Als het voorjaar aanbreekt, breekt voor sommige mensen standaard de tijd aan van niezen, hoesten, tranen en snotteren. Hun ogen irriteren, hun neus jeukt en hun hoofd bonkt. Hooikoorts!
Hooikoorts is een overgevoeligheid voor stuifmeel. Vandaar dat de meeste klachten zich voordoen tussen april en juni, want dan bloeien de bomen en grassen. Sommige mensen krijgen al in februari last als de hazelaar bloeit of in oktober door de plant ambrosia.
Wat is hooikoorts?
Hooikoorts is een allergie. Het immuunsysteem reageert extreem op een stof die in principe onschadelijk is. Zo is een graspol een natuurlijke stof die niet schadelijk is. Behalve voor diegene die er allergisch voor is, die begint te tranen en te niezen. Hooikoorts is op zichzelf niet gevaarlijk, maar de niespartijen en traanogen zijn wel erg vervelend. Bovendien kan het tot bijholteontsteking leiden en voel je je zwak en slap.
Als het immuunsysteem op hol slaat van een bepaalde stof, wordt die stof een allergeen genoemd. Zo’n allergeen kan van alles zijn: dierenharen, huisstof of stuifmeel. Eigenlijk ga je niet niezen door die pollen of het stuifmeel, maar door de histamine die vrijkomt in ons lichaam.
Als je lichaam een bepaalde stof als vijandig ziet, zal gaat het de stof histamine aanmaken. In het voorjaar, als de grassen en bomen in de bloei staan, maakt je lichaam dus veel histamine vrij.
Het is de stof histamine stof die al die vervelende hooikoortsklachten veroorzaakt, zoals een loopneus of branderige ogen. Na een tijdje breekt je lichaam het overschot aan histamine af en verdwijnt die loopneus vanzelf.
Steeds langer hooikoorts
Het hooikoortsseizoen start steeds eerder, soms al in januari. Bovendien duurt de hooikoortsperiode steeds langer, soms tot en met de herfst. Dat verschilt sterk met twintig jaar geleden, toen de piek voor mensen met hooikoorts in de maanden april, mei en juni lag. De reden is allereerst het veranderende klimaat. Hierdoor bloeien grassen, planten en bomen eerder en langer. Op de tweede plaats zijn er planten in Nederland bijgekomen die hevige allergische reacties veroorzaken. Een beruchte is de uitheemse plant ambrosia, die tot en met oktober bloeit en steeds vaker in ons land voorkomt.
Het aantal pollen in de lucht verschilt van dag tot dag. Hoe hoger de concentratie pollen in de lucht is, hoe erger de hooikoorts is. Deze concentratie is sterk afhankelijk van het weer. Windkracht, windrichting, neerslag en de temperatuur zijn allemaal omstandigheden die de mate van last bepalen.
Wat moet je doen tegen hooikoorts?
Bomen en gras kun je onmogelijk mijden en ademen moeten we natuurlijk ook – dus allergenen vermijden in het hooikoortsseizoen is lastig. Wat kun je wel doen?
* Probeer stuifmeelrijke gebieden te vermijden. Op het strand is de lucht vaak vriendelijker als je hooikoorts hebt.
* Draag buiten een zonnebril.
* Ventileer je huis ’s ochtends en houd juist ’s middags en ’s nachts de ramen dicht.
* Zorg dat de weerstand optimaal is, slaap voldoende en kies voor goed eten.
* Probeer ook contact met andere stoffen waarop je allergisch reageert te vermijden.
* Jeuken je ogen? Leg een vochtig washandje op je ogen of spoel je gezicht met lauw water.
* Was ’s avonds je haar voor het slapengaan om de stuifmeelkorrels te verwijderen.
* Voordat een onweersbui start, is er sprake van een hoge luchtvochtigheid. Die zorgt ervoor dat stuifmeelkorrels opzwellen, barsten en dat het irriterende zetmeel vrijkomt. Even binnenblijven dus.
* Smeer wat vaseline rond je neusgaten en houd de ramen van de auto dicht.
Eten tegen hooikoorts
Bij mensen met hooikoorts komt er te veel histamine vrij. Een stof die ook in voeding zit. Wie hooikoorts heeft én histaminerijke voeding eet, zorgt voor nog meer histamine in het lichaam. Probeer in tijden dat je veel last hebt van hooikoorts die voedingsmiddelen te vermijden. Deze voedingsmiddelen zijn extra histaminerijk:
* Gefermenteerde producten zoals zuurkool, augurken, paddenstoelen en tempeh. Histamine ontstaat namelijk in voeding door processen als rijping en fermentatie. Bacteriën, schimmels en gist wordt gebruikt om gefermenteerde voedingsproducten te maken.
* Kaas, vooral gefermenteerde kazen, zoals camembert, brie en Parmezaanse kaas.
* Vis. Er zit veel histamine: makreel, tonijn, kabeljauw, haring, sardines, garnalen en schaaldieren.
* Tomaten, kiwi, aardbeien, meloen, ananas, grapefruit en frambozen.
* Varkens- en lamsvlees.
* In rode wijn zit over het algemeen meer histamine dan in witte wijn.
* Chocolade.