoken in onze blog en kookboeken. Maar het allerbelangrijkste is: we vinden het echt heel leuk. Als je je vol overgave inzet, wordt je omgeving ook enthousiast.”
1854 – Zij was de eerste vrouwelijke dokter
Mensen die verandering in gang zetten, zwemmen vaak dwars tegen de stroom in. Aletta Jacobs, geboren in 1854, is daarvan zo’n voorbeeld. Zij is de eerste vrouw in Nederland die een hbs bezocht, de eerste vrouw die universitair onderwijs volgde, de eerste vrouw die arts werd en de eerste vrouw die promoveerde. Als huisarts werkte ze in Amsterdam, twee keer per week gaf ze gratis consulten aan arme vrouwen in de Jordaan. Ze zag hoe de talrijke zwangerschappen het vrouwenlichaam uitputten en introduceerde daarom in 1882 het pessarium in Nederland. De arme vrouwen uit haar praktijk konden hiermee als eerste experimenteren. Het pessarium bleef tot de komst van de pil het meest betrouwbare anticonceptiemiddel.
2011 – Hij bouwde zijn eigen ecologische huis
Peter Blok (www.blok.nl) is architect en bouwde in Frankrijk zijn eigen ecologische huis van lokale grond, stro en hout.
Peter: “Het bouwen van mijn eigen huis is slechts een kleine stap in het verwezenlijken van mijn grote droom om te leven met respect naar de natuur. In de loop van de jaren ben ik bewuster geworden van hoe vernietigend we met onze aarde omgaan. Daar wil ik een oplossing voor bieden. Dat kan niet alleen door mijn eigen huis te bouwen, mijn hele levensstijl ben ik stap voor stap aan het aanpassen. Ik ben vegetarisch gaan eten, ik koop lokaal geproduceerde groenten, ik ben zelfvoorzienend op het gebied van elektriciteit, etc.”
“Ik kom nu in de fase dat ik anderen wil inspireren. Ik ben op dit moment bezig met het maken van bouwpakketten waarmee anderen hun eigen ecologische huis kunnen bouwen. Daarna wil ik de mogelijkheden gaan onderzoeken om een soort mini-economie op te starten, voor bewoning en toerisme. Op deze manier kunnen anderen in aanraking komen met daadwerkelijk duurzaam leven.”
1928 – Hij ontdekte penicilline
Arts Alexander Fleming ontdekt penicilline. Dit wondermiddel maakt infecties zoals longontsteking in een klap een stuk minder levensbedreigend. Het redt oneindig veel levens, elke dag weer. In de decennia die volgen neemt het antibioticumgebruik enorm toe en het verandert ook de mentaliteit van artsen, stelt arts Ivan Wolffers. “Dat was zo’n grote sprong voorwaarts voor onze gezondheid dat we met zijn allen zijn gaan geloven dat andere ziektes ook met een pilletje of drankje opgelost moesten kunnen worden. Het was het begin van de medicalisering van onze samenleving. En zo verdween voeding uit de spreekkamer.”
2016 – Zij zette voeding in de spreekkamer weer op de kaart
Huisarts en gezondNU-columnist Tamara de Weijer richtte de Vereniging Arts en Voeding op. Tamara: “Reguliere (huis)artsen zijn leken wat voeding betreft. Eigenlijk hebben wij medicijnen gestudeerd, geen geneeskunde. Met de nieuwe Vereniging Arts en Voeding willen we het bewustzijn over de effecten van voeding en leefstijl op de gezondheid onder artsen vergroten. Dat is hard nodig, want artsen leren tijdens hun opleiding niet dat bijvoorbeeld diabetes mellitus type 2 omkeerbaar is door voeding en leefstijl. Medicatie kan zelfs overbodig worden.” Ruim 300 artsen hebben zich al met veel enthousiasme aangemeld en dit aantal neemt nog dagelijks toe.
