Is er bepaald eten dat je meer vruchtbaar maakt?
Barbara Havenith, gynaecoloog en orthomoleculair arts:
Vruchtbaarheid is afhankelijk van de aanmaak van gezonde eicellen en zaadcellen. Het is wellicht niet bij iedereen bekend dat de selectie van een eicel en het rijpingsproces van de zaadcellen al maanden eerder begint. Gezonde leefgewoonten vanaf een jaar voor een geplande zwangerschap zijn daarom juist gunstig voor de vruchtbaarheid voor mannen en vrouwen. Er zijn ook wat specifieke tips te geven voor een goede vruchtbaarheid, niet alleen eten maar dat aspecten van onze leefstijl:
- Eet verse en onbewerkte voeding; gebleken is dat het Mediterrane dieet de vruchtbaarheid van man en vrouw doet verbeteren. Dit betekent veel groenten, meerdere soorten per dag in alle kleuren, bij tenminste 2 van de 3 maaltijden. 500 gram per dag is zo makkelijk haalbaar. Verder behoren tot het Mediterrane dieet: fruit, vis, schaal- en schelpdieren, gevogelte, noten, peulvruchten, gefermenteerde melkproducten, olijfolie, wat volle granen en weinig rood vlees. Dit is dus niet een voeding gebaseerd op pasta of pizza.
- Rook niet, drink geen alcohol en beperk de hoeveelheid koffie tot 2 á 3 koppen per dag.
- Slaap voldoende, een gezond dag- en nachtritme is gunstig voor goed ritme van de cyclus.
- Beweeg dagelijks, loop, fiets. Beoefen enkele keren per week sport.
- Ontspan actief, bijvoorbeeld door het beoefenen van een body-mind techniek zoals mindfulness of yoga.
- Vermijd hormoonverstorende stoffen zoveel mogelijk. Het gaat om pesticiden en herbiciden, weekmakers in plastic levensmiddelenverpakkingen en conserveermiddelen in verzorgingsproducten zoals lotions, deodorant, crèmes, make-up inclusief nagellak en lopstick.
- In het bijzonder geldt voor vrouwen een zwangerschapswens dat zij zeker 6 weken voor een bevruchting starten met foliumzuur. Er is veel voor te zeggen om te kiezen voor een zwangerschapsmultivitamine met actieve vormen van B-vitamines. Dus 5-MTHF of folaat in plaats van foliumzuur (dat wordt ook wel pteroylglutaminezuur genoemd); methylcobalamine in plaats van B12 of cyanocobalamine en P-5-P in plaats van vitamine B6 of pyridoxine. In een zwangerschapsmultivitamine zitten ook extra vitamine D en spoorelementen zoals zink, selemium en jodium.
- Als vrouwen niet tenminste 2x per week (vette) vis eten is het gebruik van visoliecapsules met DHA het overwegen waard. Zwangere vrouwen geven een belangrijk deel van hun lichaamsvoorraad DHA door aan hun kindje.