Groente en fruit zijn gezond, weten we. Maar wat weet u echt over de inhoud van de groente in uw koelkast of op de fruitschaal? Test uw kennis!
1. Waarin zit de meeste vitamine E?
A. Noten
B. Aardappels
C. Gekookte groente
D. Fruit
2. Een glas sinaasappelsap (uit een pak) bevat meer vitamine C dan een gewone sinaasappel.
A. Waar
B. Niet waar
3. Twee stuks fruit en twee ons groente – adviseert het Voedingscentrum. Maar hoeveel procent van de Nederlanders eet volgens dit advies?
A. 20 procent
B. 35 procent
C. 50 procent
D. 70 procent
4. Het eten van groente en fruit verlaagt het risico op ziekte.
A. Ja, dat denken we, maar het is niet bewezen
B. Ja, dat denken we, het is bovendien bewezen
C. Nee
5. Wanneer iedereen in Nederland voldoende groente en fruit zou eten, zou dat per jaar … hartinfarcten en beroerten voorkomen en … gevallen van kanker.
A. 1000 hartinfarcten en beroerten en 200 kanker
B. 1.500 hartinfarcten en beroerten en 1.000 kanker
C. 18.000 hartinfarcten en beroerten en 2.800 kanker
D. Dat is onbekend
6. Welke groente is ook rauw te eten?
A. Meiknolletjes
B. Bloemkool
C. Spruitjes
D. Deze alledrie
7. Welke fruit kan hooikoorts verergeren?
A. Bananen
B. Mandarijnen
C. Appels
D. Grapefruits
8. In … zit veel zink?
A. Peulvruchten
B. Bladgroenten
C. Citrusvruchten
D. Koolsoorten
9. Welke hoofdpijn is gerelateerd aan bepaalde voeding?
A. Migraine
B. Clusterhoofdpijn
C. Spanningshoofdpijn
D. Metabole hoofdpijn
10. Tijdens het sporten is het belangrijk te drinken en te eten
A. Ja
B. Nee
11. Bittere groenten zijn goed voor …
A. De lever
B. Het hart
C. De nieren
D. De huid
12. Ingevroren groente of groente uit blik of pot zijn per definitie minder gezond dan vers.
A. Waar
B. Niet waar
13. Ook fruit bevat calorieën. Welke bevat het meest per portie?
A. Druiven
B. Watermeloen
C. Ananas
D. Banaan
14. Welk antwoord over gangbare en biologisch landbouw is juist?
A. De biologische akkerbouw geeft per hectare hogere opbrengsten en heeft dus minder ruimte nodig.
B. Biologische landbouw leidt tot een betere landschap- en bodem kwaliteit, maar helaas ook tot minder biodiversiteit.
C. De bestrijding van onkruid, ziekte en plagen gebeurt in de gangbare glastuinbouw steeds vaker met niet-chemische methoden.
D. In de biologische landbouw is het toepassen van genetisch gemodificeerde organismen toegestaan.
15. Welke van de volgende groente kan slaapverwekkend zijn?
A. Broccoli
B. Sla
C. Chinese kool
D. Raapstelen
16. Wat is de beste manier om gesneden kool, zuurkool en rauw gesneden groente te bewaren?
A. In een open plastic zak op kamertemperatuur.
B. In een gesloten plastic zak op kamertemperatuur.
C. In een open plastic zak in de koelkast.
D. In een gesloten plastic zak in de koelkast.
17. Bosbessen zijn goed voor?
A. Beter zicht in het donker.
B. Een goede nachtrust.
C. Een beter concentratievermogen.
D. Minder hongergevoel.
18. Welke groente heeft het hoogste vetgehalte?
A. Bieten
B. Sojabonen
C. Aardappelen
D. Boerenkool
19. Welke paddenstoel kunt u beter niet eten?
A. Morieltjes
B. Inktzwam
C. Cantharel
D. Vliegenzwam
20. Voor groente en fruit geldt: hoe rauwer hoe gezonder
A. Waar
B. Niet waar
21. Aardappels maken mannen meer vruchtbaar
A. Waar
B. Niet waar
Antwoorden
1. Waarin zit de meeste vitamine E?
A. Noten
Om het lichaam te beschermen tegen oxidatie en de inwerking van zuurstof hebben we dagelijks minimaal tien milligram vitamine E nodig. Vitamine E werkt ook ter voorkoming van hart- en vaatziekten. Hoewel olie (vooral zonnebloemolie en tarwekiemolie) een van de rijkste bronnen is, zit vitamine E zit ook in andere groente en fruit. De rijkste bron is noten. Mara ook gekookte groente of een vrucht bevat vitamine E.
2. Een glas sinaasappelsap bevat meer vitamine C dan een gewone sinaasappel
B. Niet waar
In een sinaasappel zit gemiddeld 60 milligram vitamine C en in een glas 25 milligram. (Voor een volwassen vrouw is de dagelijkse hoeveelheid overigens 70 milligram). Door het verwerken en verpakken in de fabriek en tijdens het bewaren van een ongeopend pak sinaasappelsap gaat wat vitamine C verloren.