1900 – Zij was de eerste vrouwelijke olympiër
Tegenwoordig weten we allemaal hoe belangrijk sporten is voor je gezondheid, maar rond 1900 was het vooral een heel elitair gebeuren, voorbestemd voor mannen. In 1890 deden voor het eerst negentien dames mee aan de Olympische Spelen in Parijs op de onderdelen golf en tennis. De Engelse tennisster Charlotte Cooper ging de boeken in als eerste vrouwelijke olympisch kampioen. Vrouwen mochten echter nog niet op alle onderdelen meedoen. Pas tijdens de Spelen in Amsterdam – in 1928 – mochten ze bijvoorbeeld ook aan atletiek deelnemen. Langer dan 200 meter hardlopen was echter verboden. Dit zou te vermoeiend zijn. Het bleef voor vrouwen nog heel lastig om aan hun conditie te werken.
1950 – Hij pleitte voor anders eten bij kanker
Cornelis Moerman (1893-1988), huisarts in Vlaardingen, ontdekte door middel van proeven met duiven dat voeding enorm belangrijk kan zijn voor het afweersysteem van deze vogels. Op basis daarvan ontwikkelde hij een dieet voor mensen dat vandaag de dag nog steeds wordt ingezet bij kanker. Zijn visie werd in de beginjaren als zeer alternatief en omstreden beschouwd. Tegenwoordig wordt de visie van Moerman – dat er een relatie is tussen voeding en gezondheid – door veel mensen gedeeld.
2011 – Zij werden digital nomads
Met hun bedrijf Wonderlijk Werken (www.wonderlijkwerken.nl) geven Diana en Steven trainingen in ‘leven en werken op eigen voorwaarden’.
Diana en Steven: “We hebben elkaar leren kennen bij een grote corporate organisatie. Allebei hadden we een enorme passie voor reizen en we realiseerden ons dat ons leven op dat moment niet voldeed aan onze eigen voorwaarden. We gingen allebei als zelfstandige aan het werk en in 2011 zeiden we tegen elkaar: ‘Kunnen we niet reizend ondernemen?’ Dat begon met een paar maanden in Mexico en inmiddels zijn we zes jaar reizen en ondernemen verder.”
“We hebben nooit het idee gehad om te starten met Wonderlijk Werken, onze droom was reizen voor onbepaalde tijd. Maar we wilden ook meer: doen wat we leuk vinden, hiervoor betaald krijgen en onze eigen levensstijl bepalen. Anderen raakten geïnspireerd door ons digitale nomadenbestaan en we kregen steeds meer verzoeken. Dat is uitgegroeid tot waar we nu staan.”
1953 – Zij ontdekten het ontstaan van de mens
Charles Darwin was twee eeuwen geleden de vader van de evolutietheorie. Simpel gezegd beschrijft hij hierin hoe soorten zich door de tijd aanpassen aan nieuwe leefomstandigheden. De erfelijkheidsleer krijgt in 1953 een nieuwe impuls, dankzij de ontdekking van de structuur van DNA, waarin ons erfelijk materiaal ligt opgeslagen, door James Watson en Francis Crick. Deze wetenschappers leggen met hun ontdekking de basis voor de moderne microbiologie en moderne genetica, die vooral vanaf de jaren negentig flink oprukt. We krijgen dankzij deze ontdekking een steeds beter idee van hoe erfelijke ziektes overgedragen worden en onder welke omstandigheden ze zich kunnen openbaren. De wetenschap is anno 2017 zover dat ze bij ernstige genetische familieziektes aan embryoselectie kan doen. Alleen gezonde embryo’s worden teruggeplaatst om uit te groeien tot een baby.
1961 – Hij zette leefstijl als medicijn op de kaart
In 1961 wordt psychiater en neurowetenschapper David Servan-Schreiber geboren. Hij zal later tijdens zijn carrière verdergaan waar Moerman ooit begonnen is. Het bijzondere aan Servan-Schreiber is dat hij een wetenschapper pur sang is, maar wel openstaat voor de meer alternatieve visie op gezondheid. Op zijn dertigste ontdekt hij per toeval dat hij een hersentumor heeft (tijdens het uittestten van apparatuur). De reguliere geneeskunde kan weinig voor hem doen en dus gaat Servan-Schreiber zelf in de wetenschappelijke literatuur op zoek naar beterschap. Hij ontdekt zo dat een levensstijl die bestaat uit gezond eten, veel beweging en optimisme wezenlijk bijdraagt aan het intact houden van je gezondheid. Hij bundelde al die wetenschappelijke kennis in zijn boeken over kanker en depressie. Helaas is leefstijl alleen niet genoeg om de kanker voorgoed buiten de deur te houden. Op 24 juli 2011 sterft hij op 50-jarige leeftijd. Servan-Schreibers visie op gezondheid maakt hem echter onsterfelijk. Het toont aan dat een gezonde levensstijl ons niet vrijwaart van de dood, maar ons wel munitie geeft om onze gezondheid te voeden.
