Karel Gerritse is arts voor integrale geneeskunde en homeopathie in Vught. Voor hij arts werd, studeerde hij filosofie en theologie. “Het leek of alles wat ik in mijn leven geleerd had, samenkwam om deze man te helpen.”
“Ik vergeet nooit een patiënt die 78 jaar oud was toen hij voor het eerst bij mij op consult kwam. Hij vertelde dat hij vroeger wat verlegen was, liever op de achtergrond bleef. Toen kwam de oorlog en het onrecht maakte hem strijdbaar. Hij ging in het verzet. Uiteindelijk werd hij opgepakt en kwam in een concentratiekamp terecht. Meerdere malen keek hij de dood in de ogen, maar hij bleef focussen op het leven. Dat omschreef hij zo: hij voelde dat hij nog niet dood kon gaan, omdat hij hogere doelen had. De weerstand die hij vanuit die vreselijke omstandigheden ondervond, mobiliseerde ongekende krachten in hem. Voor die tijd moeten die krachten er al gezeten hebben, maar de noodzaak om ze te gebruiken was er simpelweg nooit geweest. Na de oorlog ging hij filosofie studeren om beter inzicht te krijgen in hoe oorlogen ontstaan.”
“Tijdens het eerste consult vroeg hij een homeopathisch middel om de angsten aan te kunnen waarmee hij ’s nachts nog vaak werd geconfronteerd, ruim vijftig jaar na de oorlog. Met de middelen die ik hem gaf, kon hij de nachten beter aan. Tot hij een jaar later opnieuw op mijn spreekuur kwam: hij bleek non-Hodgkin (lymfklierkanker) te hebben. Opnieuw werd hij in zijn leven geconfronteerd met levensbedreigende omstandigheden. Ook nu legde hij zich er niet bij neer. Hij greep alles aan waarvan hij intuïtief voelde dat het hem zou kunnen helpen om te genezen. Voeding, ademhalingsoefeningen, homeopathische middelen.”
“Onlangs vond ik ‘negen speerpunten van genezing’ terug in het boek Radicale Remissie – Tegen alle verwachtingen in kanker overleven van dr. Kelly Turner. Negen factoren die een wezenlijk verschil kunnen maken: voeding, supplementen en kruiden, verdiepen van je spiritualiteit, volgen van je intuïtie, je gezondheid in eigen hand nemen, onderdrukte emoties loslaten, je positieve emoties versterken, het omarmen van sociale ondersteuning en ten slotte, het hebben van een sterke reden om te leven. Mijn patiënt bouwde zijn genezing uit zichzelf – het boek was nog niet eens geschreven – op vrijwel al die negen pijlers. Ook nu weer focuste hij op het leven, niet op de ziekte. Hij zei: ‘Ik ben de kapitein op het schip van mijn lichaam.’ Elf jaar later is hij overleden, terwijl er al lang geen spoor meer van non-Hodgkin bij hem terug te vinden was.”
“Imponerend vind ik dat er bij een mens, oog in oog met oorlog en ziekte, ongekende krachten naar boven kunnen komen. Hij ontkende de ziekte niet, hij accepteerde haar en ging vervolgens datgene doen waarvan hij dacht dat het nodig was. Hij gaf zijn intuïtie een stem. Dat was voor mij een illustratie van wat mogelijk is, ook al zijn de omstandigheden heel moeilijk. Wat is het goed om te weten dat dit bestaat, dat je wellicht zelf bij kunt dragen aan je genezing. In feite komt het overeen met wat psychiater en oorlogsslachtoffer Viktor Frankl in zijn boek De zin van het bestaan beschrijft: ‘Hoe miserabel de omstandigheden ook zijn, ze kunnen me niet de manier afnemen waarop ik op die omstandigheden reageer.’”
“Ik ben dankbaar dat ik een radertje in het genezingsproces van deze man mocht zijn. Het leek of alles wat ik in mijn leven geleerd had, samenkwam om hem te helpen. Eigenlijk ben ik via een omweg homeopathisch arts geworden. Na de middelbare school begon ik met een studie filosofie en theologie. Ik vond het boeiend en verdiepend, maar miste de praktische kant: ik wilde de diepte in, maar ook iets doen. Daarom ben ik destijds met een opleiding homeopathie begonnen. Toen ik met mijn eerste patiëntenzorg begon, kreeg ik de behoefte om geneeskunde te studeren. Zes jaar later was ik arts en volgde ik nog een aanvullende opleiding homeopathie voor artsen. Sindsdien heb ik een praktijk als homeopathisch arts.”
“De filosofie bracht mij een visie op leven en dood, op vragen als: wat komen wij hier doen? Dat heeft me geholpen om beter in verbinding met mijn patiënten te komen. Ik kan nu ruimte creëren voor patiënten om te benoemen wat er is. Dan ontstaat vanzelf de verbinding waarin dingen gedeeld worden. Pas als het levensverhaal duidelijk is, kun je tegen een patiënt zeggen: ‘Oké, hier sta je dan, en nú?’ De patiënt komt namelijk bij je voor verandering in zijn of haar leven, maar je kunt pas beginnen te verbouwen als de originele tekening er is! Veranderen kan alleen als je eerst accepteert wat er is.”
“De kracht om in leven te willen blijven, is als het ware van een hogere orde. De gedrevenheid om in leven te blijven wordt aangewakkerd vanuit het besef van de verbinding met iets groters. Als arts kan het helpen om deze verbinding met dat grotere ook te blijven zoeken: wat is er nu voor deze persoon, die deel uitmaakt van een groter geheel, nodig om in wezen, dieper, heel te worden, verder te kunnen groeien, te genezen?”
Karel Gerritse is arts voor integrale geneeskunde en homeopathie in Vught waar hij klassieke homeopathie, orthomoleculaire therapie, EMDR (een traumaverwerkingstherapie) en familie- of ziekteopstellingen toepast om het genezingsproces te ondersteunen. (www.gerritse-homeopathie.nl).