Een op de tien mensen heeft spastische darmen. Waarom komt het zo veel voor? En wat kun je ertegen doen?
Prikkelbaar of spastisch?
Het komt op hetzelfde neer. Het prikkelbaredarmsyndroom (PDS) wordt ook wel ‘spastische darmen’ genoemd, omdat de darmen onregelmatig en krampachtig samentrekken. PDS kenmerkt zich door buikpijn (een vervelend, opgeblazen gevoel of heftige buikkrampen), gasvorming, diarree en/of verstopping.
Waarom mensen spastische darmen krijgen, is niet helemaal bekend. Zo kan PDS van de ene op de andere dag ontstaan door een stressvolle gebeurtenis (een operatie, relationele spanningen, een doorgemaakte ziekte), buikgriep of voedselvergiftiging.
Vrouwen > mannen
Vrouwen hebben twee keer zo vaak PDS als mannen. De hormoonhuishouding van vrouwen speelt daarbij een rol; het hormoon progesteron werkt als een spierverslapper, waardoor darmbewegingen vertragen.
Doen voor je darmen
1 – Vezels
Ze dienen als voedingsbron voor (goede) bacteriën en absorberen vocht, zodat je ontlasting soepel verloopt. Kies oplosbare vezels (uit groenten en fruit), want onoplosbare vezels (uit volkorenproducten) kunnen de klachten juist verergeren.
2 – Vocht
Drink dagelijks ten minste anderhalf tot twee liter water om een goede doorstroming te bevorderen en verstopping te voorkomen.
3 – Lekker licht
Een zwakke spijsvertering zal opbloeien van warme gerechten die licht verteerbaar zijn, zoals pap, soep en gekookte groenten. Topcombinaties zijn groenten met mager vlees of maaltijden van groenten en aardappelen, rijst of pasta.
4 – Niet te pittig
Haal alleen milde kruiden (zoals peterselie, dille en basilicum) in huis.
5 – Puur natuur
Met nepsuikers, geharde vetten en smaakversterkers die je vooral vindt in het koek- en snoepvak doe je je darmen geen plezier. Ze zijn moeilijk verteerbaar.
6 – Test
Heb je het idee dat je darmen overgevoelig reageren op een bepaald voedingsmiddel? Overleg met je huisarts of diëtist of een test voor voedselovergevoeligheid in jouw situatie zinvol is en zo ja, welke test.
Leestip
In het boek Darmehbo leggen diëtisten Katinka Huiskamp en Marieke Lebbink stap voor stap uit hoe je de oorzaak van je protesterende darm kunt opsporen en hoe je met behulp van menu’s en tips op een gezonde manier voor je darmen kunt zorgen. (€ 19,95)
Leren loslaten
PDS-therapeut Wim de Boij: “Veel mensen met PDS hebben zich aangeleerd om alles onder controle te hebben en tot in het extreme over situaties na te denken die nog moeten komen. Daar worden ze doodmoe, depressief en onzeker van.” Met hypnotherapie kun je dit overlevingsmechanisme volgens De Boij loslaten, door situaties op een positieve manier te benaderen en negatieve gedachtes los te laten. Daarnaast leer je de werking van je darmen (die normaal buiten je wil om gaat) toch te beïnvloeden. Sinds 1984 is veel onderzoek gedaan naar het effect van hypnotherapie op PDS en daaruit blijkt dat pijn aanzienlijk verminderde en de werking van de darmen verbeterde.
Hulp uit flesjes
- Pepermuntolie lijkt buikklachten te verlichten. Menthol helpt de populatie bacteriën in de darmen in evenwicht te houden, waardoor je minder last hebt van je buik.
- Probiotica kunnen de balans in je darmen helpen herstellen. Probiotica zijn producten die grote hoeveelheden nuttige melkzuurbacteriën bevatten.
Waarom worden Nederlanders steeds langer? Hoe ontstaat een piep in je oor? En heeft hij ook een overgang? gezondNU ontrafelt in ‘Zo zit dat’ opvallende lichamelijke kwesties. Volgende keer: wat is bijnieruitputting?