Help, ik heb vlooien. Ze achtervolgen me door het hele huis, zelfs tot in bed en bezorgen me een jeukende speldenprikken. Wassen en stofzuigen helpt niet. Bang dat mensen me gaan mijden durf ik er niet over te praten. Hoe kom ik ervan af?!
– M. de Vries
Paul Nijs, Apotheker:
“Men zou denken dat in deze moderne, hygiënische tijden vlooien niet meer gedijen in huis. Het tegendeel is waar: warme voorjaren en zomers zijn toptijden voor vlooien! Warm weer, iets vuil en rust geeft vlooien ruim baan. Bij warm weer kan een vlooienei in minder dan twintig dagen uitgroeien tot een volwassen vlo. Deze kunnen rustig maanden overleven zodat het huis na enkele weken warm weer opnieuw onder de vlooien zit.
De trillingen van de thuiskomende bewoners maken de uitgehongerde vlooien wakker. Zowel mensen-, als katten- en hondenvlooien kunnen onderling van gastheer veranderen want een vlo kan wel 50 cm hoog en 60 cm ver springen. Ze houden zich op in tapijt, kleding en beddengoed. De hoofdvoeding van volwassen vlooien bestaat praktisch uitsluitend uit bloed. De steken leiden tot allergische huidreacties, roodheid, blaasjesvorming en hevige jeuk.
Tegen vlooien bestaan diverse bestrijdingsmiddelen; shampoos, sprays en inwrijfvloeistoffen. Deze zijn vaak op basis van synthetische insecticiden (organische-fosforverbindingen). Deze kunnen bijwerkingen hebben die schadelijk zijn voor de mens (vooral bij verkeerd gebruik). Daarom raad ik liever middelen aan die gebaseerd zijn op de natuur en in de praktijk bijna even effectief zijn als bovengenoemde synthetische insecticiden.
Bij de apotheek kan men sprays krijgen op basis van limoenessence (‘oil of lime’) en citronella olie. Ook sprays op basis van pyrethrum en/of chrysanten zijn te koop en zij bevatten natuurlijke contactinsecticiden die efficiënt zijn en bij lange na niet zo toxisch zijn als synthetische insecticiden.
Belangrijk is niet alleen huid en kleren te behandelen, maar het hele huis. Dat valt dus niet mee. In erge gevallen kan men beroep doen op de gezondheidsdienst van de gemeente of privébedrijven, maar die werken uiteraard met synthetische insecticiden. Ook de huisdieren moeten ‘ontsmet’ worden.