In de darmflora kan het evenwicht van nuttige en schadelijke darmbacteriën verstoord raken. In dat geval krijgen de verkeerde bacteriën de overhand. Dit gebeurt bijvoorbeeld door verkeerd eten, antibiotica, te veel alcohol, langdurige diarree, laxeermiddelen of een voedselintolerantie.
Omdat de darmbacteriën belangrijk zijn voor een goed verloop van de spijsvertering, een goede opname van voedingsstoffen en een goede weerstand, kan zo’n verstoring van het evenwicht in de darmen leiden tot allerlei klachten. Dat kunnen redelijk onschuldige klachten zijn zoals winderigheid, een opgeblazen gevoel of verstopping. Maar ook tot minder onschuldige klachten zoal een minder goede stofwisseling, slechte stoelgang en een vitaminegebrek.
Uit wetenschappelijk onderzoek blijkt dat de darmslijmvliezen en de darmflora een belangrijk onderdeel zijn van het afweersysteem. Zo is een gezonde darmflora in staat schadelijke schimmels en andere ziekmakende micro-organismen te vernietigen.Om die reden kan een verstoorde darmflora de algemene afweer verzwakken.
Laxeermiddelen kunnen ook heel slecht voor de darmflora. Vermijd haastig eten; zo komen grotere voedselbrokken in het maagdarmkanaal die kunnen gaan gisten en rotten wat schadelijk is voor de darmbacteriën.
Een antibioticum maakt geen onderscheid tussen schadelijke of nuttige bacteriën; het doodt alle bacteriën. Spaarzaam antibiotica gebruiken is om die reden belangrijk. Soms is er uiteraard geen keus. Maar probeer tijdens en na een kuur altijd te werken aan een nieuw en gezond bacterie-evenwicht in de darmen. Schenk extra aandacht aan gezonde voeding en voeding met melkzuurbacteriën die het bacterieel evenwicht in de darm herstellen.
Slimme oplossingen uit je keuken
- Gebruik regelmatig gefermenteerde producten zoals zuurkool, karnemelk en yoghurt. Fermentatie is een natuurlijk proces waarbij met behulp van bacteriën, gisten of schimmels voedingsmiddelen zijn bewerkt. Denk in dat opzicht ook eens aan biogarde, zuurdesembrood, melkwei en gefermenteerde sojaproducten zoals tempé.
- Probeer verstopping te voorkomen door vezelrijke voeding. Zet vaak rauwkost op het menu, volkorenproducten, verse groente en fruit (prebiotica).
- Gebruik voldoende vocht (1,5 tot 2 liter per dag). Drink ’s morgens op de nuchtere maag twee glazen lauw water.
- Neem de tijd voor een maaltijd, kauw grondig en vermeng het voedsel goed met speeksel.
Antibiotica en de darmflora
De kracht van gezonde voeding is bekend. Op de lange termijn heb je minder kans op hart- en vaatziekten, kanker en diabetes. Maar ook op de korte termijn voel je je energieker als je eet met verstand. Je haar ziet er mooier uit, je stoelgang is beter en je haar glanst. Je bent fitter, meer energiek en minder snel vatbaar voor een virus. Maar wat is gezond eten ….
Wie gezond wil eten, zou zich daarom moeten verplaatsen in een kok of een huisvrouw van een eeuw geleden. Met welke ingrediënten kookten zij? Nog steeds is dat een gouden regel die het maken van gezonde keuzes erg makkelijk maakt. Je oma maakte bouillon en ze kende cacao. Maar met de maltodextrine in bouillonpoeder had ze zich geen raad geweten. En wat doet glansmiddel en emulgator in een chocoladeproduct? Geen flauw idee, dus lekker overslaan.