Moet je elke dag je haar wassen? En wat eet je voor mooier haar?
Shampoo zorgt dat vuil en vet van je haren en hoofdhuid worden verwijderd. Moet dat elke dag? Nee! Sterker nog, het kan best zo zijn dat je hoofdhuid niet zo dol is op shampoo. Veel shampoos bevatten irriterende stoffen, waaronder cocamidopropylbetaïne. Deze stof, die ervoor zorgt dat de shampoo lekker schuimt, kan je hoofdhuid irriteren.
Hoe vaak moet je je haar wassen?
Elk haarzakje, waar een haar uitgroeit, is verbonden met een talgkliertje dat talg produceert. Talk zorgt ervoor dat je hoofdhuid een beetje vettig is, zodat hij soepel blijft en beschermd wordt tegen uitdroging. Bij iedereen is de talgproductie anders. Hormonen, voeding en stress kunnen de talgproductie beïnvloeden. Ook het masseren van je hoofdhuid, wat je doet als je je haar wast, stimuleert de talgproductie. Shampoo verwijdert het laagje talg op je hoofdhuid. Je hoofdhuid wordt droger en de talgklieren krijgen het signaal om meer talg te produceren. Op de korte termijn lijk je dus door veel wassen van je vette haar af te zijn, maar ondertussen zijn je talgklieren bezig met het produceren van nieuw talg, wat weer op je hoofdhuid en in je haren komt. Elke dag je haar wassen levert dus sneller vet haar op. Maar alleen spoelen met water helpt ook niet. Zonder shampoo krijg je de vettige schilfers op je hoofd niet weg, omdat die slecht oplossen in water. Het beste kun je dus wassem met shampoo, maar wel met mate. Twee keer per week shampoo gebruiken zou voldoende moeten zijn.
Het effect van borsten en föhnen
Zit dun en sluik haar in de familie? Dan doe je jezelf tekort met dure verzorgingsproducten die een volle haardos beloven. Erfelijkheid is in hoge mate bepalend voor je haar en dat kun je helaas niet beïnvloeden. Toch kun je je haar wel gezond en sterk houden door andere leefregels: wassen, borstelen en je voeding. Heel belangrijk is ‘gewoon’ borstelen: zo stimuleer je de bloedvaten op je hoofdhuid. Als de bloedcirculatie van de hoofdhuid verbetert, krijgt het haar meer zuurstof en voedingsstoffen. Door je haar te borstelen stimuleer je ook de talgklieren. Hierdoor wordt je haar minder droog, zachter en glanzender. Ook je leefstijl heeft veel invloed op je haar. Roken, veel in de zon zitten en föhnen is niet goed voor je haar. De stelregel is simpel: haar houdt niet van gekkigheid. Vermijd als het kan zeewater, chloor, zonlicht, stijltangen en verf.
Voeding voor je hoofdhuid en haar
Je hoofdhuid en haar worden gevoed door wat je eet. Als je gevarieerd eet, krijg je nagenoeg alle vitaminen en mineralen binnen die belangrijk zijn voor gezond haar. Soms heb je wat extra voedingskracht nodig, bijvoorbeeld omdat je droog, vet of uitvallend haar hebt. Dan helpen deze tips.
- Vitamine B5 (pantotheenzuur) – deze vitamine kan je haar iets dikker maken. Voedingsmiddelen die rijk zijn aan pantotheenzuur zijn volkoren graanproducten, aardappelen, eieren, zuivelproducten, vlees en vis.
- Een terkort aan vitamine B8 (biotine) kan zorgen voor haaruitval. Biotine vind je in noten, pinda’s, eieren, zuivelproducten, vis en peulvruchten. Het wordt ook gevormd in de darmflora (darmmicrobioom), dus ook het eten van vezels is belangrijk.
- Meervoudig onverzadigde vetzuren (in vette vis, lijnzaad, noten en zaden) zorgen voor meer glans. Vooral fijngemalen lijnzaad is goed, vanwege de B-vitamines, mineralen en vezels.
- Het sporenelement silicium (kiezelzuur) zorgt voor sterk haar. Brandnetel heeft een hoog siliciumgehalte, maar er is maar een kleine kans dat je dat vaak eet. Ook gierst, haver en citrusfruit zijn rijk aan kiezelzuur.
- Selenium, ook een sporenelement, houdt de hoofdhuid gezond. Twee van de beste bronnen van selenium zijn vis en paranoten.