Een bleek gezicht, ogen die futloos zijn, hele dagen moe en weinig eetlust. Voor een bacterie of virus is deze persoon de beste kandidaat om een aanval op in te zetten. Deze persoon heeft duidelijk een verminderde weerstand. Het immuunsysteem werkt niet optimaal en er is sprake van onvoldoende bescherming tegen interne en externe aanvallen op de gezondheid.
Een verminderde weerstand kan allerlei oorzaken hebben. We noemen er een paar: slechte eetgewoonten, te weinig beweging (in de buitenlucht), wonen in een verontreinigde omgeving, roken, te veel alcohol drinken, (ernstige, chronische) ziekte, constante stress, stoornis in de mineraalhuishouding, herstel na een ziekte of het gebruiken van medicijnen.
Zelf doen bij een verminderde weerstand
Zorg voor volop beweging in de frisse lucht. De beste vormen van lichaamsbeweging zijn die waarbij we veel zuurstof binnenkrijgen, fietsen, wandelen en in de zomer zwemmen. Buiten bewegen, zorgt voor een goede aanvoer van voedingsstoffen en afvoer van afvalstoffen. Neem daarbij voldoende rust, ontspanning en slaap. Vervang negatieve emoties, zoals afgunst, haat en ergernis door positieve gevoelens. Aanhoudende stress doet een aanslag op onze weerstand en verhoogt de behoefte aan vitaminen en mineralen.
Voedingsadvies
Laat geraffineerde, bewerkte voeding staan en datzelfde geldt voor eiwitrijke en vette dierlijke voeding (met veel verzadigde vetten). Vermijd producten die de kalkspeigel kunnen verlagen, zoals producten die van wit meel (bloem) en witte suiker zijn gemaakt.
Kies voor een volwaardige (onbespoten) voeding die rijk is aan vitaminen en mineralen. Vooral vitamine C is belangrijk (fruit, groenten en aardappelen). Eet salades met (een weinig geraspte) mierikswortel, tuinkers, waterkers en Oost-Indische kers. Drink dagelijks kruidenthee met berkenblad, lavas, heermoes, rozenbottels, guldenroede, jeneverbes en peterselie.
Homeopathisch geneesmiddel
A.Vogel Echinaforce
Helpt bij onvoldoende weerstand, griep en verkoudheid. Het wordt gemaakt van rode zonnehoed (Echinacea purpurea). Deze geneeskrachtige plant stimuleert de activiteit van het immuunsysteem, waardoor de weerstand tegen bacteriële en virale infecties toeneemt. Hierdoor is de kans op griep en verkoudheid kleiner en herstellen we sneller van een ziekte.
Verkoudheid
Iedereen is af en toe verkouden. We beschouwen het vaak als een bijkomstigheid, hooguit hinderlijk. Maar ook een alledaagse verkoudheid wordt veroorzaakt door een virus die op zijn beurt zorgt voor een infectie van het neusslijmvlies of het slijmvlies in de mond– en de keel. Om die reden moet ook een gewone verkoudheid niet worden verwaarloosd.
De verwekkers van een virale infectie komen bij vrijwel iedereen in het lichaam of in de directe omgeving voor. Besmetting gaat door ‘contactoverdracht’: via deurknoppen, speelgoed, telefoons, handen geven en zelfs pinautomaten. Waarom de één dan wel verkouden wordt en de ander niet, heeft met de weerstand te maken. Bij een verlaagde weerstand kan makkelijk een virusinfectie ontstaan.
Door een infectie met virussen neemt de weerstand van de slijmvliezen verder af, waardoor men kans heeft er nog een (secundaire) infectie, maar nu met bacteriën, bovenop te krijgen. Er ontstaat dus naast de virale infectie (met heldere, waterige snot) een bacteriële infectie (met dikke, geel-groenachtige, etterige snot).
De symptomen van een verkoudheid zijn: loopneus, droge, soms pijnlijke keel, niezen, tranende ogen en hoofdpijn. Door de gezwollen slijmvliezen kan de verbinding tussen bijholten en neusholte verstopt raken. Een stevige of langdurige verkoudheid kan zo een kaakholte – of bijholteontsteking veroorzaken.
Zelf doen bij verkoudheid
Een optimale weerstand is de beste bescherming tegen verkoudheid. Zorg voor volop beweging in de frisse lucht (adem zo veel mogelijk door de neus) en streef naar een goed evenwicht tussen geestelijke en lichamelijke inspanning. Ook oververmoeidheid kan de weerstand verlagen. Neem dus tijd voor voldoende ontspanning, rust en slaap. Neem een hete douche of bad als u plots erg koud bent geworden, bijvoorbeeld door een regenbui.
Was geregeld goed de handen, zeker na een bezoek aan openbare ruimten. Roken zorgt voor extra irritatie van de slijmvliezen.
Neem bij verkoudheid een stoombad boven een schaal met daarin circa een halve liter heet water met kamille. Inhaleer zoveel mogelijk via de neus.
Een Alfred Vogel-tip bij een flinke neusverkoudheid is deze: neem een ui, snijd er een schijfje van af, dompel dat even in een glas water en haal het er dan snel weer uit. Drink van dit water verdeeld over de dag enkele slokjes. Leg ook een doorgesneden ui ‘s nachts naast het bed, zodat ook dan de geur wordt ingeademd. Eenvoudig, maar doeltreffend!
Voedingsadvies
Kies voor volwaardige, natuurlijke voeding, met vooral veel fruit en rauwkost. Vermijd geraffineerde, verschraalde voeding, gemaakt van wit meel en witte suiker. Ook salades van waterkers, tuinkers, Oost-Indische kers en mierikswortel geven uw afweer een flinke steun in rug.
Homeopathische geneesmiddelen
A.Vogel Echinaforce
Helpt bij onvoldoende weerstand, griep en verkoudheid. Het wordt gemaakt van rode zonnehoed (Echinacea purpurea). Deze geneeskrachtige plant stimuleert de activiteit van het immuunsysteem, waardoor de weerstand tegen bacteriële en virale infecties toeneemt. Hierdoor wordt de kans op griep en verkoudheid kleiner en herstellen we sneller van een ziekte.
A.Vogel Cinuforce tabletten
Bij neusverkoudheid en bijholteontsteking, of ter voorkoming daarvan. Het neusslijmvlies slinkt en maakt de doorgang naar de holtes vrij. Het verbetert de functie van de trilharen waardoor bacteriën effectief kunnen worden afgevoerd.
A.Vogel Cinuforce neusspray
Bij neusverkoudheid en bijholteontsteking, of ter voorkoming daarvan. De spray kan voor een langere tijd worden gebruikt.