Je keuken voor beter onderhoud, puike pechpreventie en slim herstelwerk
Onze fascinatie met gezond eten is groot. We omarmen diëten die ons slanker maken, zoeken bijzondere besjes tegen rimpels en bannen suiker uit ons leven. Allemaal pogingen om fitter te zijn en gezonder te blijven. Maar geeft gezonde voeding ons inderdaad herstelkracht? Is voeding een medicijn? En is die moestuin eigenlijk je enige, échte medicijnkast?
De geneeskracht van voeding is een omstreden onderwerp. Wie daarover begint, wordt minstens als zeurneus weggezet. Maar wat niet omstreden is, is dat eten ons ziek kan maken. Door verkeerd eten vergroten we het risico op hart- en vaatziektes, diabetes en kanker. Met goede voeding en verstandige keuzes, heb je dus niet direct een medicijn in je handen. Maar wel het beste onderhoudsmiddel dat je kunt bedenken.
Toch worden we ziek. Kwestie van slecht onderhoud? Had je het kunnen voorkomen door elke dag een glas bietensap te drinken? Nee. Veel ziektes ontstaan door toeval en pech. Omdat door DNA-replicatie in je gezonde cellen zomaar mutaties ontstaan. Omdat je tegen een virus of bacterie aanloopt. Omdat … zeg het maar. Maar tegenover de firma pech, staat de firma herstel. En dat is ons afweersysteem. Heel veel pech wordt in het lichaam onschadelijk gemaakt door een sterk immuunsysteem. En juist dat systeem draait optimaal met de juiste voeding.
De juiste voeding geeft je dus de sleutels in handen om aan dat pakketje genen, dat je kreeg bij je geboorte, stiekem het een en het ander te verbeteren en te vernieuwen. Peultjes en broccoli voor het betere onderhoud, puike pechpreventie en slim herstelwerk.
Maar gaat voeding nog een stap verder? Kan voeding een medicijn zijn? Het is verleidelijk om dat te denken. De natuur heeft ons door de eeuwen heen op ideeën gebracht om te genezen. Aspirine is niets anders dan de chemische nabootsing van een onderdeel van de wilgenbast. De cholesterolverlager statine vindt zijn oorsprong in rode rijst.
Ligt die gouden toekomst ook in het verschiet voor haring en ui? Waarschijnlijk niet. Er zal niet snel een voedingsmiddel ontdekt worden met het effect van een pil. Al was het maar omdat alle organen en lichaamscellen dagelijks reageren op de duizenden voedingsstoffen die we binnenkrijgen via ons eten. Over dat werkingsmechanisme is nog steeds lang niet alles bekend.
Geen besjes en supergranen dus met een wonderbaarlijke werking tegen ernstige ziektes en aandoeningen. Voor bepaalde voedingspatronen ligt dat anders. Die kunnen wel het effect hebben van een geneesmiddel. Zo kan het proces van diabetes worden gekeerd door het aanpassen van je voeding en je leefstijl.
In dat opzicht is voeding dus wel degelijk een medicijn. Het is het makkelijkste middel dat je elke dag opnieuw kan inzetten om je lichaam goed te verzorgen, te behoeden voor pech en de tools te geven voor herstel. En, daarover is geen discussie mogelijk, het is ook eens een lékker medicijn.
De inleiding van dit naslagwerk Voeding als medicijn kan daarom maar op één manier eindigen… Eet smakelijk!