Ik heb diabetes, hoe leg ik op een makkelijke manier op mijn werk uit wat ik wel en niet mag hebben?
Harriët Verkoelen, diëtist/ diabetesverpleegkundige:
Als je diabetes hebt, heeft je voeding veel invloed op je bloedsuikerspiegel. Je zoelt je niet alleen het beste als je bloedsuikerspiegel stabiel blijft, het is ook beter voor je gezondheid. Daar wil je alles aan doen. Toch is het niet altijd fijn om iedereen voortdurend uitgebreid daarover in te lichten en ook op je werk kan dat soms ongemakkelijk zijn. Het hangt er verder nog vanaf of je diabetes type 1 of diabetes type 2 hebt. Bij diabetes type 1 kun je last hebben van een verhoogde bloedsuikerspiegel en soms ook een zeer wisselende bloedsuikerspiegel. Je bent dan nog afhankelijker van wat je eet. Bij diabetes type 2 is meestal overgewicht een probleem en daarbij ook verhoogde bloedsuikerwaarden.
Alle koolhydraten hebben invloed op je bloedsuikerspiegel maar de snelle suikers natuurlijk het meest. Je zou daarom kunnen zeggen dat zoete dranken en koek en gebak voor jou werken als water op vuur. Het geeft je geen energie, integendeel. Als je veel zoetigheid binnenkrijgt dan voel je je daarna juist moe en soms werkt het averechts op je concentratie. Maar gematigd kan wel. Dus een mini-roomsoesje, ongezoete zuivel, een blokje donkere chocola en groentehapjes zoals een eiermuffin. Of harige hapjes zoals een blokje kaas of plakje komkommer met tonijnsalade. Dat kan prima. Maar als je er heel makkelijk vanaf wilt zijn, zeg je dat je een soort allergie hebt voor suikers. Je kunt het maar heel weinig verdragen.
Zie ook: harrietverkoelen.nl