Geen complete pompoen slachten of boontjes doppen, maar simpelweg de vriezer of een potje opentrekken. Makkelijker kan niet! En nog een voordeel: wie vers slim combineert met groente en fruit uit de vriezer, pot of blik, is supergezond bezig. Hoe zit dat? En wat zijn de lekkerste recepten met behulp van een potje, een blikje of je vriezer?
Zo gezond is groente en fruit uit de diepvries
Er wordt vaak gedacht dat diepvriesgroente minder gezond is dan verse groente. Niets is minder waar! Wat wij als ‘vers’ kopen, is al een tijdje geleden geoogst. En dan bewaren wij het vervolgens ook nog een paar dagen in de koelkastlade. Hoe langer je groente en fruit bewaart, hoe meer vitamines er verloren gaan. Diepvriesgroente en -fruit worden direct ingevroren na het oogsten, waardoor vitamines en mineralen zo goed mogelijk bewaard blijven. Nog een voordeel: de meeste mensen komen niet aan de aanbevolen hoeveelheid groente en fruit per dag. Als verse groente bereiden je te veel tijd en moeite kost, is het fijn als je de vriezer open kunt trekken.
Feit: Het kopen van bevroren voeding vermindert voedselverspilling met 47 procent.
Potje, blikje of diepgevroren? Houd hier rekening mee:
- Kies voor diepgevroren of ingeblikte groente zonder saus en dressing. Dus geen spinazie a la crème, want dan krijg je extra vet en zout binnen. Door een keer extra het etiket of de verpakking te checken weet je het zo.
- Let op dat er geen suiker is toegevoegd. Vaak wordt dit gedaan bij groente en fruit in blik of in een pot. Goed nieuws: vanaf volgende zomer bevatten zomergroenten in blik geen extra suiker meer.
- Kijk of er op en in de verpakking geen grote ijskristallen zitten. Grote ijskristallen verraden dat het product al eerder ontdooid is geweest.
- Vries je diepvriesgroente en -fruit thuis zo snel mogelijk in op een temperatuur van ongeveer -18°C.
- Na ongeveer een halfjaar is het tijd voor een grote schoonmaak in je vriezer. Ingevroren groente en fruit blijft ongeveer zes maanden goed, tenzij anders staat aangegeven op de verpakking. Op potten en blikken vind je een houdbaarheidsdatum.
- Kook diepvriesgroente zo kort mogelijk. Voedingsstoffen die oplossen in water gaan namelijk verloren tijdens het koken. Gebruik daarom zo min mogelijk water en kook ze niet langer dan nodig. Sommige groente, zoals sperziebonen en doperwten, zijn klaar zodra het water kookt.
- Laat groente of fruit niet een paar uur buiten de koelkast ontdooien, dan verliest het veel vitamines. Beter is het om het een dag van tevoren uit de vriezer te halen om het langzaam in de koelkast te laten ontdooien.
- Door groente te stomen, blijven de meeste voedingsstoffen bewaard.
Wel uit blik, geen BPA graag
BPA is de afkorting voor bisfenol A, een chemische stof die gebruikt wordt om verschillende soorten kunststof te maken. Je vindt het onder andere aan de binnenkant van blikken, in plastic verpakkingen, flessendoppen en aan de binnenkant van deksels van glazen potten. Het is een kunststof afwerking om corrosie te voorkomen. Over of BPA schadelijk is en of je te veel BPA binnenkrijgt als je verpakt voedsel eet, zijn de meningen verdeeld. De European Food Safety Authority (EFSA) is van mening dat we zo weinig BPA binnenkrijgen dat het niet schadelijk is. Ook de Nederlandse Voedsel- en Warenautoriteit legde verschillende voedingsmiddelen met een BPA-verpakking onder de loep. Deze voedingsmiddelen bevonden zij veilig. Volgens onderzoek van het Rijksinstituut voor Volksgezondheid en Milieu (RIVM) kan bisfenol A echter bij lage blootstelling al een schadelijk effect hebben op het immuunsysteem van ongeboren baby’s en jonge kinderen. In babyflessen en fopspenen is de stof dan ook al verboden. Ook is BPA geen prettige stof voor het milieu.
Het zekere voor het onzekere nemen? Soms vermeldt een etiket of het product BPA-vrij is, maar lang niet altijd. Blikken en potten in natuurvoedingswinkels zijn wel bijna altijd BPA-vrij. Daarnaast streeft bijvoorbeeld Albert Heijn ernaar dat eind 2017 alle huismerkproducten geen BPA meer bevatten.
Checklist: in je voorraadkast en vriezer
Een goede voorraad potten en blikken zorgt ervoor dat je altijd een gezonde maaltijd in elkaar kunt draaien, zodat je niet naar de snackbar hoeft te snellen. Heb jij dit in huis?