1969 – Zij maakten vrouwen baas in eigen buik
De Dolle Mina’s streden in 1969 met de leus ‘Baas in eigen buik’ voor legalisering van abortus. Desondanks bleef het onderwerp taboe én bij wet verboden, waardoor allerlei huis-, tuin- en keukentechnieken ingezet werden om ongewenste zwangerschappen te beëindigden. In 1971 vertrekken enkele huisartsen, onder wie Conny Schreuders en Loes Veraart, naar het liberalere Engeland om te leren hoe je veilig een abortus kunt uitvoeren. Het zal echter nog tot 1984 duren voordat het afbreken van een zwangerschap legaal werd in Nederland. Wereldwijd wordt ongeveer de helft van de 40 miljoen abortussen per jaar onveilig uitgevoerd, waardoor vrouwen nog steeds sterven aan de ingreep of complicaties oplopen zoals ernstige infecties en bloedingen.
1972 – Hij startte het koolhydraatarme eten
Koolhydraatarm eten mag dan helemaal een hype van nu lijken, de Amerikaanse cardioloog Robert Coleman Atkins ontwikkelde in 1972 al een succesvol afvalprogramma op basis van wetenschappelijk onderzoek. Atkins gebruikte het dieet ten tijde van zijn studie en promotie om zijn eigen overgewicht te bestrijden. In 1972 bracht hij zijn visie uit in boekvorm: Dr. Atkins’ Diet Revolution. Toen werd het dieet al populair, maar niet zo populair als in 2002. Met Dr. Atkins’ New Diet Revolution veroverde hij de wereld. Ondanks Atkins’ verwoede pogingen ons van de pasta en het brood af te krijgen, lukt dat doorgaans maar even. Toch houdt het de gemoederen bezig, gezien het ongekende succes van het boek Broodbuik. “Het graan van nu is zo gemodificeerd dat het ongezond is geworden”, stelt schrijver/cardioloog William Davis. Alhoewel Davis vrij ver gaat in zijn beweringen over brood, lijken steeds meer mensen zich beter te voelen met minder brood. Het gaat dan niet alleen om koolhydraten, maar ook om het gluten dat erin zit. Glutenvrij en koolhydraatarm blijven anno 2017 belangrijke eettrends.
2016 – Zij liep vorig jaar haar eerste marathon
Japke Sybesma (26) (www.japkejanneke.nl) liep vorig jaar haar eerste marathon en ook dit jaar staat ze weer in de startblokken.
Japke: “Ik heb altijd op hoog niveau geschaatst. Toen ik daarmee stopte, ben ik gaan hardlopen. Op een gegeven moment miste ik het om naar een prestatie toe te trainen. Een marathon rennen werd daarin mijn ultieme droom.”
“Ik begon klein en werkte toe naar 5 kilometer achtereen hardlopen. Dat bouwde ik steeds meer op tot een eerste 10-kilometerloop, gevolgd door verschillende halve marathons. Ook dat ging goed, dus dat leidde naar de volgende stap: een volledige marathon. Ik heb me gewoon maar ingeschreven, dan moest ik wel en had ik een stok achter de deur.”
“Het volbrengen van een marathon was heel bijzonder. Toch was daarmee mijn droom niet helemaal waargemaakt. Door de spanning heb ik er niet optimaal van kunnen genieten. In 2017 ga ik dan ook opnieuw de volledige marathon lopen en er wel bewust van genieten!”
