Ontkennen heeft geen zin, iedereen is weleens verwikkeld in een sappig gesprek over die vervelende collega, luidruchtige buurman of bemoeizuchtige schoonmoeder. Maar waarom roddelen we? En wat levert het je op?
Roddelaar in de dop
Er wordt weleens gezegd dat roddelen voor mensen is wat vlooien voor apen is. Het is een prettige bezigheid die de samenhang en verbondenheid tussen de leden van de groep bevordert. Dit geklets begint al in de kinderschoenen; de eerste vorm van roddelen is namelijk klikken. Meestal doen kinderen dit om in een goed daglicht te komen bij hun ouders of de leerkracht.
Roddelen is één van de oudste manieren van informatie uitwisselen.
In- en uitsluiten
“Het hoofddoel van roddelen is in- en uitsluiten”, vertelt psycholoog Kemal Inci. “Door met iemand te roddelen zeg je eigenlijk: ‘Wij horen bij elkaar, wij zijn één.’ De persoon waarover je praat, sluit je uit en de persoon waarmee je praat, sluit je in. Je gebruikt uitsluiten dus om in te sluiten.”
Vrouw vs. Man
“Roddelende mensen hebben er altijd belang bij”, volgens Kemal Inci. Maar het belang van mannen en vrouwen kan wel verschillen:
Vrouwen
Doel: binding en veiligheid
Vrouwen willen door te roddelen de onderlinge band met de gesprekspartner versterken of de relatie tussen de gesprekspartner en de ander verzwakken.
Mannen
Doel: macht en winst
Mannen roddelen doelgerichter. Ze kijken wat ze met het roddelen kunnen bereiken. Het gaat meer om het versterken van de eigen positie en het verzwakken van de positie van de ander, bijvoorbeeld op zakelijk vlak, in de politiek, in de liefde en in oorlog.
Wordt er veel geroddeld, maar niet met jou? “Dan ben je waarschijnlijk te solistisch en hoor je niet bij een groep”, verklaart psycholoog Kemal Inci. “Door met jou te roddelen valt weinig eer te behalen. Roddelen met een individualist versterkt immers je positie binnen de groep niet.”
Weg stress!
Roddelen werkt therapeutisch, volgens onderzoekers van de universiteit van Californië. Het vermindert stress en geeft een prettig gevoel.
Bijna vijftien procent van de werkmails bevat roddels – onderzoek Georgia Institute of Technology.
Roddelen = samenwerken
Onderzoekers van de universiteit van Stanford keken naar het effect van roddelen.
Proefpersonen werden over een aantal groepen verdeeld en kregen de opdracht om samen te werken. Wie egoïstisch was tijdens het spel, kon daar wel voordeel uit halen. Tussen de verschillende spelrondes moesten de deelnemers van groep wisselen en mochten ze roddelen over de leden van hun vorige groep. Wat bleek? Groepen waarin de leden roddelden, gingen beter samenwerken. Ook werden de egoïstische spelers uit de groep gezet en verbeterden ze daarna automatisch hun gedrag.