Uit het bekende onderzoek naar Deense tweelingen blijkt dat levensverwachtingvoor minder dan 25 procent door onze genen wordt bepaald. De rest wordt bepaald door leefgewoonte en leefomgeving.
122 jaar oud is de Franse Jeanne Calment geworden. Hiermee is ze, voor zover bekend, officieel de oudste mens aller tijden. Ze overleed in 1997.
Langlevende familie
Tot een langlevende familie behoor je niet zomaar. In Nederland zijn naar schatting 900 families die deze titel mogen dragen. Je bevindt je in een langlevende familie als er minstens twee broers of zusters boven de 91 of ouder tegelijkertijd nog in leven zijn.
1+1=2
Het Leids Universitair Medisch Centrum doet onderzoek naar de mogelijkheden om zo oud mogelijk te worden. Het blijkt dat het lichaam van sommige mensen beter is ‘afgesteld’. Dit is genetisch bepaald. Zo heb je lange mensen, korte mensen, langlevende mensen en kortlevende mensen. Bij de langlevende mensen worden vetten en suikers beter verbrand en ook hun huidcellen lijken van een betere kwaliteit dan die van ‘gewone’ mensen.
Lachen
Of de oudste families van Nederland lachebekken zijn, weten we niet. Maar zeker is dat lachen zorgt voor goede stofjes, zoals endorfine, serotonine en dopamine. Lachen zorgt er niet alleen voor dat je straalt, maar het werkt ook nog eens bloeddrukverlagend en je krijgt er een grotere longcapaciteit van. Kom maar op met dat uithoudingsvermogen!
Rimpels aan de buitenkant, rimpels aan de binnenkant.
Oftewel: de zichtbare rimpels op je huid zeggen wat over de kwaliteit van het bindweefsel in je lichaam. Het slikken van aminozuren kan de veroudering tegengaan. Als het goed is, merk je al snel dat je nagels minder snel breken, je minder rimpels hebt en je haar steviger aanvoelt.
Lang leven? Eet minder
Door minder calorieën te eten, kun je het verouderingsproces van je lichaam vertragen. Dat zit zo: hoe meer calorieën je binnenkrijgt, hoe meer zuurstof er nodig is om dit voedsel om te zetten in energie. Meer zuurstof activeert echter meer schadelijke vrije radicalen, die gezonde cellen aanvallen en beschadigen. Het gevolg? Ziekten en een versnelde veroudering.
Leestip:
Om heel oud te worden, heb je een bepaalde receptuur nodig: goede genen, gezond eten en een actief leven. Arts en wetenschapsjournalist Kris Verburgh weet hier alles van. In De voedselzandloper beschrijft hij hoe bepaalde voeding een invloed heeft op het verouderingsproces. (De voedselzandloper, Kris Verburgh, € 17,95)
De Power 9
De Amerikaanse onderzoeker Dan Buettner ontdekte dat er gebieden zijn waar een relatief hoog percentage inwoners gezond en fit honderd jaar of ouder wordt. Deze gebieden noemde hij de ‘Blue Zones’. Ze liggen in Sardinië (Italië), Ikaria, (Griekenland), Nicoya (Costa Rica), Loma Linda (Californië) en Okinawa, (Japan). Op basis van hun leefgewoonten stelde hij negen leefregels samen: de ‘Power 9’:
- Beweeg natuurlijk: doe dagelijks aan lichte lichaamsbeweging.
- Ken je doel. Mensen met een duidelijk doel voor ogen leven al snel zeven jaar langer.
- Schakel een versnelling terug. Langdurige stress is slecht voor je.
- Verlaag je calorie-inname met twintig procent.
- Baseer je eetpatroon op plantaardig voedsel. Eet noten, groene bladgroente en bonen en maximaal twee keer per week vlees.
- Drink twee glazen wijn per dag, het liefst tijdens de plantaardige maaltijd.
- Investeer in je familie.
- Voel je veilig en geborgen.
- Een goede vriendenkring en genoeg sociale contacten hebben invloed op een langere levensverwachting.
Gebruikte bron: Onderzoek Leids Medisch C