1974 – Zij begonnen de eerste blijf-van-mijn-lijfhuizen
Het uitbannen van huiselijk geweld is en blijft belangrijk als het gaat om de gezondheid van vrouwen. Een belangrijke stap in deze strijd is gemaakt door feminist Noor Krevel en vijf andere vrouwen met de oprichting van het eerste blijf-van-mijn-lijfhuis in 1974. Hiermee kregen vrouwen en kinderen de mogelijkheid om te ontsnappen aan huiselijk geweld door op een geheime plaats onderdak te krijgen. Wettelijk gezien kregen vrouwen echter nog weinig bescherming. Pas in 1991(!) werd verkrachting binnen het huwelijk strafbaar.
1976 – Zij startte de eerste eerlijke cosmeticawinkel
In 1976 richtte Anita Roderick The Body Shop op. Ze was daarbij geïnspireerd door actrice Julie Christie, die haar eigen schoonheidsproducten maakte. Roderick koppelde vanaf het eerste begin ethische principes aan haar cosmetica- en verzorgingslijn, die we nu kennen als eco, fair trade en dierproefvrij. Het werd een doorslaand succes, zeker ook omdat de producten er zo mooi uitzagen. Zij was op dat gebied haar tijd vooruit en inspireerde anderen daarmee.
1979 – Hij brak een lans voor mindfulness
Microbioloog Jon Kabat-Zinn is een hardcore wetenschapper met de Nobelprijs voor geneeskunde op zak (1969). Desondanks wordt hem nog weleens ‘zweverigheid’ verweten, vooral omdat hij mindfulness op de kaart heeft gezet als onderdeel van de behandeling bij chronische pijn en stress. Hij werkte vooral met uitbehandelde patiënten en onderzocht wat meditatie en yoga (waarbij het erom gaat om bewust in het hier en nu te zijn) voor de kwaliteit van leven, welzijn en gezondheid kon betekenen. Het team van Kabat-Zinn heeft dankzij al hun wetenschappelijke onderzoek aangetoond dat Mindfulness-Based Stress Reduction (MBSR) echt effect heeft op de hersenen en het immuunsysteem. Daarmee is mindfulness een waardevol instrument geworden om je gezonder te voelen.
1982 – Zij zette fitheid als schoonheidsideaal op de kaart
Wie herinnert zich niet de beenwarmers en de zweetbandjes? Dat we er in de jaren tachtig allemaal mee rondliepen, hebben we op zijn minst mede te danken aan de Amerikaanse Jane Fonda. Zij lanceerde in 24 april 1982 een aerobicsvideo met oefeningen waarmee je thuis aan de slag kon. Een hype was geboren. In de jaren zeventig was sport en presteren nauwelijks een issue, maar daar bracht Jane Fonda voorgoed verandering in. Al sportend het schoonheidsideaal benaderen werd een nieuw begrip.
2010 – Hij pleit voor hardlopen bij depressie
Ongeveer acht procent van de Nederlanders van twaalf jaar en ouder kampt met depressiviteit; dat zijn ongeveer een miljoen mensen. Er is nog geen eenvoudige remedie tegen depressiviteit, en het gebruik van antidepressiva ligt nog altijd onder vuur. Wel wordt duidelijk dat runningtherapie een manier kan zijn om uit de ergste dip te komen. Psychiater Bram Bakker is een van de eersten die hiermee start en er zelfs voor pleit dat (duur)sport en vooral hardlopen bij elke ggz als medicijn ingezet zouden moeten worden. Zover is het nog niet. Vanaf 2010 staat runningtherapie wel genoemd in de richtlijnen van de huisartsen als goede ondersteuning in de strijd tegen depressie.
1996 – Zij maakt zich sterk voor een vrouwelijke benadering
Huisarts Toine Lagro wordt in 1996 hoogleraar Vrouwenstudies Medische Wetenschap en zet zich in voor een nieuwe vorm van geneeskunde, namelijk genderspecifieke zorg. Dit houdt in dat een arts niet alleen rekening houdt met de sekse van de patiënt, maar ook met wat het man- of vrouwzijn betekent voor hoe hij/zij in het leven staat. Belangrijk streven is bijvoorbeeld dat nieuwe medicijnen en behandelingen ook op vrouwelijke proefpersonen worden getest.
