Eigenlijk ben ik altijd moe. Mijn geheugen is slecht, bij het opstaan heb ik een zwaar en stijf gevoel in mijn benen, ik heb het vaak koud en mijn bloeddruk is te hoog (165/105). Al slik ik hier geen medicijnen voor. Toen ik negentien jaar oud was, heb ik de ziekte van Pfeiffer gehad en daarna ben ik nooit meer de oude geworden. Volgens mijn huisarts is mijn waarde vitamine B12 goed (165). Hanteert men binnen de natuurgeneeswijzen dezelfde grens? Vanaf welke grens moet ik extra gaan slikken? Of heeft u andere oplossingen?
– Ilse Leenderse
Alexandra Alons, natuurarts:
In mijn opinie heeft u wel een B12 tekort! Vanuit de orthomoleculaire geneeskunde streven we naar een waarde van rond de 700 pmol/l, dit is een optimale waarde. Het zou goed kunnen dat de 165 pmol/l die u hebt, voor een groot deel bestaat uit biologisch niet actief B12. Dit zien we vooral bij vegetariërs of mensen die weinig dierlijk voedsel eten. Ik raad u aan om op proef methyl-B12 zuigtabletten te nemen en het liefst ook een aantal keren een B12-injectie. Kies hierbij voor de hydroxycobalamine vorm.
Op vermoeidheidscentrum.nl kunt u meer lezen over het gunstige effect van vitamine B12 op vermoeidheid, een stijf gevoel in spieren en het geheugen. Bij kouwelijkheid moet u daarnaast denken aan een te trage schildklierfunctie (zie hypomaarniethappy.nl).
Voor de hoge bloeddruk is stressreductie van groot belang, mogelijk ook afvallen en extra aanvulling van visolie en magnesium (400 mg per dag, liefst als magnesiumtauraat). Zo’n hoge onderdruk dient zeker te worden behandeld om schade aan organen te voorkomen.