Trek! Daarmee worstelen cliënten van mij die willen afslanken. “Niks mis met trek. Pak gerust wat te eten”, roep ik dan.
Maar de vier-uur-trek is een lastige. Vaak is het dan een mix van vermoeidheid en trek. Moeheid verhoogt de zin in zoet en verlaagt de eetdiscipline. Koek en chocola zijn dan geliefde prooien. Maar die ultrasnelle koolhydraten peppen het energiepeil slechts tijdelijk op. Na de suikerpep volgt een nóg vermoeider gevoel. Ook loopt het snoepen vaak uit de hand waardoor de eetlust volledig vergaat. “Als ik ’s middags minder snoep, geniet ik meer van mijn avondeten” zegt een man op mijn spreekuur.
Van de nood een deugd maken, is mijn advies. De trek stillen met voedsel dat de bloedsuikerspiegel op peil brengt, zonder berg suiker. Voedsel dat weinig calorieën en veel kauwwerk en kostbare voedingsstoffen levert: dat zijn groenten.
Ga niet saai op bloemkool knabbelen, maar geniet lekker van een knapperige snacksalade. Snel gemaakt en makkelijk tussendoor gegeten. Vult de maag en levert een lading vitale stoffen die de vermoeidheid verdrijft. Ook belangrijk: even rustig gaan zitten, langzaam kauwen en met aandacht eten. Dat bevordert een ontspannen en verzadigd gevoel. Weg trek. Dag overtollige kilo’s!
Krachtige slankmakers
- Vol voedingsstoffen
Groenten zitten vol onmisbare voedingsstoffen. Van vitamines en mineralen tot vezels en enzymen. Maar ook fytonutriënten en andere antioxidanten die het lichaam beschermen tegen ziekten en veroudering. Vandaar het advies om dagelijks minimaal 200 gram groenten te eten.
- Slanker dan fruit
Groenten en fruit zijn allebei gezond en slank. Maar groenten bevatten nog minder calorieën dan fruit. Zo bevat appel 50 kcal en tomaat 10 kcal per 100 gram. Ter vergelijk: 100 gram chocola levert ruim 500 kcal. En nog een vergelijking: van melkchocola eet je wel snel te veel en van groenten niet.
- Langzame koolhydraten
Groenten en ook peulvruchten leveren koolhydraten van het langzame soort. Dat betekent dat de suikers uit groenten en peulvruchten geleidelijk in het bloed belanden. Dit voorkomt pieken en dalen in de bloedsuikerspiegel. En dat bevordert een fit gevoel.
- Zuiverende werking
Groenten en fruit helpen het lichaam om afvalstoffen sneller te verwijderen. Hoe schoner het lichaam, hoe hoger het energiepijl.
- Vitamine A
Felgekleurde groenten en fruit zijn een geweldige bron van bètacaroteen dat het lichaam omzet in vitamine A. Deze vitamine komt snel in de knel als je weinig boter of margarine of halvarine gebruikt. Onmisbaar voor je ogen, huid en weerstand.
- Pot of blik
Groenten in pot en blik bevatten bijna net zoveel voedingsstoffen als verse groenten en hoeven niet meer schoongemaakt te worden. Enige nadeel: ze bevatten wel ‘iets’ meer zout. Toch ideaal voor een snelle vier-uur-(snack)salade.
Snacksalade = veel kauwwerk + weinig calorieën + vol gezonde stoffen.
Snacksalades
Met bietjes en munt
Voor 1 persoon: ½ klein blikje tuinboontjes (à 130 g), ½ eetlepel olijfolie,1 theelepel witte wijnazijn, peper en zout, handje spinazie of slablaadjes, 1 eetlepel fijngehakte munt, 1 potje rode bieten (à 180 g).
Laat de tuinboontjes uitlekken, doe ze in een diep bord. Schep de olijfolie en azijn erdoor en breng op smaak met peper en zout. Meng de spinazie en helft van de munt erdoor. Laat de bietjes uitlekken en schep ze voorzichtig door de salade. Bestrooi met de rest van de munt.
Bevat circa 175 kcal (vergelijkbaar met 35 gram chocola).
TIP – Ook lekker als maaltijdsalade: verdubbel de hoeveelheid tuinboontjes en dressing en verdeel er verkruimelde groene kaas over.
Met kikkererwten en fetakaas
Voor 1 persoon: ½ klein blikje kikkererwten (à 130 g), 100 g komkommer, 7 kerstomaatjes, 5 zwarte olijven, 1 eetlepel fijngehakte basilicum, ½ el olijfolie, ½ el citroensap, peper, 30 gram fetakaasblokjes.
Laat de kikkererwten uitlekken. Snijd de komkommer in blokjes. Halveer de kerstomaatjes en olijven. Klop een dressing van de olijfolie en citroensap en breng op smaak met peper. Schep de erwten, tomaatjes, olijven, dressing en basilicum door elkaar en verdeel de feta erover.
Bevat circa 200 kcal (vergelijkbaar met 38 gram chocola).
TIP – Deze salade is ook geschikt om mee te nemen in een afgesloten bakje.
Met geroosterde paprika en komijnyoghurt
Voor 1 persoon: 100 g linzen (blik), ¼ venkelknol, 1 gegrilde rode paprika met knoflook (pot), 1 volle eetlepel fijngehakte peterselie, 3 eetlepels halfvolle yoghurt, snuf gemalen komijnpoeder, peper en zout.
Laat de linzen uitlekken. Schaaf of rasp de venkel fijn. Snijd de paprika in stukjes. Meng in een diep bord de linzen, venkel, paprika, ½ eetlepel van de paprikaolie en peterselie door elkaar. Meng de yoghurt met de komijn en breng op smaak met peper en zout en schep op de salade.
Bevat circa 175 kcal (vergelijkbaar met 35 gram chocola).
TIP Ook lekker als maaltijdsalade. Serveer met rijst en roergebakken spinazie.