Waarom worden onze borsten steeds groter?
De Nederlandse vrouw krijgt steeds grotere borsten. Cup A verdwijnt meer en meer als borstmaat en zelfs jonge meisjes groeien sneller en vaker door naar een cup D. Hoe komt dat? En betekent dit ook dat meisjes eerder ongesteld worden?
Russen aan kop
Was vijftien jaar geleden de gemiddelde cupmaat nog 75B, inmiddels hebben de meeste Nederlandse vrouwen een cup D, blijkt uit onderzoek van onderzoeksbureau GfK. Wereldwijd zijn er behoorlijke verschillen. In China, Japan en Indonesiƫ en in sommige Afrikaanse landen speelt cup A nog steeds de hoofdrol. Daartegenover staan vrouwen met de grootste borstomvang (groter dan cup D): die komen uit Rusland en Scandinaviƫ.
Hoe ongezonder, hoe groter
Een grote cupmaat klinkt veel vrouwen als muziek in de oren. Toch is een volle boezem minder onschuldig dan je denkt. Het is niet moeder natuur die ervoor zorgt dat onze borsten groter worden. We worden gewoon alsmaar zwaarder. En aangezien tachtig procent van de borst uit vet bestaat, groeien ook onze borsten. Natuurlijk speelt erfelijkheid ook een rol. Er zijn nog altijd vrouwen met maatje 38 en een volle boezem. De hoeveelheid klierweefsel in de borsten is erfelijk bepaald en geeft je je natuurlijke cupmaat.
Borsten en de pil
Er zijn ook steeds meer jonge meiden met grote borsten. Komt dat omdat meisjes steeds jonger ongesteld worden? Veel artsen en wetenschappers ontkennen dit. De gemiddelde leeftijd waarop een Nederlands meisje voor het eerst menstrueert, is 13,05 jaar en dat is al jaren stabiel, menen zij. Grotere borsten hebben niets te maken met een vroege ongesteldheid. Wat wel kan verklaren waarom de borsten van jonge meisjes sneller groeien, is de pil. Veel meisjes slikken al op jonge leeftijd de anticonceptiepil. Het geslachtshormoon oestrogeen zit in de meeste pilsoorten en bevordert de vochtopname en de vorming van borstweefsel. Dit kan betekenen dat er vocht wordt vastgehouden in de borsten en dat de cupmaat toeneemt. Gewichtstoename komt ook vaak voor bij het slikken van de pil en zorgt ervoor dat de borsten, want die bestaan grotendeels uit vet, meegroeien.
De risico’s van een grote cup
Vrouwen met cup A hebben minder kans op diabetes type 2. Dit komt volgens onderzoekers van de Harvard University en University of Toronto door de ontwikkeling van de borsten in de puberteit. In de puberteit hebben meisjes een verhoogde bloedsuikerspiegel, wat uiteindelijk weer overgaat. Bij een grote cupmaat kan de bloedsuikerspiegel verstoord raken en neemt de kans op diabetes op latere leeftijd toe. Borstkanker komt ook vaker voor bij vrouwen met grote borsten, bleek laatst uit een studie onder 16 duizend vrouwen. De onderzoekers ontdekten dat het geslachtshormoon oestrogeen zowel de groei van de melkklieren als van tumoren kan stimuleren. Genetische mutaties (foutjes) die samenhangen met de borstomvang, bleken ook in verband te staan met borstkanker. Een aantal van deze mutaties is betrokken bij het reguleren van oestrogeen.
Vrouwen van 36 tot en met 45 jaar kopen, in vergelijking met andere leeftijdsgroepen, het vaakst een bh in cupmaat D of groter
Vijf dingen die je nog niet wist over borsten
- Zeventig procent van de vrouwen draagt de verkeerde bh-maat
- De ene borst is altijd groter dan de ander. Linkerborsten zijn vaak groter dan rechterborsten
- In tegenstelling tot wat vrouwen denken, vinden mannen cup C de ideale cupmaat
- De grootste natuurlijke borsten zijn die van de Amerikaanse Annie Hawkins-Turner. Met een omtrek van 177,9 centimeter heeft ze maat ZZZZ
- De gemiddelde borst weegt 500 gram en bevat ongeveer vier tot vijf procent van de totale hoeveelheid lichaamsvet