Slecht nieuws: ik ben aan het verzuren! Met pH-strips test ik mijn speeksel en urine op verschillende tijdstippen. Volgens de uitslag ben ik elke keer licht verzuurd. En dat kan komen door wat ik eet.
Dit zit zo: nadat ons voedsel is verteerd en opgenomen blijft er altijd reststof over. Die reststof kan zowel ‘zuur’ zijn als ‘basisch’. Aardappelen, groente en fruit zorgen voor een basische rest. Eiwitrijke producten (vlees, vis, ei en soja) leveren een ‘zure’ rest op. Te veel zuren zorgen voor allerlei dingen die ik helemaal niet wil, van cellulitis tot botontkalking (zie kader). En ik dacht nog wel dat er niets mis zou zijn met mijn zuurgraad omdat ik royale porties bio-groenten en fruit eet en minimale porties vlees en kaas.
Omdat ik de nadelige gevolgen van verzuring wil voorkomen, raadpleeg ik natuurgeneeskundig therapeut Bert Bouwman. Wat blijkt? De oorzaak ligt bij mij vooral op het emotionele vlak. “Je nierenergie is laag en dat is vaak het gevolg van angsten”, vertelt Bouwman. Tja, angsten die voortkomen uit onzekerheid achtervolgen mij al levenslang. Meer zelfvertrouwen zou een heleboel zuren besparen volgens hem. Gelukkig kan ik ook wat met voeding doen. Drie keer zoveel basische als zure voedingsmiddelen eten, bevordert de ontzuring. Ook aanbevolen: lijnzaadolie voor de omega-3-vetzuren en voedingssupplementen voor mijn darmflora.
De komende maanden zal ik mijn zuur de baas moeten worden. Aan de slag dus.
Zuur & basisch
Resten – Vooral vlees, vis, ei en soja leveren n de vertering en stofwisseling zure reststoffen op. Het lichaam voert de zuren af via de longen (koolzuur), de huid (transpiratie) en de nieren (urinezuur).
Gevolgen – Als de aanvoer van zuren groter is dan de afvoer, worden de zuren opgeslagen in het bindweefsel. Dit kan zorgen voor stagnatie van de toevoer van zuurstof en voedingsstoffen naar lichaamscellen, met gevolgen als cellulitis en minder weerstand.
Testen – pH-teststrips bepalen de zuurgraad van speeksel of urine. Bert Bouwman: “De zuurgraad van speeksel wordt beïnvloed door gedachten aan iets lekkers of etensgeuren. Vandaar dat ik de voorkeur geef aan de urinetest.” Let op: de tests zijn erg gevoelig! Wie bijvoorbeeld vitamine C slikt, heeft zure urine.
Ontzuren – Om te ontzuren moet je ongeveer drie keer zoveel basenvormend als zuurvormend voedsel eten. Simpel gezegd betekent dat: veel groente en fruit eten.
Vermijden – Sommige dingen maken ons extra zuur en kun je beter vermijden. Frisdrank zoals cola zijn door het fosforzuur zuurvormend.
Handige tips om te ontzuren
- Kies vaker voor aardappelen (basenvormend) dan pasta of rijst (zuurvormend);
- Drink basenvormende drankjes zoals koolzuurvrij water (met citroen of limoen), kruidenthee, groente en vruchtensap;
- Beleg brood met plakjes avocado, tomaat of komkommer en plukjes alfalfa of groene kruiden. Ook lekker: fruitstroop, amandel of hazelnootpasta;
- Lunch regelmatig met een salade. Bijvoorbeeld op basis van aardappel, maïs of tuinerwten en een dressing van koudgeperste (lijnzaad)olie en citroensap. Lekker op smaak gebracht met gembersiroop, mosterd, knoflook of groene kruiden;
- Combineer verschillende soorten groenten bij de warme maaltijd. Bijvoorbeeld gestoomde broccoliroosjes en tuinerwten, gegrilde plakken courgette (met knoflookolie) en trostomaat. Serveer met gekookte aardappels en yoghurt-kruidensaus;
- Verhoog de afvoer van zuren door dagelijks te bewegen en/of te transpireren.
Sterk zuurvormend: vlees, gevogelte, vis, schaaldieren, vleesvervangers, ei en geraffineerde graanproducten (witbrood, pasta).
Zuurvormend: volkoren graanproducten , peulvruchten, kaas.
Zowel zwak zuurvormend als zwak basenvormend: kwark, noten, zaden.
Basenvormend: melk, karnemelk, yoghurt en room.
Sterk basenvormend: fruit, vruchtensap, groenten, groentesap, aardappels en kiemen.
Oorzaak of gevolg?
Bert Bouwman (natuurgeneeskundig therapeut) : “In mijn praktijk zie ik dat zeventig procent van de zieke mensen ook verzuurd is. Dit betekent niet dat verzuring de oorzaak is van ziekte. De verzuring kan ook het gevolg zijn van de ziekte (onbalans).
De belangrijkste oorzaken van verzuring zijn volgens hem:
- Voeding: teveel zuurvormend voedsel.
- Dranken: teveel koolzuurhoudende dranken zoals Spa rood en cola.
- Verstoorde darmflora of andere darmproblemen.
- Elektrosmog, vooral ’s nachts, denk aan tv, elektrische deken, draadloze telefoon en andere electronika in of om het bed.
- Emotionele belasting zoals negatieve gedachten, angst en stress.
- Ongezonde leefstijl (roken, alcohol, teweinig of overmatig bewegen).
Op www.gezondnu.nl vindt u informatie hoe de urine- en speekseltest werkt.