Vijf weken geleden heb ik mijn enkel verstuikt. Nu heb ik nog steeds een bobbel op mijn enkel. Is dit normaal en wat kan ik hiertegen doen?
Anne van Engelen, fysiotherapeut:
In je enkel zitten enkelbanden om stevigheid te geven en alle botten te verbinden en op hun plek te houden. Zowel aan de binnen als aan de buitenzijde zitten stevige banden die het onderbeen verbinden met de voet. In het geval van een enkel verzwikking klapt je voetzool het vaakst om naar binnen. De banden die aan de buitenkant zitten komen dan op rek en kunnen beschadigen. Dit kan in hevigheid variĆ«ren: van minimale schade, half gescheurd tot volledige scheuring van de enkelbanden. Als de enkel vinnen 2 uur dik en blauw is geworden is er meestal een scheur aanwezig. Zo’n dikte wordt vaak als “ei” of bobbel omschreven. Dit is een natuurlijke reactie van het lichaam: In die zwelling zit vaak bloed waarin reparatiestofjes worden aangevoerd zoals bloedplaatjes die je nodig hebt voor weefselreparatie. De zwelling neemt ruimte in waardoor je minder kan bewegen en wordt geremd door pijn. Dit is vaak met name de eerste dagen een beschermingsmechanisme van je lichaam zodat je als je ernaar luistert, rust neemt om te herstellen. Het herstel is onder andere afhankelijk van de hoeveelheid schade die er is geweest en of er genoeg belans is gehouden tussen beweging en relatieve rust. Zelfs stress kan voor een vertraagd herstel en langere tijd van zwelling zorgen.
Bij een minder ernstige blessure waarbij er minimale schade of een klein scheurtje aanwezig is, is de prognose 6 tot 8 weken voordat je volledig hersteld bent. Bij een ernstige blessure kan dit 12 weken tot een jaar duren voordat je weer pijnvrij kunt sporten. Heel belangrijk is voordat je gaat sporten dat je stabiliteit goed is en pijnvrij bent. Vaak blijft er wat verdikking aanwezig. Dit kan littekenweefsel zijn. Als je pijn of bewegingsbeperking blijft houden kan het ook zijn dat er een botkneuzing aanwezig is of dat je enkel wat blokkeert. Bij een vertraagd herstel of bij ernstig letsel in acute fase is het altijd handig om contact met een fysiotherapeut op te nemen die je verder kan hepen te herstellen.
Zie ook: DBZfysio.nl