Op de redactie komen geregeld vragen binnen over voedingssupplementen: waarom zijn ze zo duur? En waarom kost het ene potje een paar euro en het andere het tienvoudige?
Verschillende vormen
Voedingssupplementen zijn er als tabletten, capsules, poeders of druppels. Ze zijn bedoeld als aanvulling op je dagelijkse voeding.
Wat is wat?
Er zijn multivitamine-mineralenpreparaten, kortweg multi’s genoemd. Hierin zit een combinatie van de belangrijkste vitamines en mineralen. Het voordeel van zo’n combinatie is dat deze vitamines en mineralen met elkaar samenwerken en elkaars werking positief beïnvloeden. Daarnaast bestaan er ook andere combinatiepreparaten, bijvoorbeeld met de mineralen zink, calcium en magnesium of met de B-vitamines. Ook zijn er voedingssupplementen die één (soort) stof bevatten, zoals magnesium, visolie, vitamine D, foliumzuur, vitamine C, probiotica of kruiden.
Van A naar B
Net als bij voedingsmiddelen zijn er bij voedingssupplementen ook merkartikelen (A-merken) en huismerken. Merkproducten worden meestal gemaakt onder een kwaliteitsborgingssysteem en zijn duurder.
Natuurlijk duurder
Of vitamines natuurlijk zijn of synthetisch maakt voor de werkzaamheid niet zoveel uit. Een uitzondering hierop is vitamine E, omdat de natuurlijke vorm sterker werkzaam is dan de synthetische. De natuurlijke vitamine E herken je op het etiket als d-alfatocopherol (of d-alfatocopherolsuccinaat). Als op het etiket dl-alfatocopherol staat, gaat het om de synthetische vorm. Let hierbij op de letter ‘l’. Een supplement met de natuurlijke vorm van vitamine E is duurder dan een product met de synthetische vorm.
Onoplosbaar & overbodig
Ook de opneembaarheid van mineralen bepaalt de kwaliteit en de prijs van een voedingssupplement. Zo zijn aan oxiden gebonden mineralen, zoals magnesiumoxide en zinkoxide, minder goed oplosbaar en daardoor niet goed opneembaar in ons lichaam. Toch zijn er veel supplementen die magnesiumoxide bevatten, omdat deze stof goedkoop is.
Er zijn ook voedingssupplementen waarin vitamine C is gecombineerd met bioflavonoïden. Het is niet bewezen dat deze stoffen nodig zijn voor een betere opname van vitamine C. Wel zorgen deze bioflavonoïden ervoor dat je een hogere prijs betaalt voor het product.
Dan zijn er nog voedingssupplementen in time-releasevorm of slow-releasevorm verkrijgbaar. Hierbij komen de voedingsstoffen gefaseerd uit het supplement vrij. Dit heeft waarschijnlijk geen enkel nut, maar je betaalt er wel een stuk meer voor.
Bruisen niet beter
Bruistabletten zijn vaak duurder, maar werken niet beter.
Meer, meer, meer
Orthomoleculaire voedingssupplementen zijn duurder dan reguliere supplementen. Ze bevatten hogere doseringen van vitamines en mineralen, vaak hoger dan de ADH (aanbevolen dagelijkse hoeveelheid). De orthomoleculaire voedingsleer gaat uit van optimale dagelijkse hoeveelheden, in plaats van aanbevolen dagelijkse hoeveelheden, om zo een optimale gezondheid te bevorderen.
De kleine lettertjes
Voedingssupplementen zijn niet goedkoop, maar je kunt de prijs binnen de perken houden door het etiket goed te lezen en bijvoorbeeld een supplement waar time-release op staat links te laten liggen. Hetzelfde geldt voor vitamine C-tabletten met bioflavonoïden en voor bruistabletten.
Geen bord vol pillen
Voedingssupplementen kunnen een zinvolle aanvulling op je dagelijkse voeding vormen, vooral als je te weinig groente en fruit eet. Toch zijn ze geen vervanging van gezond eten.