Als de zomer nadert, zie je plots ineens overal mensen hardlopen. De badpak-plankenkoorts motiveert tot flink rennen zodat je straks een paar kilo minder op de weegschaal zult zien. Maar het gekke is, is dat sporten lang niet altijd leidt tot gewichtsverlies. Hoe kan dat?
Ben je ooit gaan hardlopen om wat strakker in je vel te komen. En had dat niet het effect waar je op hoopte? Wees gerust, je bent niet de enige. Nederland is een actief volk en we sporten meer dan ooit. Cijfers laten zelfs zien dat meer dan de helft van de Nederlanders zeker eens per week sport. Dat is een toename in vergelijking met tien jaar geleden. Alleen de Zweden, Denen en Finnen sporten nog meer.
Toch zijn we ondanks al die inspanningen zwaarder dan ooit. Meer bewegen en meer wegen staat zelfs bekend als de ‘beweegparadox’. De tegenstelling die we allemaal kennen: je gaat meer sporten en valt toch geen gram af.
Wie sport, eet meer
De beweegparadox ontstaat omdat we denken dat we tijdens het sporten ontzettend veel calorieën verbranden. In werkelijkheid valt dat vies tegen. Wie een of twee keer per week sport, verbrandt gemiddeld per dag zo’n tweehonderd calorieën extra. Dat is niet veel meer dan een boterham en een stuk fruit.
Wat eraf gaat, eet je er dus zo weer aan. En vaak nog wat extra, want we belonen onszelf (meestal onbewust) graag voor de geleverde inspanningen. Het gaat soms om een paar happen meer tijdens het avondeten, een lekker toetje of die suikerrijke energiedrank na de fitness.
En of die valkuil al niet erg genoeg is, wakkert sporten ook nog eens een gezonde eetlust aan. Het is alsof ons lichaam smacht de verloren calorieën er weer aan te eten. En zo vullen we vanzelf de verbrande energie dubbel en dwars aan, waardoor er onder de streep vaak toch een plus komt te staan.
Doe-het-zelf-tip 1: Eet geen extra eiwitten
In theorie klopt het dat je door meer bewegen meer energie verbrandt en dus afvalt. Maar dit effect frustreer je als je je sportprestatie denkt te moeten compenseren. Dat je na een training extra eiwitten moet eten voor je spieren is vaak overbodig, die eiwitten haal je met gemak uit een normaal eetpatroon.
Doe-het-zelf-tip 2: Houd het beter vol
Veel bewegen zorgt voor meer winst dan af en toe sporten. Maar sporten geeft je verbranding wel een boost – maar alleen als je het volhoudt! Voor het effect op de lange termijn kun je daarom kiezen voor een sport die je echt leuk vindt. Alleen dan ben je gemotiveerd om het vol te houden en die lange adem blijkt het meest succesvol te zijn voor een duurzaam gezond gewicht.
Slanke inspiratie: Sport geen heilige graal
Sporten is niet de heilige graal als je wilt afvallen. Maar je moet je niet blindstaren op de cijfers op de weegschaal.
- De cijfers op de weegschaal zeggen niets over de conditie van je vaten en het vetpercentage in je lichaam. Door het sporten ontstaat intern een gezonder evenwicht met sterkere spieren, krachtigere bloedvaten en minder vet. Dus ook al word je zichtbaar niet slanker, vanbinnen ben je wel gezonder. Dát is goud waard, niet dat cijfer op de weegschaal
- Bewegen is een manier om in een gezonde opwaartse spiraal te komen. Het creëert de randvoorwaarden om succesvol af te kunnen vallen.
- Sporten is belangrijk, maar slapen nog meer! Als je goed uitgerust bent, ga je makkelijker voor de gezonde keuze en negeer je eenvoudig vreetkicks. Een goede slaper is beter in staat om goed voor zichzelf te zorgen.
- Stress is funest voor je slaap. En bewegen als je moe bent, lukt niemand. Van vermoeidheid krijg je ook vaak een hongergevoel. Onderschat de factor stress en slaap dus niet.