Iedere vrouw bereikt op een gegeven moment de overgang. We mopperen erover en zuchten. Maar wat weten we er eigenlijk van? Test zelf: de overgang
1. Kun je tijdens de overgang zwanger worden?
A. Nee
B. Ja
2. Wat is het verschil tussen de menopauze en de overgang?
A. Er is geen verschil, het is hetzelfde
B. De menopauze is een onderdeel van de overgang
3. Op welke leeftijd is de gemiddelde vrouw doorgaans uit de overgang?
A. 55 jaar
B. 57 jaar
C. 61 jaar
D. 65 jaar
4. Sommige vrouwen gaan moeiteloos door de overgang heen. Maar hoeveel procent ervaart klachten?
A. 25 procent
B. 50 procent
C. 75 procent
D. 90 procent
5. Welk voedingsmiddel moet je zeker eten als je opvliegers hebt?
A. Mosterd
B. Vis
C. Appels
D. Rijstwafels
6. In de overgang wordt de huid droger door …
A. te weinig crème smeren
B. we zitten meer binnen
C. schommelende hormonen
D. ongezond eten en te weinig drinken
7. Welk kruid helpt tegen het transpireren tijdens de overgang?
A. Heermoes
B. Basilicum
C. Vlierbloesem
D. Salie
8. Welk orgaan moeten we extra koesteren tijdens de overgang?
A. Longen
B. Baarmoeder
C. Eierstokken
D. Darmen
9. Welke plant kan overgangsklachten verminderen?
A. Rode klaver
B. Lijnzaad
C. Goudsbloem
D. Arnica
10. Wat moet je vooral blijven doen tijdens de overgang?
A. Extra gezond eten
B. Extra veel slapen
C. Meer ontspannen
D. Meer bewegen
11. Vrouwen in de overgang hebben vanwege opvliegers en transpireren vaak moeite om in te slapen. Wat kan helpen?
A. Melk met honing drinken
B. Lavendelolie in een brandertje
C. Magnesium slikken
D. Ontspanningsoefeningen
12. ‘Het zal de overgang wel zijn’, is een veelgehoorde uitspraak.. Toch is het belangrijk dit excuus niet te gebruiken om klachten weg te wuiven, omdat …
A. Er kan meer aan de hand zijn
B. Aan overgangsklachten is veel te doen
C. Het bestrijden van overgangsklachten is een must
13. Rokende vrouwen zijn eerder in de overgang
A. Dat is niet waar
B. Dat is wel waar
14. Welke Yoga-oefening is een aanrader voor vrouw tijdens de overgang?
A. De strijder
B. De berg
C. De kreeft
D. De cobra
15. Wat blijkt uit onderzoek goed te werken tegen opvliegers?
A. Yoga
B. Andere voeding
C. Acupunctuur
D. Een kruik
Antwoorden
1. B. Ja!
De overgang is een periode, waarin de menstruatie af en toe (soms langere periode) uitblijft. Maar zolang er een eisprong is, kun je zwanger raken. Dus ook tijdens de overgang.
2. B. De menopauze maakt onderdeel uit van de overgang
Strikt genomen is de menopauze de laatste menstruatie die een vrouw heeft. Deze valt bij vrouwen gemiddeld rond hun 51ste jaar. Maar dat punt is pas achteraf te stellen: pas als een vrouw twaalf maanden niet ongesteld is geworden, zit zij in deze menopauze. In de jaren voor de menopauze schommelt de aanmaak van oestrogeen en progesteron per maand, waardoor de eisprong soms uitblijft of een maand wordt overgeslagen. Die hele periode staat bekend als de overgang met als laatste punt de menopauze.
3. B. 57 jaar
De meeste vrouwen merken dat rond hun 57ste de overgangsklachten afnemen of zelfs verdwijnen.
4. C. 75 procent
Een kwart van de vrouwen gaat de overgang geruisloos door. De rest (driekwart van alle vrouwen!) ervaart klachten. Het klachtenscala is enorm gevarieerd. Opvliegers, een drioge huid, veel zweten, hartkloppingen, gewichtstoename, vochtophopingen, een droge vagina, lusteloosheid, tintelingen, duizelingen, depressiviteit, pijnlijke gewrichten, trillingen …
5. B. Vis
Het afnemen van de productie van oestrogenen tijdens de overgang leidt erbij veel vrouwen toe dat de productie van prostaglandinen verandert. Deze prostaglandinen worden door het lichaam geproduceerd uit meervoudig onverzadigde vetzuren (onder andere in vette vis). Een verstoorde balans tussen de verschillende vetzuren kan ertoe leiden dat opvliegers duidelijk erger zijn. Je kunt proberen de balans te herstellen door extra veel vette vis te eten en gezonde oliën te gebruiken (olijfolie of notenolie). Uiteraard kan ook een supplement van vetzuren worden geslikt. Natuurdiëtisten adviseren dat een supplement het best gecombineerd kan worden met een breed samengesteld multi-vitaminen/mineralencomplex.
