• Door naar de hoofd inhoud
  • Spring naar de eerste sidebar

MixCom ContentMixCom Content

Creatieve specialisten in Design, Content en Digital

Voeding van toekomst? Trend: doe gewoon gezond

Schoudervulling, petticoats en beenwarmers – modetrends komen en gaan. En met voedingstrends is het niet anders. Smoothies, chia en hummus– wat zijn de hypes die voorbij waaien en wat zijn de blijvertjes?

Blijven smoothies? Ja, maar doe het goed

Ineens stond op elk aanrecht een smoothiemaker. Prima trend: het is een perfecte manier om makkelijk veel fruit te eten. Maar hoe gretig we de smoothies ook omarmen, het is slim om na te denken wat je allemaal in die blender gooit en wat niet. Vijf (nieuwe) smoothie regels:

1. In een smoothie zit (iets) vet
Voeg iets vet toe tijdens het blenden van je smoothie. Dat kan (olijf)olie zijn, maar ook een vetrijk product zoals avocado. Vet zorgt voor een verzadigd gevoel en helpt je lichaam om de vitamines op te nemen. Ook zorgt het ervoor dat de fruitsuikers van je smoothie geleidelijker door het lichaam worden gevoerd.

2. Een smoothie maak je langzaam
Een smoothie maken in drie seconden? Als je dat lukt, gaat er iets mis. Smoothies zijn snel gemaakt, maar zo snel… Neem de tijd om het allemaal goed te laten mengen, zodat je geen brokken hebt in je sapje.

3. Een smoothie is niet dun
Een smoothie klok je niet snel weg! Want hij is dik en lobbig! Geef smoothies deze body door perzik, abrikoos, mango of banaan toe te voegen. Die maken het heerlijk romig.

4. Je smoothie is geen afvalbak
Banaan, appel, mango, chiazaad, spinazie, kwark, avocado – het kan allemaal in je smoothie. Denk je … ja en nee. Het is allemaal lekker en gezond (heus!), maar het kan ook te veel worden. Houd de smaak simpel en smaakvol.

5. Denk aan extra vezels
Weinig mensen die extra proteïnen en vezels door hun smoothie doen. Als je deze stoffen toevoegt, blijf je namelijk langer verzadigd. Pak een handje noten, zaden, (blad)groenten en gooi het erbij.

De boon is back

Tja, de tijd van bruine bonen en groene erwten … Die is echt voorbij. Ja én nee; de boon maakte terecht een krachtige come-back. Met stip op één: hummus. Houd die trend vast, want de boon is een superkracht! Zes redenen om vaker bonen op het menu te zetten:

  1. Bonen zijn een bron van foliumzuur, zink, calcium, vitamine B en vezels.
  2. Bonen bevatten vaak twee tot vier keer zoveel eiwitten als granen, dit maakt het een goede vleesvervanger. In 100 gram bonen zit ongeveer 7 gram eiwit.
  3. Bonen zijn goedkoop, helemaal als je gedroogde bonen koopt. Veel bonen komen van eigen bodem; je eet weinig vliegkilometers dus.
  4. Bonen zijn puur, ze bevatten geen toevoegingen. In bonen in blik of in een pot zit wel vaak suiker of zout. (In je zelfgewelde bonen niet!).
  5. De koolhydraten uit bonen worden langzaam door het lichaam opgenomen. Hierdoor blijft de bloedsuikerspiegel stabiel(er).

Melk moet niet (maar mag wel)

Melk drinken wordt voor steeds minder mensen logisch. We hebben calcium nodig voor onze botten, maar dat is niet hetzelfde als melk. En je botten hebben ook magnesium nodig en vitamine D; stoffen die niét in melk zitten! Er komen daarom steeds meer geluiden op dat zuivel geen officieel advies meer hoeft te zijn. Maar wat eet je dan om toch aan je calciumbehoefte te voldoen? Groente! Niet alleen voor onze calciumbehoefte, maar ook voor andere vitaminen, mineralen en vezels. Ook daaraan hebben veel mensen een tekort.

