Afvallen is niet: maaltijdvervangers, pillen en crashdiëten. Het is niet: eten zoals de sterren uit Hollywood, of eten als een topmodel. Afvallen is: Hollandse nuchterheid en kennis over jezelf, die je matcht met gezonder eten en meer bewegen. Dat is echt het enige recept om af te vallen. Lees de antwoorden op deze tien vragen en ontdek met welke ingrediënten jij je eigen slankrecept kunt samenstellen.
1. Is er een gouden tip om gezond af te slanken?
Ja; probeer niet te snel af te vallen. Ga niet crashen, blijf van de shakes en pillen af. Probeer te zorgen voor een normaal voedingspatroon. En zoek je eigen dikmakende gewoontes. Snoepmomenten laat op de avond, je stoel niet uit komen om te bewegen, het ontbijt overslaan en niet koken maar snacken; we zijn ons er niet van bewust dat dit soort gewoontes echte dikmakers zijn.
2. Is het normaal dat je, naarmate je ouder wordt, elk jaar iets dikker en slapper wordt?
Als je om je heen kijkt, zou je denken dat het normaal is. Maar nee, ouder worden mag niet gelijk staan aan heel veel dikker worden. Er kleven namelijk te veel risico’s aan die extra kilo’s. Denk aan een verhoogde kans op hart- en vaatziekten en een hoge bloeddruk.
3. Kun je veranderen?
Ja. Alleen is het de grap dat er geen oplossingen zijn die voor iedereen werken. Een nieuwe, slankere leefstijl moet bij je passen, alleen dan kun je succesvol afslanken. Je moet je eigen strategieën bedenken hoe het anders kan. Waar zitten de knelpunten? Hoe kun je die kunnen veranderen? En wees niet te streng. Als je een snoeper bent, maak dan een afspraak met jezelf dat je niet snoept, behalve die ene dag in de week. Geniet er dan ook van en voel je niet schuldig. De andere dagen zoek je afleiding. Maak een wandeling, pak fruit of ga tandenpoetsen. Het is belangrijk dat je je bewust wordt van wat je eet en hoeveel je beweegt. Regelmaat helpt je het dieet vol te houden. Eet daarom elke dag drie hoofdmaaltijden en drie tussendoortjes. En varieer met voedingsmiddelen. Dat is gezond en lekker. Tot slot: ontbijt goed en sla dit nooit over.
4. Wat is de grootste valkuil?
We willen graag heel snel en heel veel afvallen. Wat we de laatste jaren zijn aangekomen, moet er binnen een halfjaar af. Daarom kiezen we nog steeds vaak voor het beruchte crashdieet of eten we maaltijdvervangers. En die lijken ook te werken. Je valt op die manier vaak kilo’s per week af. Maar gezond is het niet.
5. Toch eerst veel kilo’s kwijtraken door te crashen?
Nee! Door te crashen raak je snel veel kilo’s kwijt, maar je went niet aan een goed voedingspatroon. Als je lichaam ineens weinig brandstof krijgt, denkt het: dit is een noodtoestand. Je gaat op spaarstand; het lichaam gaat zuinig om met de energie die het binnenkrijgt. Als je vervolgens weer eet zoals je gewend bent, past je stofwisseling zich niet automatisch aan. Alles wat je eet, wordt als reserve in vet opgeslagen. Dat is ook de reden waarom mensen steeds zwaarder worden door het strenge diëten – het beruchte jojo-effect.
6. Kan ik niet beter een vaststaan dieet volgen?
Dat kan. Maar diëten danken bijna allemaal hun succes aan de weinige calorieën die er inzitten. Ook draaien veel diëten op het strikt volgen van weekmenu’s; je hoeft zelf niet te veranderen. Je volgt de regels. Je leert dus niet gezond eten. Ook beweging speelt nauwelijks een rol in veel diëten – ze draaien louter en alleen om eten. Succesvol slank blijven betekent dat je je hele leefstijl aanpast. En vaak weet je prima waar je knelpunten zitten. Voor die knelpunten moet je je eigen oplossingen vinden – dat kan geen dieet voor je doen. Dus geen voorgekauwde menu’s maar zelf leren inzien wat gezond is en welke gezonde keuzes je kunt maken.
7. Kan ik slanker worden zonder extra te bewegen?
Nee, eigenlijk niet. Om kilo’s kwijt te raken moet je je totale leefstijl aanpassen. Daar hoort beweging bij, zo simpel is het. Verandering van je eetgewoontes en meer lichaamsbeweging geven samen het beste resultaat. Dat betekent niet dat je meteen je hele leven op zijn kop moet zetten. Verandering mag je geleidelijk doorvoeren.
8. Wat moet ik gaan doen als ik al heel lang niet meer heb gesport?
Begin niet te snel, bouw het bewegen langzaam op. Je lichaam moet eraan wennen dat er ineens meer inspanning gevraagd wordt. Start met yoga of fietsen. Als het goed gaat, bouw je het verder uit. Wandelen is laagdrempelig. Je doet je schoenen aan, stapt je huis uit en loopt weg. Makkie. Doe wat je lekker en leuk vindt.
Ga je echt sporten? Bedenk wel dat je daar iets zwaarder van wordt. Door te bewegen ontstaat er in je lichaam een gezondere balans: je krijgt meer spiermassa ten opzichte van vet. En ja, je wordt zwaarder, omdat spieren meer wegen dan vet. Maar getrainde spieren verbranden ook meer energie en verbeteren je stofwisseling. Zelfs als je even niets doet, helpen die sterke spieren je in rust aan een betere lijn, omdat ze meer verbruiken. Daarnaast zie je er slanker uit als je gespierd bent.
9. Hoe kom ik aan voldoende beweging met een zittend beroep?
Let erop dat je niet de hele dag zit. Maak in de pauze een ommetje en haal een keer extra koffie of thee voor je collega’s. Verder komt het toch aan op sporten in de avonduren. Je hoeft niet per se naar de sportschool. Het belangrijkste is dat je meer spierkracht krijgt. Hoe je dat doet, maakt niet uit, als je maar elke dag minstens dertig minuten beweegt. Als je af wilt vallen en daarna op gewicht wilt blijven, moet je wel een uur bewegen. De intensiteit is goed als je licht zweet en je hartslag omhoog gaat. Al wandelend moet je nog net een gesprek kunnen voeren.
10. Hoe maak ik bewegen leuk(er)?
Ga met een vriend of vriendin lopen en stel steeds je doelen een beetje hoger. Als je een wandeltocht wilt maken, plan hier dan naartoe. Maak ook een wandeling ’s avonds in plaats van dat koekje bij de thee. Je zult zien dat dit uiteindelijk veel voldoening geeft, want je hebt dat koekje weerstaan en je portie sport binnen. Echt iets om trots op te zijn. Wees niet te streng. Gun jezelf en je lichaam de tijd.