6. A, B, C en D
In de menopauze maakt het lichaam minder oestrogenen (vrouwelijke hormonen). De gevolgen zijn onder meer te zien in de huid; deze veroudert sneller, voelt droger aan en vertoont eerder rimpels. Zo neemt de hoeveelheid collageen en elastine af in de huid; de huid wordt minder elastisch en stevig. Ook is de huid minder goed in staat vocht vast te houden; de huid wordt droger en er komen meer rimpels. Bovendien worden minder nieuwe huidcellen aangemaakt. Hierdoor neemt de huiddichtheid af; de huid wordt dunner. Dit natuurlijke proces kan geen enkele wondercrème tegengaan. Maar wel een beetje. Besteed extra aandacht aan de verzorging van de huid. Dat is niet alleen smeren met een goede crème, maar ook veel drinken, gezond en gevarieerd eten en vaak naar buitengaan.
7. C en D zijn beide juist
Saliethee gaat transpiratie tegen, vlierbloesemthee bevórdert de transpiratie waardoor opvliegers heftiger zijn, maar korter duren. Resultaten van meerdere klinische studies tonen aan dat extracten van de saliebladeren werkzaam zijn bij overmatig zweten. Dat is goed nieuws, aangezien 85 procent van de vrouwen in overgang hier hinder van ondervindt.
8. D. darmen
In de darmen houden de goede bacteriën onder meer de hormoonhuishouding in balans. De darmwerking vertraagt naar mate we ouder worden. Zeker tijdens de overgang krijgen veel vrouwen hier last van. In dat geval kan het handig zijn de darmen te ondersteunen met probiotica of zure melkproducten zoals yoghurt.
9. B. Lijnzaad
Lijnzaad is de belangrijkste bron van fyto-oestrogenen. Deze plantaardige hormonen kunnen op natuurlijke wijze de teruggelopen aanmaak van oestrogeen aanvullen. Overigens zitten deze ook in andere producten zoals rode klaver en soja. Ook bepaalde groente en fruit (ananas, appels, broccoli, bloemkool, wortelen, spruitjes en aardappelen) en kruiden (zoethout, anijs, kruizemunt, yam, hopbellen, kuisboom en wandluizekruid) een licht-oestrogene werking.
10. D. Bewegen
Beweging is bijzonder belangrijk tijdens de overgang. Vrouwen slaan namelijk oestrogeen in het vetweefsel op. Als dat teveel wordt in verhouding tot progesteron kan dat klachten geven. Door op het juiste gewicht te blijven en regelmatig aan lichaamsbeweging te doen, worden problemen voorkomen. Iedere dag een halfuur wandelen kan voldoende zijn.
11. C. Magnesium slikken
Al deze tips helpen tegen moeilijk slapen, maar vooral tijdens de overgang kan een aanvulling van 500 mg magnesium voor het slapengaan eventueel in combinatie met zink de nachtrust verbeteren.
12. A. Er kan meer aan de hand zijn
Al deze redenen zijn belangrijk. Alleen soms verwarren zelfs specialisten overgangskwalen met bijvoorbeeld reuma of hartkwalen. Ziektes die snel moeten worden behandeld, wil erger voorkomen worden.
13. B. Het is wel waar.
Een vrouw die rookt bereikt gemiddeld twee tot drie jaar eerder de overgang dan een vrouw die niet rookt. Uit onderzoek (Harvard School of Medicine) blijkt dat bepaalde stoffen in nicotine zorgen voor een reeks van effecten die leiden tot voortijdige eiceldood, hetgeen overigens ook deels de verklaring is waarom vrouwen die roken minder vruchtbaar zijn dan niet-rokers. Een voortijdige eiceldood bepaalt weer hoe lang de eierstokken functioneren en wanneer de overgang start.
14. B. De berg
De berg-houding versterkt het gevoel van stilte, kracht, ontspanning en standvastigheid. Deze oefening is de manier om een beter begrip te krijgen van stilte in jezelf. Voor meer info: abc-of-yoga.com/yoga-and-health/yoga-for-menopause.asp
15. C. Acupunctuur
Zweeds wetenschappelijk onderzoek toont dat na een behandeling van drie maanden met acupunctuur het aantal opvliegers per dag significant minder was.