Vorige bericht Eten de beste manier om af te vallen
Volgende bericht Slapeloosheid

Voeding van toekomst? Trend: doe gewoon gezond

Schoudervulling, pettycoats en  beenwarmers – modetrends komen en gaan. En met voedingstrends is het niet anders.  Smoothies, chia en humus– wat zijn de hypes die voorbij waaien en wat zijn de blijvertjes? 

Melk moet niet (maar mag wel) 

Melk drinken wordt voor steeds minder mensen logisch. Terecht, stelt schrijver Alissa Hamilton in haar boek Melk de witte sloper. “Ik zeg niet dat je doodgaat van melk drinken, ik zeg wel dat je melk niet nodig hebt.” Wat is er tegen melk? 

 “Wees gerust: ik zeg niet dat je doodgaat van melk drinken, ik zeg wel dat je melk niet nodig hebt. Mensen hebben duizenden jaren kunnen overleven zonder het drinken van koemelk. De calcium in melk is belangrijk, maar die kun je ook prima uit andere bronnen halen. In landen waar geen melk wordt gedronken, is het aantal mensen met botbreuken óók laag. Melk is echt een goede bron van eiwitten. Maar als je voeding eet met calcium, zoals groente, peulvruchten, noten en zaden, zijn de nutritionele voordelen van melk niet belangrijker dan de nadelen voor je gezondheid.”

Is melk dan niet belangrijk voor onze botten, dat hebben wij toch geleerd als kind? “Maar dat is niet waar … we hebben calcium nodig voor onze botten. Maar dat is niet hetzelfde als melk. En je botten hebben ook magnesium nodig en vitamine D; stoffen die niét in melk zitten! Ik zeg dus niet dat je zuivel uit je menu moet schrappen. Maar het zou geen officieel advies moeten zijn. Begrijp me goed: ik at vanochtend nog yoghurt bij mijn ontbijt. Het is geen persoonlijke strijd. Maar dat gehamer ‘you have to have it’-  dát bestrijd ik.”

De kritiek op melk is niet nieuw; melk is bedoeld om kalfjes snel te laten groeien, niet voor mensen. “Er is veel onderzoek waaruit de potentiële gevaren blijken van melk. Het is wel een gegeven dat die onderzoeken nog niet sluitend zijn; er is méér onderzoek nodig. Maar dat kan alleen als we daarvoor openstaan en niet als we gefixeerd blijven op melk als ‘wonder-superfood’.”

Wat moet je eten om te voorzien in je calciumbehoefte als je melk schrapt? “Groente! Dat verbaast me ook in de kritiek van mensen op mijn boek. Zij zeggen: ‘Maar dan moeten we heel veel groente eten om genoeg calcium binnen te krijgen!’ Ja natuurlijk! We móeten ook veel meer groente eten – voor onze calciumbehoefte en ook voor andere vitaminen, mineralen en vezels. Ook daaraan hebben we vaak een tekort. We kunnen niet doorgaan met eten zoals we eten. Kijk naar het aantal mensen dat te dik is. De Amerikaanse eetstijl spreidt zich nog steeds uit, met alle nadelen van dien. Melk is daar een onderdeel van.” 

Blijven smoothies? Ja, maar doe het goed 

Ineens stond op elk aanrecht een smoothiemaker. Prima trend: het is een perfecte manier om makkelijk veel fruit te eten. Maar hoe gretig we de smoothies ook omarmen, het is slim om na te denken wat je allemaal in die blender gooit. En wat niet…

1. In een smoothie zit (iets) vet  

Voeg iets vet toe tijdens het blenden van je smoothie. Dat kan (olijf)olie zijn, maar ook een vetrijk product zoals avocado. Vet zorgt voor een verzadigd gevoel en helpt je lichaam om de vitamines op te nemen. Ook zorgt het ervoor dat de fruitsuikers van je smoothie geleidelijker door het lichaam worden gevoerd. 