2003 – Zij inspireert tot puur, vers en zelfgemaakt eten
“De beste dokter staat in de keuken”: met deze geuzenspreuk begint Rineke Dijkinga haar carrière als orthomoleculair natuurgeneeskundige, waarbij ze erop hamert dat een goede gezondheid begint met eerlijke voeding die je zelf bereidt met langzame koolhydraten, gezonde eiwitten, goede vetten, zonder E-nummers of toevoegingen zoals suiker, zout en bloem. Tegelijkertijd is zij ook iemand die in tegenstelling tot veel foodies tegen zwart-witdenken is. “Zoals ieder mens mooie en minder mooie eigenschappen heeft, zo heeft elk voedingsmiddel zijn plussen en minnen.” Klare voedingstaal waar gezondNU zich graag bij aansluit.
2004 – Zij redden vrouwenharten
Rond deze tijd vragen cardiologen Angela Maas en Harriette Verwey speciale aandacht voor het vrouwenhart. Ze roepen op tot bewustwording. Een hartinfarct voltrekt zich bij vrouwen namelijk vaak anders dan bij mannen, niet altijd met de klassieke symptomen (pijn op de borst die doortrekt naar schouder en bovenarm), maar meer als hardnekkige griep die maar niet overgaat, en ongemerkt dus. Tegen de tijd dat je weet dat het een hartinfarct was, loop je al achter de feiten aan. Soms ben je zelfs te laat. Er worden speciale spreekuren georganiseerd voor vrouwen met hartproblemen en het wordt zelfs een specialisme.
2012 – Hij maakt de oceanen schoon
Op de oceanen zwerft een zee van plastic afval die het leven in het water steeds verder verziekt. Vissen en vogels met magen vol plastic sterven massaal. Boyan Slat, uitvinder en milieuactivist, ontwerpt in 2012 een drijvende installatie van lange armen die plastic in zee kan vangen en opslaan: The Ocean Cleanup. Dankzij crowdfunding kan in 2016 een prototype geplaatst worden bij de kust van Scheveningen. De eerste echte pilot vindt vanaf eind 2017 plaats in de zee bij de kust van Tsushima.
2014 – Zij brak een lans voor onze darmen
In de natuurgeneeskunde gelden je darmen sinds jaar en dag als het centrum van je gezondheid. Darmen zorgen niet alleen voor een goede vertering en opname van voedingsstoffen, het is ook de plek waar een belangrijk deel van je weerstand huist. De jonge, Duitse internist in opleiding, Giulia Enders, zet met haar boek De mooie voedselmachine het belang van de darmen weer op de kaart. Immunoloog prof. Eric Claassen voegt daar nog een element aan toe. Volgens hem kun je je gevoelsleven opkrikken door je darmflora te verbeteren. “Het is vooral belangrijk dat het aantal bifidobacteriën stijgt. Die groeien wanneer je vezels binnenkrijgt. Je hebt twee soorten vezels: onverteerbare en oplosbare vezels. Onverteerbare vezels geven je poep een goede structuur. Oplosbare vezels zijn complexe suikers die oplosbaar zijn. Ze stimuleren de darmbeweging. Met name in vergeten groenten zoals witlof en schorseneren zitten veel complexe suikers, maar ook in artisjokken, prei, knoflook en ui.”
2017 – Zij naait elke dag een rokje
Vanaf 12 juni 2016 maakt Dianne van Duuren een jaar lang elke dag een rokje. Niet omdat naaien haar grootste hobby is, maar om moderne slavernij op de kaart te zetten. “Wereldwijd worden miljoenen mannen, vrouwen en kinderen gedwongen om onder vreselijke omstandigheden te werken. Of ze nu ziek zijn, vakantie willen of doodmoe zijn, zij kunnen nooit een dag vrij nemen. Daarom maak ik elke dag een rokje. Zin of geen zin.”
Dianne verkoopt haar rokjes voor € 10,- per stuk via www.365rokjes.nl. De opbrengst gaat naar de International Justice Mission (IJM). Als je opschiet, kun je nog net een leuk rokje bij haar scoren en meehelpen in de strijd tegen slavernij!