Had ik ook maar… zo’n figuur, carrière, partner, auto en vakantie. Iedereen is wel eens jaloers, maar waarom overvalt het de één vaker dan de ander? En ben je een slecht mens als je vaak jaloers bent?
Als een duveltje uit een doosje
“Als iemand iets heeft dat je zelf graag zou willen en waarvan je het gevoel hebt dat je het niet kunt krijgen, verschijnt jaloezie op het toneel. De ander heeft iets wat voor jou als belangrijk en waardevol voelt en je hebt niet het gevoel of vertrouwen dat je dit zelf kunt krijgen”, vertelt psychotherapeut en mindfulnesstrainer Tine van Ingelgem.
Alles maakt (soms) jaloers
Je kunt jaloers zijn op iemands kwaliteiten, status, bezit, resultaten, uiterlijk en zelfs op iemands uitstraling. Van Ingelgem: “Het is belangrijk om te beseffen dat de kern van deze emotie in jezelf ligt en niets te maken heeft met de ander. Dat wat de ander heeft, raakt bij jou een gevoelige snaar. Het gaat om een tekort, behoefte of verlangen dat diep in je verscholen ligt. De situatie of persoon die je jaloers maakt, raakt dit verlangen.”
Laag zelfbeeld = eerder jaloers
Mensen met een laag zelfbeeld vergelijken zich eerder met anderen en merken dus sneller dingen op die ze zelf niet hebben. Iemand met meer eigenwaarde zoekt minder naar bevestiging buiten zichzelf.
Niet echt groen
Je ziet rood van woede en groen van jaloezie. Waarom? Jaloezie zou groen zijn geworden door het toneelstuk Othello van Shakespeare. Dit is een tragedie over een buitensporige en irrationele jaloezie. Hierin vergelijkt Shakespeare jaloezie met een groenogig monster.
‘Als ik het niet kan hebben, dan jij ook niet!’
“Jaloezie is een natuurlijke en gezonde emotie waar niets mis mee is. Wat deze emotie moeilijk maakt, is dat we denken dat het niet oké is en het proberen te verstoppen voor anderen en onszelf. Maar hoe meer je je er tegen verzet, hoe erger het wordt. Als we ons gevoel van jaloezie niet erkennen en er geen verantwoordelijkheid voor nemen, kan het een uitweg zoeken via woede en destructief gedrag richting de persoon waar je jaloers op bent. ‘Als ik het niet kan hebben, dan jij ook niet!’ Je kijkt niet naar jouw behoeften die tot de jaloezie leiden en je raakt verder van jezelf verwijderd.”
2 soorten
Er zijn twee soorten jaloezie:
- Rationele jaloezie heeft een directe aanleiding: je collega krijgt bijvoorbeeld de promotie die jij ook graag wilt en je voelt verdriet en teleurstelling.
- Irrationele jaloezie is een extreme reactie in verhouding met de aanleiding: je partner praat met een andere vrouw en je voelt woede en waanzin.
Jaloezie = stress
Jaloezie activeert ons stress-systeem. Het gaat gepaard met piekeren, spanning, angst en woede.
Onderzoek de bron
Hoe kun je het beste met jaloezie omgaan?
* Luister naar de bron: wat zijn je verlangens en behoeften;
* Sta jezelf toe om jaloers te zijn, het kan een mooie emotie zijn die je in contact brengt met datgene wat nog mist in je leven en wat je aandacht kunt geven;
* In plaats van te kijken naar de ander, richt je je blik naar binnen. Stel jezelf de volgende vragen: Op welk aspect van de ander ben ik jaloers? Welke behoefte zit hierachter? Hoe zou ik dit aspect graag zelf in mijn leven brengen? Welke concrete stappen kan ik daarvoor ondernemen?”