Eerlijk is eerlijk, het is geen onderwerp dat je aanhaalt tijdens het kerstdiner. Je slijmvliezen zijn echter de verdedigingslinie van je lichaam. Een beetje respect is op zijn plaats. Dus hoe verwen je ze? En wat doen die soldaatjes in je lichaam?
Een beschermend dekentje
Slijm is een glibberige substantie die we vooral kennen als snot, dat goedje dat uit je neus komt als je bijvoorbeeld verkouden bent. Niet echt een positieve associatie, maar slijm werkt als een beschermend dekentje. Slijm filtert zo’n 95 procent van de deeltjes die onze lucht verontreinigen. Bovendien blijft hierdoor het weefsel eronder de slijmvliezen vochtig. In je luchtwegen vangt het slijmerige spul stof op en voert het af, zodat het niet verder in je lichaam terechtkomt. In de maag produceren ze juist een zure oplossing waar ziekteverwekkers niet tegen kunnen. Ze doen hun naam dus eer aan en zorgen er echt voor dat ons leven gesmeerd verloopt. Tenminste, het leven dat zich in je lichaam afspeelt.
Feit: Op alle plekken waar het lichaam direct wordt blootgesteld aan omgevingsfactoren zitten slijmvliezen, zoals je mond, neus, ogen, maag-darmkanaal en vagina.
Snot uit je ogen?
Slijmvliezen produceren slijm, maar dat duikt overal op een iets andere manier op. Zo maakt je neus snot en je vagina afscheiding. En je ogen? Die maken traanvocht. Metta Hofstra: “Bij de ogen is het fijn dat er geen snot uitkomt, maar dat tranen dun zijn; zo vormen ze een flinterdun laagje op het hoornvlies om het oog te bevochtigen. Bij verkoudheid kan het traanvocht wel iets slijmeriger worden, maar dit is geen snot. De slijmvliezen van je ogen raken dan namelijk een beetje ontstoken, waardoor vocht minder goed kan worden afgevoerd. Héél soms komt er wel snot uit je ogen, maar alleen als je heel verkouden bent en krachtig snuit. Dan kan snot, afkomstig uit je neus, uit je ogen komen.”
Bange slijmvliezen
Hoewel het de verdedigingslinie van je lichaam is, zijn slijmvliezen een tikkeltje bang voor onder andere bacteriën, allergieën, de airco, alcohol en droge lucht. Slijmvliezen kunnen hierop reageren door uit te drogen. Niet de beste tactiek, want dat kan pijnlijk aanvoelen of zorgen voor wondjes. Denk maar aan korstjes in je neus of een bloedneus. Veel vrouwen in de overgang hebben droge slijmvliezen, omdat het hormoon oestrogeen afneemt. Droge slijmvliezen herken je vooral aan een droge huid, jeuk, irritatie, maar ook aan buikpijn of dunne ontlasting.
Voeding waar je van gaat glibberen
Voeding kan helpen om het darmslijmvlies op te bouwen. Vier voedingstips van Marieke Lebbink, diëtist:
- Zet eiwitten op je menu, zoals vette vis, zuivelproducten en peulvruchten. Eiwitten zijn namelijk nodig voor de opbouw van het slijmvlies en de darmcellen. Bij zuivelproducten zijn hüttenkäse, ricotta, kwark, yoghurt en biogarde aanraders.
- Eet voldoende essentiële vetzuren. Die helpen om de slijmvliezen op te bouwen en ontstekingen te remmen. Eet dus regelmatig vette vis, noten, zaden en koudgeperste oliën. Oliën het liefst niet te hoog verhitten.
- Denk aan je vitamines, en dan vooral aan vitamine A (wortelen, pompoen) en vitamine D (vette vis).
- Eet onbespoten groente en fruit, daar zitten salvestrolen in. Deze stofjes komen van nature voor op groenten en fruit, maar gaan verloren als ze bespoten worden. Zonde, want ze hebben een krachtige celbeschermende werking en bieden ondersteuning bij het gezond houden van cellen en weefsels.
Feit: Je produceert dagelijks ongeveer een liter slijm. Druipt het uit je neus, dan noemen we het snot
Wist je dat: je slijmvliezen tijdens het sporten droger worden? Metta Hofstra, homeopathisch arts: “Je ademt sneller, verdampt meer vocht en zweet. Drinken is dus extra belangrijk tijdens en na het sporten, zo vul je het tekort aan.”
Deskundigen:
- Metta Hofstra, homeopathisch arts
- Marieke Lebbink, diëtist