Uit principe eet ik al jaren geen vis en vlees. Ik weet dat vis heel gezond is, maar eet het liever niet. Is er een manier om geen vis te eten (ook geen visolie) en toch de belangrijke voedingsstoffen uit vis binnen te krijgen?
– Anouk Gijbels
Alexandra Alons, natuurarts:
In vis (met name vette vis) zitten zogenaamde omega-3-vetzuren, waarvan EPA en DHA de belangrijkste zijn. Wie vis(olie) neemt weet zeker dat hij deze vetten binnenkrijgt. Vandaar vaak het advies om vette vis te eten.
Deze gezonde vetzuren kunnen we in principe ook zelf aanmaken vanuit walnoten, walnootolie,
lijnzaadolie, hennepolie of perilla olie, maar die omzetting gaat lang niet altijd goed bij iedereen. Er zijn ook eieren waar extra DHA in zit en er bestaat ook een soort algenproduct waar natuurlijke DHA inzit. Voor de aanvulling met EPA is dit lastiger.
Wie geen vissen wil eten, maar minder moeite heeft met een klein soort garnaaltje, dan is krillolie een optie (deze zit ook altijd in gelatine-capsules).
Wilt u zeker weten of u vanuit lijnzaadolie zelf EPA kan maken? Dan kan dit getest worden, in Nederland kan dat onder andere via het laboratorium ELN in Bunnik.
Vis is behalve voor goede vetten ook een goede bron voor eiwitten. Omdat u aangeeft geen vis te eten, zijn dit enkele goede alternatieve eiwitbronnen: kippenei, yoghurt, noten, zaden, pitten, peulvruchten (linzen, doperwten, soja, bonen, etc.). Een goede natuurlijke eiwitsupplement is spirulina.