• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

MixCom ContentMixCom Content

Creatieve specialisten in Design, Content en Digital

Verstopping

Al een tijdje heb ik last van een tranend rechteroog en denk dat het traanbuisje verstopt is. Is daar iets aan te doen?
– Coby Andriessen 

Paul Nijs, Apotheker:
Tranende ogen kunnen ook door andere zaken veroorzaakt worden dan verstopte traanbuisjes, bijvoorbeeld door ontsteking van de traanbuisjes, bindvliesontsteking, een allergie, enzovoort. Een oogarts kan de juiste diagnose stellen en de nodige medicijnen voorschrijven.

Als u op natuurlijke wijze behandeld wilt worden, zijn er enkele verantwoorde opties, die – in het algemeen – de klachten verlichten. Spoel het tranende oog met fysiologisch zout (gedestilleerd water uit de apotheek met 0,9 procent keukenzout erin opgelost) of een gewone, verzachtende oogspoeling uit de apotheek als een eerste handeling.

U kunt één of meer van volgende kruiden toevoegen aan de spoelwaters: 

  • Een aftreksel van eikenbast (liefst in apotheek halen): dit werkt ‘samentrekkend’ voor de traanklieren waardoor zij minder vocht afscheiden;
  • Ogentroost (Euphrasia officinalis) heeft een ontsmettende en verzachtende werking;
  • Een aftreksel in water van kamillebloempjes (Chamomilla flos) en/of van venkel: beide aromatische kruiden werken sterk tegen infecties en zijn tevens anti-allergisch en verzachtend bij irritaties. 

Tenslotte kan een stoombad helpen met daarin een extract van aromatische kruiden zoals kamille, venkel, eucalyptus (te verkrijgen bij de apotheek).

Vorige bericht Chronisch moe
Volgende bericht Tea-tree-olie: drinken of druppelen?

Verstopping

Wanneer de afgewerkte voedingsresten de dikke darm te traag passeren, wordt er meer vocht aan onttrokken dan normaal het geval zou zijn. Het resultaat is dan harde ontlasting en verstopping. In de dikke darm hopen zich voedselresten op en komen rottingsprocessen op gang, waardoor schadelijke, giftige stoffen die normaal gesproken op dezelfde dag het lichaam via de ontlasting zouden verlaten, nu via de bloedbaan in het lichaam worden opgenomen. Hierdoor stapelen bepaalde afvalstoffen zich in het lichaam op en wordt de lever overbelast. Dit leidt tot vermoeidheid, lusteloosheid, vatbaarheid voor allerlei aandoeningen en een onzuivere huid. De darmklieren, zoals de alvleesklier en de lever, lijden onder verstopping. Ook de darm zelf wordt bij verstopping niet voldoende gereinigd. Er is dus alle reden voor om verstopping te voorkomen of op te heffen.

De eerste maatregel bestaat uit het aanpassen van de voeding. Chocolade, snoep, kaas, eieren en produkten die van wit meel zijn gemaakt, moeten plaatsmaken voor verse, rauwe groenten zoals worteltjes, ui, prei en koolsoorten en verder nog bruine en witte bonen, linzen, groene erwten en sojabonen, Vers fruit, geweekte pruimen en abrikozen, maar ook zilvervliesrijst, muesli, en alle volkorenprodukten hebben een gunstige uitwerking. Voeg aan elke maaltijd een theelepel tarwezemelen toe. Ook een juiste eettechniek is van groot belang (Zie Spijsverteringsstoornissen, algemeen).

Elke ochtend één of twee glazen lauw water drinken, is een eenvoudige, maar effectieve hulp. De darmen houden van regelmaat. Daarom is het verstandig om elke dag op dezelfde tijd(en) naar het toilet te gaan. Geef dit streven naar een regelmatige stoelgang niet te snel op! Zorg voor voldoende lichaamsbeweging.

Er zijn enkele natuurlijke laxerende middelen die bij verstopping kunnen worden gebruikt.

Linoforce
(3x daags een dessertlepel [à ± 5 g] na de maaltijd) reguleert de darmwerking. De darmwand wordt geprikkeld tot een krachtige peristaltiek, met als gevolg een versnelde passage van de darminhoud. Bij een te hoge dosering kan daarom darmkramp optreden (niet gebruiken bij zwangerschap, borstvoeding en darmontsteking). Linoforce is gemakkelijk in te nemen.

Linosan
(3x daags een dessertlepel [à ± 4 g] na de maaltijd) is een veilig laxeermiddel dat snel en effectief werkt. Het middel is minder aangenaam om in te nemen dan Linoforce. Linosan kan ook tijdens de zwangerschap worden gebruikt. Suikerpatiënten moeten rekening houden met het feit dat Linosan honing bevat. Eén dosering (4 g) bevat 12,92 kJ.

Opmerking:
Tijdens de zwangerschap dient een vrouw nooit buiten medeweten van haar arts een laxeermiddel te gebruiken. Bij laxerende middelen die de darm direct prikkelen, kan de prikkel zich ook tot de baarmoeder uitstrekken. Alleen middelen die als glij- en vulmiddel via het mechanische principe werken, zoals Linosan, kunnen in overleg met de arts tijdens de zwangerschap worden gebruikt.

Vorige bericht Verkoudheid
Volgende bericht Voeten, branderige en vermoeide

Bron

NaamDe 100 beste tips van Dr. Vogel
Datum©1996 Uitgeverij Mix Media B.V.
URLhttp://www.mixmedia.nl
ISBN9075690010

Primaire Sidebar