Als hemdjes en korte rokken weer in de kast verdwijnen, hoeft het niet voorbij te zijn met die mooie bruine huid. Integendeel: gezond bruinen en een frisse tint komen van binnenuit. En dat effect is er elk moment van het jaar.
-
Leve fruit
Vitaminen en mineralen zorgen voor een zachte, gezonde huid. Ook beschermen antioxidanten in fruit ons tegen schadelijke invloeden van binnen en van buiten. Dus niet alleen de uv-zonneschade in de zomer. Maar ook de milieuverontreiniging in het najaar, Of de schadelijke effecten van roken.Eet daarom elke dag veel fruit. Fruit is niet alleen geschikt als tussendoortje, ook als fruitsalade, als broodbeleg of als toetje.
-
Wortelgoud
Schroom niet om Heel Veel oranje en rode groenten te eten; deze zijn rijk zijn aan bètacaroteen die de huid een mooi goudgele glans geven. Doe daarom paprika’s in de saus, maak een frisse salade van tomaat, gedroogde abrikozen als tussendoortje en eet ;ellekr gestoofde wortelen als avondeten. Goed om te weten: hoe rijper en kleurrijker de groente of fruit is, hoe groter de hoeveelheid bètacaroteen.
-
Eiwitten en pigment
In producten zoals amandelen en pinda’s, zit het eiwit fenylalaline. Als dit eiwit. door het lichaam wordt omgezet in tyrosine, helpt het bij de aanmaak van melanine. En de hoeveelheid melanine bepaalt weer de kleur van uw huid en vormt een lichaamseigen bescherming tegen de schadelijke UV-straling van het zonlicht. Goed voor de huid dus, die amandelen en pinda’s. Maar ook sesamzaad en sojabonen …
-
Geef de borrel kleur
Een glas wijn om de avond mee af te sluiten is lekker, Maar eet er voor de huid gerust een schaaltje hazelnoten of paranoten bij. Noten bevatten koper, die van nature de huid beschermt en huidsveroudering tegengaat. Koper werkt ook mee aan kleursynthese, het ondersteunt en beschermt de werking van de zon op de huid.
Boodschappenlijstje met kleur
-
Caroteen:
Abrikozen, meloen, spinazie, tomaat, wortelen, bietjes, gele en rode paprika’s, peterselie -
Fenylalanine:
Pinda’s, amandelen, sesamzaad, sojabonen, kauwgom -
Koper:
Hazelnoten, paranoten, havermout, roggemeel, tarwezemelen, volkoren tarwemeel, vis
Liever niet bruin onder de zonnebank
Bruin worden – gezond of niet gezond? Elk jaar opniuew bestrijden deskundigen elkaar hierover. Gezond – want vitamine D. Niet gezond – want verhoogd risico op huidkanker.
Maar hoe zit het vanaf spetember? Want als de zon verdwijnt, liggen veel mensen graag onder de zonnebank. Is dat wel veilig?
Nee; vriend en vijand is er over eens dat zonnen onder de zonnebank niet gezond is. Want: meer kans op kanker. En: heel veel rimpels op de koop toe.
Verbod op zonnen in Canada
In Canada is zelfs een jaar geleden een waarschuwingscampagne gestart tegen zonnen onder de zonnebank omdat er een overtuigend verband is tussen zonnebank gebruik en de kans op huidkanker. (Aldus de Canadese Dermatology Association, naar aanleiding van een rapport over kankeronderzoek van de Wereld Gezondheids Organisatie). De ultraviolette straling van zonnebanken kan oplopen tot 10 tot 15 keer hoger dan straling van een zonnige middag. Iemand voor zijn dertigste zou 75 procent meer kans lopen op melanomen (een ernstige vorm van huidkanker) als hij onder de zonnebank gaat.
Ook KWF Kanker Bestrijding spreekt duidelijke taal: ‘UV-straling van zonneapparatuur heeft vergelijkbare effecten als UV-straling uit natuurlijk zonlicht. Van 'veilige straling' is geen sprake en bij gebruik van zonneapparaten kunnen zich op de lange termijn problemen voordoen.’
Tekst: Wieteke van der Ven/Barbara Uitslag