- tomatenblokjes
- tomatenpuree
- kidneybonen
- mais
- witte bonen
- kikkererwten
- bruine bonen
- geroosterde paprika
- zongedroogde tomaten
- augurken
- tonijn
- fruit op sap, zoals perziken, kersen en ananas
- diepvriesspinazie
- diepvriestuinerwten
- diepvriesfruit, zoals blauwe bessen en frambozen
Tip: Wil je verse groenten zoals worteltjes of broccoliroosjes invriezen? Blancheer ze dan kort, voordat je ze in de vriezer stopt. Dit houdt in dat je ze twee minuten in kokend water legt en daarna afspoelt met koud water. Groenten die veel water bevatten, zoals tomaat en komkommer, zijn minder geschikt om in te vriezen.
Weetje: In 1810 werd het metalen conservenblik uitgevonden. Deze ouderwetse blikken waren ontzettend lastig te openen, zelfs met messen en beitels ging het lastig. Vijftig jaar later werden de blikken pas van dunner metaal gemaakt en werd ook de blikopener uitgevonden.
Een tweede leven voor glazen potten
Een voordeel van kiezen voor glazen potten in plaats van blik is dat je ze een tweede leven kunt geven. Tover ze om tot:
- Lintje + pennen + pot = pennenbak
- Cactus + aarde + pot = terrarium
- Havermout + etiket + pot = handige voorraadpot
- Waxinelichtje + verf + pot = waxinelichthouder
- Krijtverf + zaden + aarde + pot = vensterbankmoestuin
- Liefdesbrief + pot = flessenpost
Vers, vries en een beetje uit blik – de lekkerste recepten
Doperwtenspread
De kans is groot dat je de meeste ingrediënten voor deze frisse spread al in huis hebt. Lekker op brood, een toastje of wrap:
Je hebt nodig:
- 200 gram diepvriesdoperwten
- peper naar smaak
- eetlepel olijfolie
- 1 teen knoflook
- 50 gram ongezouten walnoten (optioneel)
Kook de erwten in 2 minuten in een pan met water. Giet ze af en gooi er koud water over. Doe de doperwten, olijfolie en knoflook in een keukenmachine en meng tot een gladde pap. Voeg nu de walnoten toe en mix het nog even. De walnoten mogen best wat grover blijven, voor wat extra bite.
Groenteburgers met kaas
Zo gemaakt en véél lekkerder dan uit de supermarkt. Laat je niet afschrikken door de ietwat lange ingrediëntenlijst.
Je hebt nodig voor vijf burgers:
- een pot of blik kikkererwten
- 1 fijngesneden ui
- 2 geraspte wortels
- 2 handjes diepvriesdoperwten
- 1 eetlepel gedroogde oregano
- 2 eetlepels geraspte kaas
- 1 theelepel gedroogde oregano
- 1 theelepel paprikapoeder
- 1 grote teen knoflook, fijngehakt
- zout en peper
- 1 ei
- 4 eetlepels havermout
- 2 eetlepels bloem
- scheutje olie
Doe alle ingrediënten in een kom en mix ze met de staafmixer. Mix niet te lang voor een beetje bite. Als het mengsel te vochtig is, voeg je extra bloem toe. Draai er dan met je handen vijf burgers van, druk ze goed plat. Verhit een scheutje olie en bak de burgers aan beide kanten bruin in ongeveer zeven minuten. Serveer ze op een broodje of in een wrap met sla en komkommer.
Tomaten-linzensoep
Een beetje pit in je pan en in je kom.
Je hebt nodig voor 4 personen:
- 1 ui
- 2 teentjes knoflook
- 1 rode peper
- 2 eetlepels tomatenpuree
- 1 laurierblad
- 250 gram linzen uit blik (uitlekgewicht), kleur maakt niet uit
- 400 gram tomatenblokjes uit blik
- 1 liter groentebouillon
- peper en zout
Snipper de ui, hak de knoflook en de rode peper fijn. Fruit alles in een soeppan tot de ui glazig wordt. Snijd de wortel in stukjes en voeg dit samen met het laurierblad en de tomatenpuree aan de ui, knoflook en rode peper toe. Bak even kort mee. Laat de linzen uitlekken en voeg deze samen met de tomatenblokjes en de groentebouillon toe aan de rest van de ingrediënten. Roer goed door en breng de soep aan de kook. Draai het vuur laag, doe een deksel half op de pan en laat het een halfuur zachtjes pruttelen. Haal de pan van het vuur en pureer de soep met een staafmixer. Breng op smaak met peper en zout.
Pompoensalade
Je hebt nodig:
- 1 pak diepvriespompoen
- handje pijnboompitten
- 1 avocado
- 2 tenen knoflook
- 150 gram feta
- 200 gram sla
- 6 zongedroogde tomaten
- olijfolie
- zout en peper
Doe olijfolie en een teentje knoflook in de pan en bak de diepvriespompoen in tien minuten gaar. Snijd de avocado en rooster de pijnboompitten. Doe de sla in een grote schaal met een beetje olijfolie, knoflook, zout en peper. Snijd de feta en zongedroogde tomaatjes in kleine stukjes, mix dit door de sla. Leg als laatste de warme pompoen over de salade heen.