3. Twee stuks fruit en twee ons groente – adviseert het Voedingscentrum. Maar hoeveel procent van de Nederlanders eet volgens dit advies?
A. 20 procent
Van alle Nederlanders eet slechts 18 procent de aanbevolen 200 gram groente en slechts 20 procent de aanbevelen twee keer fruit. Wat eten we gemiddeld wel? Slechts 120 gram groente en 100 gram fruit. Het dieptepunt zit bij de 19-30-jarigen; van hen eet niet één genoeg groente en fruit. De gemiddelde jongere komt niet verder dan honderd gram groente en één stuk fruit per dag.
4. Het eten van groente en fruit verlaagt het risico op ziekte.
B. Ja, en dat is wel degelijk bewezen. Met name voor hart- en vaatziekten en een aantal vormen van kanker heeft het eten van veel groente en fruit een positief effect. Ook wordt de bloeddruk beter en helpt het obstipatie te voorkomen.
5. Wanneer iedereen in Nederland voldoende groente en fruit zou eten, zou dat per jaar
C. 18.000 hartinfarcten en beroerten voorkomen en 2.800 gevallen van kanker.
Het RIVM heeft exact berekend wat de beschermende werking van groente en fruit op hart- en vaatziekten en kanker is. Daar rollen deze getallen uit. Door het eten van meer groente- en fruitconsumptie wordt het aantal gevallen van hart- en vaatziekten en kanker kleiner. Deze beschermende functie is overigens niet toe te schrijven aan één bepaalde groente- of fruit of alleeen aan vitamine C of vitamine E. Het wordt aangenomen dat er een combinatie-effect is, groente en fruit leveren een mix van stoffen op die elk op eigen wijze een beschermend effect hebben. Uit studies blijkt vaak dat de variatie in de gegeten groentes en fruit het allerbelangrijkst is.
6. Welke groente is ook rauw te eten?
D. Alledrie
Geregeld rauwkost op het menu heeft veel voordelen. Rauwe groente levert meer energie, zorgt voor een sneller verzadigd gevoel en draagt bij aan een goede darmflora. Ook zijn er aanwijzingen dat voldoende rauw voedsel de kans op darmkanker vermindert. Bijna alle groente is geschikt om rauw te eten (met uitzondering van peulvruchten). Kies bij voorkeur voor biologisch geteelde groente uit het seizoen.
7. Welke fruit kan hooikoorts verergeren?
C. Appels
Een voedselallergie door een pollenallergie. Klinkt vreemd, maar kan echt. Dat noemen we een kruisreactie. De antistoffen in het lichaam die zich richten op de pollen, keren zich dan ook tegen onderdelen uit voedsel. Een kruisreactie komt meestal voor bij mensen met een allergie voor bijvoetpollen of berkenpollen. Vooral appels, peren, kersen en abrikozen zijn boosdoeners.
8. In … zit veel zink?
A. Peulvruchten
Peulvruchten zijn een belangrijke leverancier van zink In combinatie met eiwitten zorgt dit mineraal voor de groei en vernieuwing van ons weefsel en voor een goedwerkend immuunsysteem. Per dag hebben we ongeveer 10 milligram zink nodig.
9. Welke hoofdpijn is gerelateerd aan bepaalde voeding?
D. Metabole hoofdpijn
Deze hoofdpijn wordt veroorzaakt door een onbalans in de stofwisseling of biochemie. De hoofdpijn kan andere soorten hoofdpijnen verergeren. Om metabole hoofdpijn te voorkomen is het beter geen suikers, witmeel, bindmiddelen, vruchtensappen, koffie, thee en alcohol te gebruiken.
10. Tijdens het sporten is het belangrijk te drinken en te eten.
Recreatieve sporters, ook de sporters die aan duursport doen, hoeven feitelijk helemaal niets extra’s te eten of te drinken. Zeker geen drankjes met extra vitaminen en mineralen aangezien hierin veel toegevoegde suikers zitten. Wie toch snakt naar iets extra’s, kan het best kiezen voor een banaan. Daarin zitten én koolhydraten en eiwitten.
11. Bittere groente zijn goed voor de
A. Lever
De lever verontreinigt en ontgift het lichaam en is belangrijk voor het behoud van een goede spijsvertering. Voor een gezonde lever zijn koudgeperste oliën en vetten, zoals koolzaad-, lijnzaad-, sesam- en olijfolie belangrijk. Verder is de lever erg blij met bittere- en zure groenten, zoals gele grapefruit, witlof en andijvie.
12. Ingevroren groente of groente uit blik of pot zijn per definitie minder gezond dan vers.
B. Niet waar
Als de groente direct na het oogsten wordt ingevroren of geconserveerd, zoals bijvoorbeeld spinazie of sperzieboontjes, kunnen deze groente voedzamer zijn dan de verse groente. Vooral als we groente lang in de koelkast laten liggen en laten pruttelen op het fornuis, is vers niet per se gezonder.