2. Een smoothie maak je langzaam 

Een smoothie maken in drie seconden? Als je dat lukt, gaat er iets mis. Smoothies zijn snel gemaakt, maar zo snel… Neem de tijd om het allemaal goed te laten mengen, zodat je geen brokken hebt in je sapje.

3. Een smoothie is niet dun 

Een smoothie klok je niet snel weg! Want hij is dik en lobbig! Geef smoothies deze body door perzik, abrikoos, mango of banaan toe te voegen. Die maken het heerlijk romig. 

4. Je smoothie is geen afvalbak

Banaan, appel, mango, chiazaad, spinazie, kwark, avocado – het kan allemaal in je smoothie. Denk je … ja en nee. Het is allemaal lekker en gezond (heus!), maar het kan ook te veel worden. Houd de smaak simpel en smaakvol.

5. Denk aan extra vezels

Weinig mensen die extra proteïnen en vezels door hun smoothie doen. Als je deze stoffen toevoegt, blijf je namelijk langer verzadigd. Pak een handje noten, zaden, (blad)groenten en gooi het erbij.

De boon is back 

Tja, de tijd van bruine bonen en groene erwten … Die is echt voorbij. Ja én nee; de boon maakte terecht een krachtige come-back. Met stip op één: humus.  Houd die trend vast, want de boon is een superkracht! 

* Bonen zijn een bron van foliumzuur, zink, calcium, vitamine B en vezels.

* Bonen bevatten vaak twee tot vier keer zoveel eiwitten als granen, dit maakt het een        goede vleesvervanger. In 100 gram bonen zit ongeveer 7 gram eiwit.

* Bonen zijn goedkoop, helemaal als je gedroogde bonen koopt.

* Veel bonen komen van eigen bodem; je eet weinig vliegkilometers dus.

* Bonen zijn puur, ze bevatten geen toevoegingen. In bonen in blik of in een pot zit wel        vaak suiker of zout. (In je zelfgewelde bonen niet!). 

* De koolhydraten uit bonen worden langzaam door het lichaam opgenomen. Hierdoor        blijft de bloedsuikerspiegel stabiel(er).

Lijnzaad net zo goed als chia

Superfoods zijn voedingsmiddelen die vol mineralen, vitamines, goede vetten, aminozuren en antioxidanten zitten. Dat we nu ineens superfoods eten, betekent niet dat er vroeger geen superfoods bestond. Toen noemden we dat alleen kool. 

Zeewier? Kool!

Zeewier is rijk aan allerlei vitamines, eiwitten en mineralen. De voedingsstoffen van deze groene sliertjes zijn te vergelijken met kool. Witte, groene, rode en Chinese kool (ook spruitjes, boeren-, bloem- en zuurkool) zitten boordevol vitamine C en K en ze zijn rijk aan mineralen. 

Acaibes?Aardbei! 

Hoewel het acaibesje inderdaad superrijk is aan vitamines, zit al dit goede ook in bramen, blauwe druiven en aardbeien uit eigen land. Deze Nederlandse variant van de acaibes heeft ook een gehalte aan antioxidanten.

Chia? Lijnzaad!

Chiazaad moet in je yoghurt en in je groene smoothie. Niet omdat het zo lekker is, maar vanwege de aminozuren, vezels en omega-3-vetzuren. Maar vervang je chia gerust door ouderwetse varianten als lijnzaad of walnoten. Ook hierin zitten die vezels en vetzuren.

Vorige bericht Bestaan zware botten echt?
Volgende bericht Feit of fabel: ik word al dik als ik naar een stuk taart kijk!

Bron

NaamgezondNU
Datumaugustus 2015
Auteur Lian van Doorn, Shirah Ipenburg en José Leeuwenkamp

Primaire Sidebar