13. Ook fruit bevat calorieën. Welke bevat het meest per portie?
C. Ananas
De ananas scoort met 105 calorieën per portie het meest. Een banaan die vaak wordt afgeschilderd als dikmaker bevat slechts 90 calorieën, druiven 80 calorieën en watermeloen 55 calorieën per portie. Maar eigenlijk zouden we fruit niet zo moeten benaderen– de calorieën wegen niet op tegen de vitamine c en antioxidanten. (En wie toch voor light-fruit wil kiezen, kan gaan voor grapefruit, mandarijn of aardbeien met slechts 25 calorieën per portie).
14. Juist: C. De bestrijding van onkruid, ziekten en plagen gebeurt in de gangbare glastuinbouw steeds vaker met niet-chemische methoden.
De gangbare landbouw gebruikt steeds minder chemische bestrijdingsmiddelen. Bij de productie van bijvoorbeeld komkommers, tomaten en paprika gebruiken telers liever natuurlijke vijanden zoals roofmijt en de sluipwesp. Biologisch geteelde groente blijft milieubewust gezien de beste keuze. De teelt van gestookte kasgroenten kost per kilo eindproduct tien keer zoveel energie als de teelt van groenten uit de volle grond.
15. Welke van de volgende groente kan slaapverwekkend zijn?
B. Sla
Zowel wilde als gekweekte slasoorten bevatten lactuacarium. Dit stofje heeft een enigszins pijnstillende, kalmerende en slaapverwekkende werking. Het komt vooral voor in het melksap van de bloemstengel. Omdat onze kropsla wordt geoogst voordat er een bloemstengel ontstaat, is de opgenomen hoeveelheid Lactuacarium te laag om er echt van in slaap te vallen.
16. Wat is de beste manier om gesneden kool, zuurkool en rauw gesneden groente te bewaren?
D. In een gesloten plastic zak in de koelkast.
De meeste soorten groenten zijn een aantal dagen houdbaar op een koele plaats, of in de koelkast. Nitraatrijke groente zoals bieten, andijvie, bleekselderij, postelein, raapstelen, spinazie en spitskool kunt u beter meteen opeten.
17. Bosbessen zijn goed voor?
A. Beter zicht in het donker.
Bosbessen blijken de vorming van kleurstof te stimuleren in de 130 miljoen staafvormige cellen in ons netvlies. Deze staafjes zorgen ervoor dat we in het donker kunnen zien. Ongeveer 20 minuten na het eten van bosbessen is het effect al merkbaar. Onderzocht wordt nog of bosbessen misschien bescherming kunnen bieden tegen staar en soortgelijke aandoeningen.
18. Welke van de volgende groente heeft het hoogste vetgehalte?
B. Sojabonen
Sojabonen bestaan voor 18 procent uit vet. Waarvan grotendeels meervoudig onverzadigde vetten. Sojaolie is een bron voor de essentiële vetzuren (linolzuur en alfalinoleenzuur). Boerenkool scoort met 0,8 procent vet een bescheiden tweede plaats. Aardappelen en bieten bevatten maar zo’n 0,1 procent vet.
19. Welke paddenstoel kunt u beter niet eten?
D. Vliegenzwam
De vliegenzwam, met wit gestipte rode hoed, kunt u het best in het bos laten staan. Vooral de rode huid van de hoed is gevaarlijk. Daar wordt een insectdodend middel van gemaakt. Morieltjes zijn eetbaar en lijken een beetje op een sponsje met een volle en ‘grond’ smaak. De inktzwam is vooral jong geplukt een feest in saus of soep. De cantharel heeft een gelige vlezige hoed en smaakt peperachtig.
20. Voor groente en fruit geldt: hoe rauwer hoe gezonder
B. Niet waar.
Mensen die veel groente en fruit eten, hebben minder kans op ziektes als een hartaanval. Maar onderzoek uit Wageningen toont dat het niet uitmaakt hoe we die groente en fruit eten. Vruchtensap, appelmoes en gebakken groente ( ‘bewerkte’ groente en fruit) verlagen de kans op een hartaanval bijna net zo veel als groente en fruit dat rauw is en onbewerkt. Door koken en bakken gaan bepaalde beschermende stoffen verloren. Maar door die behandeling komen andere stoffen weer beter beschikbaar voor het lichaam.
21. Aardappels eten maakt mannen meer vruchtbaar
A. Waar
Met het traditionele Hollandse eten blijkt dat het aantal zaadcellen in sperma tweemaal hoger is dan bij mannen met een ander voedingspatroon (62 miljoen cellen per millimeter ten opzichte van 37 miljoen cellen per millimeter). Onderzoekers verklaren het verschil door de ruime consumptie van aardappels die rijk zijn aan foliumzuur. Daarbij is die andere component van Hollandse kost (een stukje vlees) rijk aan zink, wat van belang is voor genoeg gezond sperma.